Proud To Be Romanian

View Original

La Migdali. “Fiecare pahar de vin spune o poveste.”

Am inteles lungul drum pe care il parcurge vinul pana sa umple un pahar si i-am vazut pe cei care au contribuit sa faca acest lucru posibil.

Am vazut soarele, vantul, ploaia si pamantul bogat care au contribuit sa hraneasca strugurii.

Am vazut cum natura ii poate transforma pe acesti binefacatori in inamici : seceta, inghetul, daunatorii dar i-am vazut si pe oamenii care ii combat, eroi nestiuti ai vietii de fiecare zi.

Am vazut mainile grijulii ale celor care ingrijesc plantele, culeg recolta si o transforma in ceva nou, diferit de cele anterioare, avand in urma o lunga poveste.

Asta m-a convins ca vreau sa imi spun propriile povesti, colorate, parfumate si savuroase. Oportunitatea s-a ivit cand rataceam pe dealurile blande, bogate si pline de istorie ale Vaii Scheilor. Acolo era un taram locuit de oameni, cunoscuti sau anonimi, care au inteles puterea povestii pe care o poate spune vinul. Iata-ma aici, alaturandu-ma lor in efortul de a-ti aduce placerea si un strop de fericire.

Valea Scheilor e un loc binecuvantat unde se intalnesc Muntenia si Ardealul, asezat pe coordonatele marilor vii ale Europei, dar si in una dintre cele mai prestigioase zone viticole romanesti-Dealu Mare. Numele sau initial a fost probabil cel de Siliste, ceea ce ne trimite cu gandul la confortul casei daca e sa privim etimologia cuvantului, care inseamna vatra satului, livada sau pasune.

Toponimele La Migdali, Dealul cu Migdali, Aleea, Gradina sau Via cu Migdali vin si ele din istoria acestui spatiu cu clima blanda care a permis cultivarea unei varietati pomicole mai putin obisnuite, in lumea de poveste si parfumuri exotice a unui pamant generos si idilic.

Legendele si numele sonore inradacinate aici ne insotesc si astazi. Crucea Doamnei Neaga de la hotarul domeniului sta marturie spiritului crestin, demnitatii si sperantei, intruchipate in figura celei care a dat viata acestor valori si care sta cu mandrie in eposul popular alaturi de Ana mesterului Manole sau Miorita.

Ruinele conacului Eminescu- Persu pastreaza urmele pasilor Ecaterinei Eminescu, nepoata poetului si ale lui Alexandru Persu, inginer de prestigiu si fost primar al comunei Tohani. Vinul produs aici, avea o calitate exceptionala si s-a bucurat de mare apreciere in epoca.

Astazi, in acest leagan al traditiilor si iubirii pentru natura, cultivam organic sub mangaierea blanda a soarelui si in parfumul imbatator al migdalilor, struguri care promit sa se transforme in vinuri de cea mai inalta calitate, gata sa te poarte intr-o calatorie a simturilor si emotiilor demne de spatiul acesta de legenda.