Castle Hotel Daniel, Răsfăț nobiliar

"Pereți seculari și arcade grațioase, saloane intime și apartamente spațioase – oaspeții noștri vor savura atmosfera autentică a unui castel renascentist. Opt camere cu design unicat, savoarea elegantă a bucatelor tradiționale, excursii tematice și răsfăț nobiliar vă așteaptă la Castle Hotel Daniel.” – începând de August 2014 așa își întâmpină Castelul Daniel oaspeții. Pensiunea este amenajată într-un castel renascentist din secolul al 17.-lea, după un concept de boutique hotel. Castle Hotel Daniel păstrează atmosfera și toate elementele arhitecturale ale unui monument istoric , printre care blazonul sculptat al familiei din 1669, sau picturile murale din 1680, oferind în același timp cel mai înalt confort al timpurilor noastre.

“În 2009, am aflat despre existența castelului și despre faptul că este de vânzare dintr-un album intitulat Ținutul Conacelor, și am hotărât să-l cumpărăm. Au urmat 5 ani de cercetări și restaurări, pentru ca în August 2014 să deschidem porțile Castle Hotel Daniel.” – povestește Rácz Lilla, proprietara".
 
Cele opt camere unic amenajate, păstrează și ele istoria castelului prin povestea și denumirea lor. Astfel, într-una din camere se regăsește o scenă cu plata birurilor la Poarta Otomană de către Principatul Transilvaniei, solie la care însuși contele Daniel a fost trimis principal, scenă după care și camera respectivă  și-a căpătat denumirea de Camera Constantinopol. 
 
Apartamentul cu Lebăda, o cameră spațioasă cu șemineu, și pat cu baldachin, și-a căpătat denumirea după blazonul familiei, care se află pe peretele dinspre exterior al camerei.

O altă cameră cu o atmosferă aparte este Camera Poarta Castelului, care este amenajată în încăperea boltită care înainte servea ca și intrarea în castel. Dacă până la sfârșit de secol 19. portarul castelului obișnuia să se încălzească la sobă în asteptarea musafirilor sosiți la castel cu caleașca, astăzi oaspeții pot savura o cină romantică la flăcările șemineului.
Conceptul gastronomic urmărit la castel este același cu conceptul de design interior, și anume reinterpretarea unor bucate tradiționale conform exigențelor culinare moderne. Astfel, oaspeții cazați la castel pot să încerce o supă gulaș reinterpretată, bazată pe aceleași ingrediente ca și gulașul tradițional, însă mult mai ușoară și cu o concentrație intensă de gusturi, sau o reinterpretare cremoasă de mămăligă cu brânză.  
 
“În toate serviciile pe care le oferim de la cazare, masă și activități punem un accent foarte mare pe experiența deosebită oferită oaspeților. Pe partea culinară de exemplu, organizăm și cine tematice, cum ar fi Festinul Renascentist cu acompaniament de muzică veche, Cină Vânătorească la ceaun cu foc de tabără, sau Cină Gourmet de 5 feluri cu degustare de vinuri”.
 
Pensiunea se situează în Transilvania, la 50 de km de Brașov, în Depresiunea Baraoltului.  Zona denumită de către localnici Ținutul Pădurilor, este una nedescoperită încă, dar care ascunde adevărate comori pentru turistul în căutare de natură neatinsă, cultură și experiențe autentice.

Cum la Castle Hotel Daniel toate au o poveste, proprietarii au grupat numeroasele obiective turistice ale zonei  în excursii tematice. În Ziua de Meșteșuguri Tradiționale de exemplu, oaspeții vor afla secretele transmise din generație în generație a unor meșteșuguri caracteristice zonei, ca și pictatul mobilei, sau fierăritul tradițional. Participând la Ziua Preistorică, ei pot descoperi cel mai întreg schelet de mastodon din întreaga lume, iar cei care preferă natura neatinsă de om, se pot îndrepta cu bicicletele către Rezervația Naturală Cheile Vârghișului.

Anca Alungulesei, RawCoCo

Preocupata de spiritualitate, stil de viata sanatos si alimentatie cruda, Anca Alungulesei a deschis RawCoco, prima cofetarie-ceainarie din Romania, in aprilie 2014, din pasiune si convingere. Dincolo de dulciurile delicioase si sanatoase oferite de RawCoco si concepute de cel mai respectat bucatar raw-vegan din tara, Anca Alungulesei si-a asumat o misiune grea, dar vitala pentru viitorul romanilor. 
 
Fondatoarea RawCoco isi doreste ca cei din jurul ei sa constientizeze ca o mare parte din alimentele pe care le consuma zilnic din inertie nu reprezinta hrana si ca o alimentatie vie determina un corp sanatos, o minte mai clara, putere de munca si bucuria de a face cat mai multe lucruri intr-o singura zi. In cautarile ei, Anca a descoperit o reteta simpla si la indemana pentru detoxifierea organismului si a creat un program original de detox din sucuri naturale de legume si fructe, Detox Happy Body, care hraneste organismul cu vitamine, minerale si enzyme, dar ii si da, in acelasi timp, ragazul de a se odihni din procesul greoi de digestie. 
 
Anca Alungulesei este expert in nutritie, trainer in alimentatie raw-vegan, fondatoarea RawCoco, prima cofetarie-ceainarie raw-vegana din Romania, specialist in deserturi raw-vegane si in programe de detox si terapeutice cu sucuri naturale din legume si fructe.

"M-am născut în Piatra-Neamt, acum 38 de ani în mijlocul unei familii deosebite. La vârsta de 27 de ani, am lăsat Piatra Neamţul pentru Bucureşti, insa nici o clipa nu am  uitat locul in care mi-am petrecut prima parte a vietii. 

Parcursul vieţii mele profesionale s-a împletit mereu cu cel al creşterii şi dezvoltării personale, trecand, pana acum, prin 3 etape esenţiale. Sunt 3 etape care m-au format şi m-au transformat în ceea ce reprezint astăzi ca fiinţa umană: a educa/a face/a fi.

A educa: După ce mi-am primit o parte din porţia de educaţie de la familie şi societate, am întors-o la rândul meu înapoi. Am lucrat ca învăţătoare într-un sat la 35 de km de Piatra-Neamt. Acolo am pus stiloul în mâna celor mai frumoase suflete pe care le-am cunoscut în viaţa mea. Şi sunt recunoscătoare pentru asta.

A face: în următoarea etapă a vieţii mele am trecut la a face. Am trecut la mediul privat, am cunoscut lumea corporaţiilor, am fost parte din ea şi mi-am făcut şcoala vieţii acolo.

A fi: de 2 ani am renunţat la a face pentru alţii şi am vrut să ştiu cum e “a fi” pentru mine şi sufletul meu. Mi-am redescoperit fiinţa şi infinitul pe care Dumnezeu l-a presărat în mine. Astfel, am creat RawCoco, prima cofetărie-ceainărie raw vegan din România, din dragoste si pasiune pentru o viaţă cât mai sănătoasă a tuturor românilor. Simt ca misiunea mea in acest moment este aceea de a-i invata pe oameni ca hrana sanatoasa (deserturi raw vegan, programe terapeutice de sucuri si hrana cruda) este cea care ne schimba viata si ne va transforma corpul si starea de bine. Astfel, putem face trecerea de la "starea de bine" la "bunastarea organismului".

Niciodată nu m-am gândit să părăsesc România mea. N-aş fi putut trăi nicicând pe alte meleaguri pentru că nu aş fi putut să mă exprim pe mine ca fiinţă umană într-o altă limbă decât limba românească. Nu aş fi putut să iubesc în altă limbă decât cea romană. Pentru mine, niciodată “I love you” nu ar fi avut semnificaţia iubirii adevărate. Aşa că trăiesc în România, ca să pot spune de câte ori simt “te iubesc”,  "mi-e dor" , “iarta-ma”, “multumesc” Din suflet. Fiecărui suflet în parte." 

DOR de ROST, Orizontul privirilor românești

Fotografie: Razvan Voiculescu

Fotografie: Razvan Voiculescu

‘Se spune că atunci când ne naştem uităm tot ce era esențial de ştiut. Şi apoi ne ia o viaţă întreagă să le-nvăţăm din nou. Albumul ‘DOR de ROST’ - ca şi ‘ROST’, cel dinaintea lui (cu care împarte aceeaşi poveste, dar nu şi aceleaşi poveşti), e o colecţie de căutări.

Am început prin a căuta Rostul românesc. I-am aflat pe păstrătorii lui. Şi cunoscându-i pe ei, am început să mă recunosc pe mine. Câteodată într-o vorbă pe care mi-au spus-o, altădată într-un gest, de multe ori chiar şi într-o tăcere. Şi nu de puţine ori într-un blid aburind…  

Și dacă mi-e îngăduit să-mi doresc ceva, după ce veţi parcurge acest album, e vorba de un singur lucru: porniţi la drum! Cu siguranţă, veţi găsi comori. Esenţe, gusturi şi stări româneşti”.

Acestea sint cuvintele cu care fotograful Razvan Voiculescu îi întâmpină pe cei ce deschid cel mai recent album al său.

‘DOR de ROST’ a fost lansat la sfârșitul lui 2015 - doi ani după prima parte a aceluiași proiect, intitulată “ROST – esențe, gusturi și stări românești”.

Ca si volumul anterior, este impresionant: 320 de pagini în condiţii grafice de excepţie şi o colecţie de ipostaze ale rostului: meşteşuguri, obiceiuri, momente, poveşti de viaţă.

E un album pe care, odată ce îl parcurgi, ajungi sa vezi fragmente ale unei lumi fascinante, pe care în vuietul vieții contemporane, multi o credeam pierdută: satul românesc. E o lume veche, de emoții intense și întinse cât o țară – despre cele bine orânduite, ‘ale noastre’. 

Ambele volume ale proiectului ROST au avut ca punct de început ideea unei lumi aflate la apus. În satele şi oraşele mici ale României, multe dintre meştesugurile tradiționale se pierd, încet-încet. Auzim din ce în ce mai des despre „ultimul fierar”, „ultimul potcovar”, „ultimii rapsozi”. Oamenii aceştia, ce îşi ştiu rostul străvechi, de multe ori tangent cu magia – nu au pe nimeni care să-i urmeze. E posibil ca ideea de ROST – pe care o reprezintă aceşti păstrători de tradiţii, prea puţin cunoscuţi sau chiar complet uitaţi – să nu mai existe mâine.

Răzvan Voiculescu și-a propus ca prin obiectele de artă fotografică pe care e creează să aducă în faţa publicului poveştile şi chipurile acestor oameni. 
Mai mult, albumul este însoțit de o hartă artizanală a „Păstrători de Rost” și de un DVD cu scurtmetraj. 

Dincolo de impactul cultural, beneficiul social al proiectului este acela de a oferi o alternativa de modele, de ‘eroi ‘: autentici, umani, uneori plini de riduri dar și de povești. 

Pachetul ‘Dor de Rost’ (album de fotografie + DVD + harta) poate fi achizițonat prin studioul lui Răzvan Voiculescu. 
Contact: 
razvanav@yahoo.com
facebook.com/ROSTromanesc

În ultimă instanță, proiectul este unul de apropiere și apropriere – de recunoaștere a celor ce păstrează rostul, de recuperare a valorilor pe care ei le reprezintă și de re-însușire de către publicul larg (mai ales cel urban) a unor modele ce țin de identitatea noastră.

Text: Silvia Dogaru

Clinica Ponderas, Chirurgie metabolică de avangardă

Pentru fiecare medic, condiţia profesională este esenţială, la fel cum pentru fiecare pacient nevoia unui tratament eficient şi performant este obligatorie. De la această prezumţie a plecat un grup de medici români, la iniţiativa doctorului Cătălin Copaescu, şi a înfiinţat în anul 2011 un spital unde să îşi poată pune în valoare la maximum capacităţile medicale, fără a face compromisuri.

Ponderas este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte medicale din România şi singurul spital specializat în chirurgie metabolică şi bariatrica.

Cu o echipa de medici români curajoşi, pasionaţi de medicină şi de oameni, cu cea mai mare experienţă în chirurgia modernă la nivel naţional, Ponderas aduce pacienţilor săi servicii medicale la cele mai înalte standarde internationale. Spitalul Ponderas pune la dispoziţie servicii medicale complete - spital, policlinică şi imagistică - acoperind toate specialităţile medicale şi chirurgicale. 

În prezent, Ponderas este şi singurul Centru de Excelență în Chirurgia Metabolică şi Bariatrica din Estul Europei cu dublă acreditare – europeană şi americană. Acreditările obţinute la nivel internaţional atestă realizarea unui program bariatric după cele mai înalte standarde globale în domeniu - seminarii informative despre  chirurgia metabolică, evaluări medicale complexe, intervenţii chirurgicale diverse şi personalizate, monitorizare pre şi post-operatorie, grup de sprijin dedicat. Totodată, acestea confirmă angajamentul Ponderas de a livra constant o îngrijire sigură şi efectivă pentru pacienţii cu boli metabolice. Până la ora actuală, peste 5.000 de pacienţi metabolici au beneficiat de intervenţii chirurgicale bariatrice şi metabolice realizate de echipa medicală Ponderas. În urma chirurgiei metabolice, pacienţii au reuşit în proporţie de 100% să scape de excesul ponderal şi, mai mult, să îşi amelioreze până la remisie comorbidităţile asociate obezităţii: diabetul zaharat tip 2, hipertensiunea arterială şi altele.

 

Claudia Florentina, Cartea L'Amour şi Brâncuşi

Constantin Brâncuşi,  sursa de inspirație.

Totul a inceput din curiozitate. Mi-am dorit să îl înțeleg mai bine pe Constantin Brâncuşi care a avut o influență asupra viziunii mele în artă. Operele sale mă inspiră, așa cum s-a întâmplat cu sculptura „Le Baiser” sau „Negresa Blondă”.

Cartea L'Amour & Brâncuşi nu reprezintă o altă bibliografie sau monografie a artistului Constantin Brâncuşi. L-am studiat foarte mult iar pe măsură ce îl descopeream, am început să îl admir din ce în ce mai mult. Sculptura Sărutul este punctul de plecare a colecția de bijuterii „Amour”. Am dorit să punctez, în maximum 200 de pagini unele momente din viața artistului într-o lectură ușoară alături de fotografii din satul natal, orașele unde s-a format, unde a lucrat, atelierele, femeile care i-au influențat opera, l-au inspirat, l-au iubit sau i-au fost aproape. 

Sculptura „Le Baiser” a fost sursă de inspirație pentru colecția de bijuterii „Amour” recent prezentată și în România și continuată prin colecția „La Familia”. 

Din sculptura „Negresa Blonda” a rezultat o stilizare „Autoportretul” sau „Femeia de azi” prin care exprim fragilitatea şi sensibilitatea unei femei, dar totodată și latura ei puternică. O versiune a acesteia în lemn și pudră de aur s-a vândut cu 7000 de franci elvețieni (echivalentul a 30.000 lei) la Gala organizată în anul 2014 de Fundația Pasteur la Geneva unde invitată de onoare a fost Françoise Barré-Sinoussi (virolog francez, Institutul Pasteur, Paris, premiată cu „Nobel Prize in Physiology or Medicine” în anul 2008, pentru descoperirea virusului HIV în 1983).

www.claudiaflorentina.com