Darul stelelor. Victoria Geutskens

Platina, aurul şi argintul sunt elementele pe care un bijutier le folosește cu talent, îndemânare și creativitate, le dă forme artistice, gândindu-se ca ele să dăinuie în timp mai multe generații.

Ducând mai departe tradiția în manufactură ce dăinuie de milenii transmisă din generație în generație, azi putem vorbi despre trei realizări de excepție.

Anul 2015, premieră națională și europeană, realizarea și marcarea în România a primei bijuterii din aur pur după care a urmat o colecție unică în Europa.

Anul 2019, premieră mondială, realizarea filigranului din platina, drept pentru care dicționarul în limba română este primul în lume care a adăugat la tehnica de filigran şi elementul platină.

'Am ştiut mereu că voi reveni în România, și unde în altă parte dacă nu aici, la Alba Iulia, capitala istorică a ţării, un loc care te duce cu gândul la prinți și prințese și care se armonizează atât de bine cu meseria mea.' Victoria Geutskens

Povestea Victoriei Geutskens, definiția bijutierului autentic, promisiunea pe care o face orașului Alba Iulia şi importanța reînvierii meşteşugului cu metale prețioase,sunt absolut fascinante. Victoria Geutskens, bijutier de excepție, format în şcoala românească și desăvârșit peste hotare,s-a întors în țara natală, alegând Alba Iulia pentru a reânvia meşteşugul autentic al îmblânzitorului de metale prețioase, al făuritorului de frumos, liber, inspirat și creativ.

Cu o experiență de peste 45 de ani, a doua generație de bijutieri a familiei, Victoria Geutskens este unul din ultimii artizani tradiționali din domeniul ei nu doar în România, ci și în Europa, recunoscut și apreciat în afara țării ca un profesionist desăvârşit.

Născută la Orşova, regiunea Banat, Victoria Geutskens devine al doilea bijutier din familie la diferență de o generație, urmând vechea școală meșteșugărească prin UCECOM Arad.

Ca maistru l-a avut pe unul din cei mai buni bijutieri din zona Banatului şi înțelege, încă de la bun început, că meseria de bijutier nu se fură, ci se învață.

Din cei 150 de ucenici admiși au rezistat celor trei ani de meserie la locul de muncă doar 20 de potențiali viitori bijutieri de succes. "Aurul era monopol de stat, nu aveam voie să lucrăm cu materialul nostru, el trebuia să provină doar de la clienți.Acest aspect a fost unul nefavorabil artistului bijutier, pentru că cel care plasa comanda ne dicta gustul, iar noi, ca elevi ai unei școli profesionale, nu ne puteam dezvolta creativitatea.

Partea bună a fost că în această școală am învățat manufactura, ceea ce în Europa, prin industrializare, aceasta începea să dispară.'

Învață să ia aurul de la zero, să potrivească finețea și culoarea, să îl treacă prin tehnici de topire, laminare, trefilare, modelând totul din clește și, poate cel mai important, să înțeleagă valoarea bijuteriei autentice. 'Maistrul meu, care era jumătate evreu, jumătate maghiar, mi-a arătat diferența între bijuterie și obiectul de podoabă. Prima este neapărat unică, neapărat din metal prețios și musai de calitate.’

După '90 hǎțişul birocrației o determină să ia calea Olandei.

‘În școala noastră de trei ani am învățat economie politică și social politică, fapt ce m-a ajutat foarte mult să înțeleg sistemul de acolo. Diploma mea a fost recunoscută acolo fără să fie nevoie de examene de recunoaștere a diplomei. La camera de comerț unde m-am înscris toate procedurile au durat 6 minute și a fost gratis, ba chiar m-au felicitat pentru iniţiativă. Acolo mi-am deschis atelierul susținută de familie.

Abia atunci am experimentat libertatea în creaţie. Imediat după atelier mi-am deschis și magazinul, iar după câţiva ani am înființat și o şcoală particulară la solicitarea unor olandezi care doreau să-și deschidă o galerie de artă în Amsterdam şi aveau nevoie să ştie cum se repară și se restaureaza obiectele de artă pe care le cumpărau de pe mapamond. Ei lucrează în acest domeniu şi azi.’

 
 

De la 7 metri sub nivelul mării, vine din Olanda direct în Alba Iulia, unde decide să se stabilească, iar din 2007, cealaltă capitală devine pentru Victoria Geutskens locul la care se referă ‘acasă’.

Renate Weber I-a lansat invitația de a expune în Parlamentul European, devenind astfel primul bijutier care a axpus acolo.

'Când am luat legătura cu doamna Renate Weber pentru expoziție eram încântată că voi avea ocazia să pomenesc despre şcoala românească ce forma bijutieri profesioniști, că voi reprezenta România, iar dacă vin din Alba, reprezint Alba!

Aşa mi-a venit ideea cu bijuteria din aur pur și în acel septembrie 2015.’

Într-un spațiu protejat, la alt etaj decât cel comun, trei români au amenajat expoziția găzduită de Renate Weber cu titlul ‘Transylvanian Craftsmanship: Traditions Revived’(‘Meşteşugul Transilvănean:tradiții Reînviate’). Pe lângă bijuteria din aur pur marcată de ANPC cu titlul de 999%0 au mai fost expuse Colecția ‘ Câmp cu flori din România’, ‘Floare de Colț din Transilvania’ şi Salba’.

Alături de ea a expus frumoase vitralii Alexandru lepure, fiu de artist plastic albaiulian şi Laura Baurda cu ale sale tablouri. Expoziția a fost deschisă vreme de o săptămână, răstimp în care europarlamentari din toate țările au admirat exponatele.

Revenită acasă, pe lângă prima piesă din aur pur crează o colecție de bijuterii cu aceeaşi puritate şi le prezintă pentru prima dată publicului larg, ACASĂ în Sala Unirii din Alba Iulia.

De fapt ‘este pentru prima dată în Europa când bijuterii din aur de o asemenea puritate sunt expuse în public', au declarat reprezentanții Muzeului Național al Unirii (MNU)Alba.

Şi, pentru că bijuteriile Victoriei Geutskens nu aveau cum să treacă neobservate, unul dintre ecourile imediate ale expoziției a fost invitația din partea Excelenţei Sale Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu. Învitația a fost făcută pentru ziua Națională a României, sărbătorită la Ambasada României din Canberra în anul 2019. Pentru acest eveniment, Victoria Geutskens adaugă filigranului din aur pur şi platina în aceeași tehnică.

Doi ani mai târziu, concluzia este trasă: după 5000 de ani de atestare documentară a tehnicii de filigran care, în toată această perioadă a fost realizat doar din aur şi argint etc., acum bijutierul Victoria Geutskens adaugă cel mai prețios element, Platina, la tehnica de filigran, și cu aceasta aduce toate cele trei elemente prețioase ÎMPREUNĂ în definiția filigranului în toate limbile pământului.

Mai sunt noutăți în domeniu?

'Din 2021, împreună cu fiul, istoric și bijutier, am deschis un nou capitol - recrearea unor bijuterii celebre ce au aparținut cândva unor personaje istorice. Prima expoziție de acest gen a avut loc în Sala Unirii din Alba Iulia.’

Cel de-al doilea turneu al Orchestrei Mondiale a Medicilor, 25 mai la Cluj-Napoca, 27 mai la București. Proiectul Telemedicina în Epilepsie

Proiectul Telemedicina în Epilepsie a apărut în 2013 din dorința sinceră a unor medici și a membrilor Cluburilor Lions din Cluj-Napoca de a ameliora calitatea vieții celor peste 300.000 persoane cu epilepsie din România. De atunci până în prezent a fost minunat să vedem cum s-au alăturat treptat tot mai mulți oameni, umăr lângă umăr, din orașe, profesii și cu preocupări diferite, cu scopul comun de a ajuta.

În luna mai a anului 2016 am organizat turneul World Doctors Orchestra în trei orașe din România: Cluj-Napoca, Brașov, București. Un rol aparte l-a avut Prof. Florin Amzica de la Universitatea Montreal, prieten rar întâlnit într-o viață. Mulțumesc membrilor Orchestrei Mondiale a Medicilor, oameni minunați care au îmbrăcat haina modestiei ca pe o virtute, cu naturalețe. Sub bagheta lui Ștefan Willich, cel care a crezut din prima clipă în turneul din România, alături de soliștii invitați, ei au dat o altă valoare jurământului lui Hipocrate: anii de studiu și de muncă au fost dublați de harul artistic divin, și el susțînător al binelui pacienților.

În luna mai 2023, cu ajutorul partenerilor și al sponsorilor, Cluburile Lions organizează cel de-al doilea turneu al Orchestrei Mondiale a Medicilor: 25 mai Cluj-Napoca, 27 mai București, în sprijinul dezvoltării rețelei de telemedicina.

Turneul s-a bucurat de un sprijin neconditionat din partea Academiei de Muzica Gheorghe Dima Cluj-Napoca (prin echipa condusa de Rectorul Prof.Univ. Vasile Jucan), USAMV Cluj-Napoca ( prin echipa condusa de Prof.Univ.Dr. Cornel Catoi) si gazduit de Auditorium Maximum al Universitatii Babes Bolyai.

O seara sociala fabuloasa care a ramas in inimile celor peste 130 medici ai World Doctors Orchestra a fost organizata la Centrul de Cultura Urbana de catre Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca prin grija doamnei Rector Prof.Univ. Dana Buzoianu si a Senatului UMF.

Printre premisele de la care a plecat proiectul de Telemedicina în Epilepsie este faptul că diagnosticul corect și complet de epilepsie are nevoie de o confirmare prin analiza numită electroencefalografie-EEG, iar după inițierea tratamentului este nevoie de EEG pentru a monitoriza evoluția sub tratament.

Astăzi sunt încă sunt diferențe majore intre maniera în care se efectuează EEG în orașele mari și mici, între centre universitare și orașe fară școli medicale cu tradiție.

Sunt încă diferențe majore între nivelurile de pregătire a asistentelor și tehnicienilor EEG din cabinetele de neurologie din zone diferite ale țării.

Pacienții cu epilepsie NU SPUN că suferă de epilepsie din cauza stigmei sociale și a fricii de a pierde locul de muncă și a permisului de conducere.

Nu se face monitorizarea în timp a acestor pacienți, a evoluției sub tratament, a analizei momentului când ar trebui schimbată sau întreruptă medicația. Obiceiul pacienților este ca, daca fac o criză sub tratament, să schimbe medicul sau medicația, fară a documenta cauza reală pentru care a făcut criza respectivă (doze insuficiente, evenimente declanșatoare, etc)

Pacienții au tendința de a merge în centrele medicale tradiționale: Iași, București, Cluj, unde suprasolicită sistemul sanitar spitalicesc cu o analiza cronofagă.

Obiectivele rețelei de Telemedicina în Epilepsie au fost crearea unui program constant de pregătire a asistenților tehnicieni EEG și de perfecționare a medicilor implicați în lupta împotriva epilepsiei.

Avem un parteneriat deja funcțional cu OAMGMAMR (Ordinul Asistenților și Moașelor din Romania), prin cursuri organizate în 2013-2019

De asemenea, crearea unor cabinete de epileptologie “satelit “în țară = dotarea unor cabinete de neurologie ale unor medici neurologi deja preocupați de epilepsie , în orașele cu 50-100.000 locuitori, care să deservească acele zone.

Doctor Bogdan Florea, Inițiatorul proiectului 

Enayati Medical City. Orașul medical în care medicina se face cu suflet

În prezent, un pacient din cei 270.000 diagnosticaţi cu boli neurodegenerative costă sistemul medical român aproape 14.000 euro pe an doar din consultaţii şi medicaţie, la care se adaugă costurile informale de îngrijire post-diagnostic. Îngrijirea unui pacient cu probleme neurodegenerative în sistemul Enayati costă, în medie, 1.900 de euro.

Pornind de la speranţa de viaţă în România, care a crescut cu peste patru ani între 2000 şi 2019, dar a scăzut temporar cu 1,4 ani în ultimii doi ani din cauza impactului pandemiei de COVID-19, dr. Wargha Enayati, președintele Enayati Group, a dezvoltat un nou model de sistem medical în București – Enayati Medical City, care să răspundă nevoilor adaptate la cererea de servicii medicale şi la o societate într-un proces accelerat de îmbătrânire, confruntata cu boli cronice, a căror gestionare este din ce în ce mai scumpă pentru sistemul de sănătate de stat.

Când spunem Enayati Medical City ne gândim la un ecosistem medical bazat pe inovație și empatie.

Enayati Medical City se axează pe oferirea de soluții medicale centrate pe îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului, vârstnic în primul rând, incluzând aici și prelungirea vieţii acestuia pentru a limita presiunea asupra familiilor acestora.

Un complex ce ridică standardele și așteptările actuale prin integrarea armonioasă, sub același acoperiș, a două spitale, o bază modernă de recuperare medicală, o policlinică cu peste 60 de cabinete, împreună cu un centru rezidențial premium pentru seniori. În Enayati Medical City se regăsesc parteneri medicali de elită care oferă servicii medicale de top, pe lângă disponibilitate imediată, grijă sporită și profesionalism în tot ceea ce facem.

In spitalul non-chirurgical Enayati Hospital tratăm problematica cronică a pacientului, cu internări pe termen lung şi cu o adresabilitate patologică largă: neurologie, cardiologie, recuperare, oncologie, medicină internă, boli neurodegenerative. Spitalul oferă servicii de recuperare medicală în diverse afecțiuni, îngrijiri paliative, geriatrie și medicină internă, servicii de wellness pentru o longevitate activă printr-o abordare unică, medico-socială, realizată cu aparatură modernă și de ultimă generație.

Sistemul de îngrijire din Enayati Hospital depinde în primul rând de gradul de afectare, în acest sens pacienţii se încadrează în „grade de dependenţă” – pornind de la independent, semidependent şi dependent, dar şi complicaţii şi comorbidităţi (de exemplu, dacă necesită monitorizarea glicemiei sau a funcţiilor vitale mai des, daca au traheostomă, PEG, sondă nazo-gastrică etc). Pacienţii au nevoie de programe personalizate de recuperare medicală (kinetoterapie, fizioterapie, masaj, hidrokinetoterapie, ergoterapie, logopedie, recuperarea deglutiţiei, psihoterapie), scheme de tratament moderne, în pas cu tratamentele internaţionale.

In ambulatoriul din Enayati Medical City pacienții au acces la cea mai mare policlinică din țară care dispune de 60 de cabinete cu diverse specialități medicale de care au nevoie.

Enayati Home este un centru rezidențial în care seniorii se bucură de empatie și îngrijiri la standarde internaționale de 5*, având la dispoziție, 24/7, toate serviciile medicale de care au nevoie – de la investigații medicale, consultații de specialitate până la recuperare medicală.

Știm că fiecare pacient este diferit. De aceea, suntem pregătiți să oferim fiecărui pacient îngrijirea de care are nevoie.

Pentru mai multe detalii despre Enayati Medical City și partenerii săi medicali accesează www.enayatimedicalcity.ro sau contactează-ne la numarul 031.228.3200.

Dermatologia ca artă. Doctor Monica Dărmănescu

‘Lăsând la o parte halatul de medic, aș vrea să vă vorbesc din postura de om. Dincolo de specializări, cazuri, diagnostice și tratamente, ceea ce ne leagă, de fapt, sunt experiențele pe care le-am trăit fiecare și le împărtășim. Viața mea este dedicată celor din jur. Îmi iubesc familia și prietenii, trăiesc pentru pacienții mei, cei care au nevoie de mine și fără de care nu aș fi devenit omul care sunt astăzi.

Zi de zi, îmi dedic toată energia, abilitățile și experiența pentru a aduce un zâmbet, o speranță. Profesia îmi dă șansa aceasta mare să mă bucur când pot aduce o schimbare reală în viața celor care au nevoie. Aș face asta chiar și dacă nu aș fi medic. Sunt cu adevărat “eu” atunci când reușesc să le aduc liniște pacienților mei.

Pregătirea mea profesională, cazurile complexe, cursurile și asociațiile din care fac parte vă pot da măsura dedicării mele - însa acestea sunt doar o parte din povestea mea. În fapt, protagoniștii poveștii mele ca medic sunteți voi, pacienții mei, fiecare în parte, cu situația voastră unică, la fel ca o amprentă. Vă recunosc că, în fiecare caz pe care îl preiau, caut de fapt această unicitate, și mi-ar plăcea să cred că fiecare pacient de-al meu se simte special atunci când ne întâlnim.

Îmi place să cred că a întreba înseamnă a ști mai mult, și nu mă feresc să apelez la colegii mei din alte specialități pentru o perspectivă de ansamblu sau pentru o a doua opinie. Împreună suntem mai buni, iar pentru cineva care iubește oamenii, “a face echipă” este una dintre plăcerile profesiei. Am învătat în timp că, odată ce afli că există o soluție chiar și undeva departe de tine, perspectiva asupra problemei se schimbă și rezolvarea ei devine mult mai aproape.

Ca medic în cadrul Secției de Dermatologie a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central București, am privilegiul să lucrez alături de oameni deosebiți, adevărați profesioniști, și împreună cu ei să mă implic zilnic în tratarea pacienților adulți, cu afecțiuni dermatologice, atât medicale, cât și chirurgicale. Printre ariile mele de interes se numără management-ul cancerului de piele, dermatologia procedurală (terapii laser, dermato-cosmetologie, chirurgie minim invazivă) și patologia dermatologică pediatrică.

De-a lungul timpului am ținut și cursuri de chirurgie dermatologică pentru medici rezidenți și medici specialiști, în cadrul mai multor manifestări științifice internaționale, cum ar fi Darmstadt Live Symposium, ISDS ( Societatea Internațională de Chirurgie Dermatologică ), SIDCO ( Societatea Italiană de Chirurgie dermatologică, oncologică , corectiva și estetică).

Realizez că emoția pe care o trăiesc scriind aceste rânduri este cea care m-a îndemnat să devin medic. Mă simt onorată să lucrez cu specialiști care pun suflet în ceea ce fac, dar și cu pacienții care îmi oferă încredere.

Apropiații spun că sunt o optimistă incurabilă. Eu cred că sunt incredibil de norocoasă având alături oameni atât de minunați: familie, colegi, pacienți. Pentru voi sunt aici. Pentru mine dermatologia este artă.

Și pentru că sunt o mare admiratoare a artei frumosului, consider că dermatologia este o combinație fascinantă a impresiei vizuale, a unei științe profunde și complexe care, prin rezultatele pe care le are, îmbunătățește nu doar sănătatea și aspectul pielii, ci și imaginea și încrederea în sine.’

Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București în anul 1998, și-a finalizat rezidențiatul de dermatologie la București, astfel că în prezent are o experiență profesională de peste 14 ani în dermatologie procedurală, cu prezentări la congrese naționale și internaționale, în calitate de lector invitat.

Este membră activă a diferitelor societăți științifice, precum Liga Internațională de Chirurgie Dermatologică și Estetică (DASIL), Asociația Europeană de Dermatovenerologie (EADV), Societatea Română de Dermatologie, Societatea Română de Medicină Estetică și Chirurgie Dermatologică, Societatea Română de Dermato-Oncologie.

Marius Buldur. Povestea fermei de vipere şi a produselor cosmetice inovatoare Viperel

Marius Buldur, primul crescător de vipere din ţara noastră, este şi primul care a reuşit să înceapă producţia unor cosmetice cu efect asupra sănătăţii, chiar în ţara noastră, în Timişoara. El este cel care a pus în practică ideea, prin inaugurarea unei linii de producţie, dând startul astfel unei idei de afaceri inedite şi complet noi pe piaţa locală.

‘M-am gândit în urmă cu câţiva ani cum aş putea să valorific la noi în ţară veninul obţinut de de la vipere, pentru că aveam deja informaţii că se pot produce unguente antireumatice de mare preţ pentru sănătate şi creme faciale antirid după care râvnesc marile vedete de cinema.

Destinul a hotărât să o întâlnesc pe doamna Dr. Ing. Virginia Faur, medaliată la nivel mondial în cercetare şi producţie de produse naturale, producţie pe care o desfăşoară în laboratoarele proprii Favisan din Lugoj.

Astfel, s-a conturat parteneriatul dintre MB Ammodytes şi Favisan Lugoj şi au fost create cele patru produse inovatoare şi revoluţionare pe piaţa autohtonă.’

Se ştie că veninul de Vipera Ammodytes din compoziţia cremelor de faţă acţionează în profunzimea ţesuturilor faciale, eliminând astfel ridurile şi oxigenând celulele, şi reprezintă o alternativă 100% naturală , noninvazivă, la injecţiile cu Botox.

Cremele faciale cu venin de viperă sunt cunoscute pe piaţă ca făcând parte din categoria "cosmeceuticals", la jumătatea drumului dintre cosmetică şi farmacie, iar efectele antirid şi de antiîmbătrânire ale veninului de şarpe au fost demonstrate clinic, prin teste de laborator.

Cele din gama pentru masaj se recomandă a fi folosite în caz de nevralgii (durere localizată pe traiectul unui nerv), artralgii (dureri articulare), mialgii (dureri musculare), dureri post-traumatice (intervenţii chirurgicale).

Toate produsele sunt BIO, iar veninul de viperă este 100 % natural.

Urmeaza extinderea în viitor pe pieţe din Italia, Anglia, Germania, Emiratele Arabe, Franţa, Elveţia, unde există cerere.

Startul afacerii cu vipere a fost in 2003, cand Marius Buldur a trecut de la ferma de gaini la cea de vipere.

Povestea a inceput cand, in ferma sa de gaini din Ortisoara, rasfoind o revista de profil agricol, a descoperit un anunt de vanzare documentatie pentru cresterea viperelor in captivitate si colectare de venin.

‘Am comandat documentatia despre  vipere. Am citit-o si iar am citit-o vreo trei luni, socotind in capul meu cum as putea sa o pun in practica. Apoi am luat decizia sa incerc. Cu spatiul nu era o problema, pentru ca am restrans activitatea din ferma de gaini si am inceput amenajarea. Am facut rost de primele exemplare de vipere si am pornit la drum.

A fost dificila obtinerea autorizatiilor, pentru ca trebuia sa fac dovada provenientei animalelor. Fiind primul caz, nu se stia nimic in acest sens.

Primele exemplare au fost imprumutate de la un prieten si ca atare am investit in amenajare si dotare. Prietenul respectiv crestea vipere si avea o societate comerciala, care la acea vreme organiza expozitii de reptile. Ca atare, avea in evidenta sa un numar de vipere.

Singur am invatat sa umblu cu serpii. Pur si simplu nu stiam. Am pus sarpele pe masa si ma invarteam in jurul ei, intr-o mana cu o paleta si in alta cu o pensa chirurgicala. Cand ma aplecam catre sarpe, el se retragea, pentru ca este un animal defensiv. Ca intr-un tangou, un pas in fata si doi inapoi. Sarpele te musca doar in momentul in care insisti. Doar atunci devine agresiv si te poate composta. Mi-a fost destul de greu la inceput pana am reusit sa ajung unde imi propusesem. L-am prins conform indicatiilor si, treptat, mi-am format propria strategie de abordare.

Cea mai importantă investiţie consider că a fost răbdarea, timpul şi resursa umană.’