Darul stelelor. Victoria Geutskens
Platina, aurul şi argintul sunt elementele pe care un bijutier le folosește cu talent, îndemânare și creativitate, le dă forme artistice, gândindu-se ca ele să dăinuie în timp mai multe generații.
Ducând mai departe tradiția în manufactură ce dăinuie de milenii transmisă din generație în generație, azi putem vorbi despre trei realizări de excepție.
Anul 2015, premieră națională și europeană, realizarea și marcarea în România a primei bijuterii din aur pur după care a urmat o colecție unică în Europa.
Anul 2019, premieră mondială, realizarea filigranului din platina, drept pentru care dicționarul în limba română este primul în lume care a adăugat la tehnica de filigran şi elementul platină.
'Am ştiut mereu că voi reveni în România, și unde în altă parte dacă nu aici, la Alba Iulia, capitala istorică a ţării, un loc care te duce cu gândul la prinți și prințese și care se armonizează atât de bine cu meseria mea.' Victoria Geutskens
Povestea Victoriei Geutskens, definiția bijutierului autentic, promisiunea pe care o face orașului Alba Iulia şi importanța reînvierii meşteşugului cu metale prețioase,sunt absolut fascinante. Victoria Geutskens, bijutier de excepție, format în şcoala românească și desăvârșit peste hotare,s-a întors în țara natală, alegând Alba Iulia pentru a reânvia meşteşugul autentic al îmblânzitorului de metale prețioase, al făuritorului de frumos, liber, inspirat și creativ.
Cu o experiență de peste 45 de ani, a doua generație de bijutieri a familiei, Victoria Geutskens este unul din ultimii artizani tradiționali din domeniul ei nu doar în România, ci și în Europa, recunoscut și apreciat în afara țării ca un profesionist desăvârşit.
Născută la Orşova, regiunea Banat, Victoria Geutskens devine al doilea bijutier din familie la diferență de o generație, urmând vechea școală meșteșugărească prin UCECOM Arad.
Ca maistru l-a avut pe unul din cei mai buni bijutieri din zona Banatului şi înțelege, încă de la bun început, că meseria de bijutier nu se fură, ci se învață.
Din cei 150 de ucenici admiși au rezistat celor trei ani de meserie la locul de muncă doar 20 de potențiali viitori bijutieri de succes. "Aurul era monopol de stat, nu aveam voie să lucrăm cu materialul nostru, el trebuia să provină doar de la clienți.Acest aspect a fost unul nefavorabil artistului bijutier, pentru că cel care plasa comanda ne dicta gustul, iar noi, ca elevi ai unei școli profesionale, nu ne puteam dezvolta creativitatea.
Partea bună a fost că în această școală am învățat manufactura, ceea ce în Europa, prin industrializare, aceasta începea să dispară.'
Învață să ia aurul de la zero, să potrivească finețea și culoarea, să îl treacă prin tehnici de topire, laminare, trefilare, modelând totul din clește și, poate cel mai important, să înțeleagă valoarea bijuteriei autentice. 'Maistrul meu, care era jumătate evreu, jumătate maghiar, mi-a arătat diferența între bijuterie și obiectul de podoabă. Prima este neapărat unică, neapărat din metal prețios și musai de calitate.’
După '90 hǎțişul birocrației o determină să ia calea Olandei.
‘În școala noastră de trei ani am învățat economie politică și social politică, fapt ce m-a ajutat foarte mult să înțeleg sistemul de acolo. Diploma mea a fost recunoscută acolo fără să fie nevoie de examene de recunoaștere a diplomei. La camera de comerț unde m-am înscris toate procedurile au durat 6 minute și a fost gratis, ba chiar m-au felicitat pentru iniţiativă. Acolo mi-am deschis atelierul susținută de familie.
Abia atunci am experimentat libertatea în creaţie. Imediat după atelier mi-am deschis și magazinul, iar după câţiva ani am înființat și o şcoală particulară la solicitarea unor olandezi care doreau să-și deschidă o galerie de artă în Amsterdam şi aveau nevoie să ştie cum se repară și se restaureaza obiectele de artă pe care le cumpărau de pe mapamond. Ei lucrează în acest domeniu şi azi.’
De la 7 metri sub nivelul mării, vine din Olanda direct în Alba Iulia, unde decide să se stabilească, iar din 2007, cealaltă capitală devine pentru Victoria Geutskens locul la care se referă ‘acasă’.
Renate Weber I-a lansat invitația de a expune în Parlamentul European, devenind astfel primul bijutier care a axpus acolo.
'Când am luat legătura cu doamna Renate Weber pentru expoziție eram încântată că voi avea ocazia să pomenesc despre şcoala românească ce forma bijutieri profesioniști, că voi reprezenta România, iar dacă vin din Alba, reprezint Alba!
Aşa mi-a venit ideea cu bijuteria din aur pur și în acel septembrie 2015.’
Într-un spațiu protejat, la alt etaj decât cel comun, trei români au amenajat expoziția găzduită de Renate Weber cu titlul ‘Transylvanian Craftsmanship: Traditions Revived’(‘Meşteşugul Transilvănean:tradiții Reînviate’). Pe lângă bijuteria din aur pur marcată de ANPC cu titlul de 999%0 au mai fost expuse Colecția ‘ Câmp cu flori din România’, ‘Floare de Colț din Transilvania’ şi Salba’.
Alături de ea a expus frumoase vitralii Alexandru lepure, fiu de artist plastic albaiulian şi Laura Baurda cu ale sale tablouri. Expoziția a fost deschisă vreme de o săptămână, răstimp în care europarlamentari din toate țările au admirat exponatele.
Revenită acasă, pe lângă prima piesă din aur pur crează o colecție de bijuterii cu aceeaşi puritate şi le prezintă pentru prima dată publicului larg, ACASĂ în Sala Unirii din Alba Iulia.
De fapt ‘este pentru prima dată în Europa când bijuterii din aur de o asemenea puritate sunt expuse în public', au declarat reprezentanții Muzeului Național al Unirii (MNU)Alba.
Şi, pentru că bijuteriile Victoriei Geutskens nu aveau cum să treacă neobservate, unul dintre ecourile imediate ale expoziției a fost invitația din partea Excelenţei Sale Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu. Învitația a fost făcută pentru ziua Națională a României, sărbătorită la Ambasada României din Canberra în anul 2019. Pentru acest eveniment, Victoria Geutskens adaugă filigranului din aur pur şi platina în aceeași tehnică.
Doi ani mai târziu, concluzia este trasă: după 5000 de ani de atestare documentară a tehnicii de filigran care, în toată această perioadă a fost realizat doar din aur şi argint etc., acum bijutierul Victoria Geutskens adaugă cel mai prețios element, Platina, la tehnica de filigran, și cu aceasta aduce toate cele trei elemente prețioase ÎMPREUNĂ în definiția filigranului în toate limbile pământului.
Mai sunt noutăți în domeniu?
'Din 2021, împreună cu fiul, istoric și bijutier, am deschis un nou capitol - recrearea unor bijuterii celebre ce au aparținut cândva unor personaje istorice. Prima expoziție de acest gen a avut loc în Sala Unirii din Alba Iulia.’