Craiova. Orașul magnoliilor
Minunatele clădiri cu arhitectură superbă ale Craiovei sunt puse în valoare în fiecare aprilie de coloratele magnolii.
O vizită la pas prin Craiova te duce către Teatrul Național Marin Sorescu, cunoscut anterior sub numele de Teatrul Național din Craiova, o instituție teatrală publică de cultură finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Fondat în 1850, teatrul a fost denumit după omul de cultură și scriitorul de talie universală Marin Sorescu, în anii de după 1989. Actuala clădire a teatrului craiovean, un adevărat simbol arhitectural al orașului, creație a arhitectului Alexandru Iotzu, a fost inaugurată pe 21 aprilie 1973.
Membru al Convenției Teatrale Europene (CTE) din anul 1995, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova este primul teatru dintr-o țară din Europa Centrală și de Răsărit care intră în componența acestei asociații internaționale de breaslă, impunându-se prin spectacolele sale în elita mișcării teatrale românești și europene.
Nu poți să nu te bucuri de o plimbare prin Grădina Unirii, situată chiar în centrul orașului, ce poartă acest nume pentru că locul respectiv aminteşte de importante evenimente petrecute în anul 1857, la Craiova, şi pentru că întreg spaţiul este dominat de impunătoarea statuie a domnitorului Alexandru Ioan Cuza (sculptor Rafaello Romanelli).
Grădina a mai purtat şi alte nume, dar cel mai frecvent este English Park, deoarece aminteşte de modelul scuarurilor londoneze.
Cuprinde arbori şi arbuşti decorativi şi covorul speciilor de flori, care sunt schimbate periodic, în funcţie de perioada de înflorire.
Palatul Administrativ din Craiova, situat pe Calea Unirii, este una dintre cele mai reprezentative clădiri din oraș. Construit în prima parte a secolului al XX-lea după planurile arhitectului Petre Antonescu, în stilul neoromânesc promovat de Ion Mincu, edificiul găzduiește astăzi două dintre cele mai importante instituții ale județului: Prefectura și Consiliul Județean Dolj.
Palatul Administrativ a fost construit la începutul secolului al XX-lea. Se spune că prim-ministrul Ion I. C. Brătianu, prezent la Craiova la întrunirea liberală din 24 iunie 1909, ar fi fost de față la așezarea actului la fundația clădirii.
Centrul istoric al Craiovei este considerat unul dintre cele mai frumoase din țară. Arhitectura deosebită a caselor, care s-au păstrat compacte în zona Lipscaniului, cuprinde o serie de monumente ce datează din sec. XV și XVIII-XIX. Alături de numeroase instituții de cultură, muzee, clădiri administrative, biserici, se găsesc Palatul de Justiție, Prefectura, Banca Comerțului, ruinele Hanului Hurezi, Palatul Jean Mihail, Vorvoreanu, Palace, Hotelul și Cazinoul Minerva, Casele Glogoveanu, Nicolae Romanescu, Colegiile Naționale Carol I și Elena Cuza.
Fotografii Cătălin Vînturici