Proud To Be Romanian

View Original

Manolo Manufaktura. Plăcuțe decorative din ciment colorat

Vanzarea placutelor am inceput-o in 2012, dupa un an si jumatate de pregatiri. Intai a aparut ideea, in 2010, dupa ce am vazut intr-un restaurant din Centrul Istoric o pardoseala din placute de ciment colorat, ce fusesera aduse din Franta.

La inceput am gandit-o ca o afacere cu bani europeni, dar am abandonat aceasta idee, deoarece utilajele noi (cerinta pentru accesarea fondurilor europene) erau prea costisitoare. Asa ca am imprumutat bani de la familie si am realizat utilajele pe comanda, iar pe unele le-am achizitionat second-hand.

La inceput provocarea cea mai mare a fost aflarea retetelor de productie, care nea consumat mult timp si resurse financiare, deoarece aveam pierderi foarte mari. Aveam zile cand la sfarsitul orelor de munca, aveam o hala plina cu moloz, dar nici o placuta buna. Dupa inceperea productiei, cea mai mare provocare a fost gasirea si pregatirea artizanilor, pentru ca asa ii numim noi pe muncitorii care realizeaza aceste placute. Producerea placutelor de ciment este o meserie rara, care necesita daruire, atentie si talent.

Pe langa modelele din catalog, putem realiza si modele personalizate. Placutele de ciment se manufactureaza prin procedee traditionale si cu materialele originale, ceea ce le recomanda pentru utilizarea lor in proiectele de restaurare si amenajare a cladirilor vechi. Aceasta tehnologie bazata pe lucru manual confera o frumusete si un farmec aparte acestui tip de finisaj, iar odata cu trecerea anilor, placutele devin mai frumoase, capătănd o patina minunata.

Dupa un an 2018 plin de provocari, a existat o perioada de 6 luni in care am realizat productia simultan in Romania si in Maroc. In acest moment, toata productia o realizam in Maroc.

Pe langa placutele de ciment, realizam cuptoare traditionale de pizza sau paine, bucatarii de vara, bucatarii mexicane inzidite.