Proiectul MERITO, Profesorii luminoși ai României
Era la mijlocul lunii februarie 2015, când participanții la Romanian Business Leaders (RBL) Summit au primit la înregistrare o bucată de cretă albă. Voluntarii RBL i-au rugat să o păstreze și să o folosească când va veni momentul. În prima pauză de cafea, o tablă neagră, mare, proaspăt ștearsă cu buretele, îți întâmpina privirea, cum ieșeai din sala principală a evenimentului.
Zeci de antreprenori și executivi au fost invitați pe rând să-și amintească de profesorii care le-au marcat drumul în viață. Și le-au scris numele pe tablă. Mulți dintre ei sunt acum parte din echipa MERITO - proiectul RBL care pune reflectorul pe profesorii cu vocație din România.
Profesorii MERITO sunt oameni luminoși, entuziaști și modele pentru colegii lor prin măiestria cu care transferă tinerilor pasiunea și bucuria să descopere și să învețe.
În 2015, am descoperit zeci de astfel de profesori. Am primit recomandări și informații de la colegii profesorilor, de la elevi, părinți și foști elevi. Am analizat atent informațiile și am discutat direct cu profesorii recomandați pentru a ne convinge că pun responsabilitate, profesionalism și creativitate în munca lor.
Am ales zece, le-am scris poveștile împreună cu jurnaliștii publicației Decât o Revistă și i-am cunoscut, recunoscut și premiat la ediția din 2016 a RBL Summit, pentru determinarea și iubirea cu care mișcă România înainte.
De la publicarea poveștilor, am primit numeroase propuneri noi de profesori din întreaga țară, de la elevii de astăzi și de ieri și de la părinți. Astfel că, în martie 2017, la a doua ediție a Galei MERITO, zece noi profesori au urcat pe scenă, în lumina reflectoarelor, în aplauzele a 200 de antreprenori și șefi de companii din România.
Profesorii MERITO au un alt fel de a face lucrurile. Sunt oameni ca Dan Solcan, care merge la ore cu inima deschisă și se întoarce acasă cu același sentiment de bucurie. Sunt oameni ca Daniela Ceredeev, care trece notele în catalog după mult timp de observare și evaluare pentru că fiecare elev este îndreptățit să fie evaluat în momentele sale cele mai bune. Sunt oameni ca Genelia Petrescu, care inventează povești în care termenii din biologie devin personaje care vorbesc și au haz. Sunt oameni ca Vasile Solcanu, care, în vacanță, de luni până vineri, timp de patru ore, își pregătește elevii din satul sucevean Bogdănești pentru concursuri de matematică. O face în timpul lui liber și din suflet. Sunt oameni precum Daniela Lica, profesoară din Ploiești care pregătește olimpici la informatică și care a refuzat oferte de angajare din Canada sau din mediul universitar din România. Sunt oameni ca Mariana Rusu, care își înregistrează orele, ca să le spicuiască la pensie. Sunt oameni ca Adriana Berindeie, care trece natural de la o dictare cu o fetiță din clasa I, la ecuații simple cu doi băieți din clasa a II-a și la împărțiri mai complicate cu elevii din clasa a IV-a. Toate în același timp, fără să piardă șirul. Sunt oameni precum Cătălina Cocan, care își ferește elevii de plictiseală prin joc. Sunt oameni ca Simona Ivaşcu, profesoară de fizică şi chimie, care le transferă copiilor pasiunea ei pentru astronomie. Sunt oameni precum Dumitrel Toma, profesorul de filosofie din Călăraşi care nu încearcă să-și convingă elevii că merită să învețe filozofia, dar îi provoacă să vorbească despre ei înșiși și despre de ce cred ei că există.
Poveştile complete ale celor 20 de profesori MERITO le poți citi pe www.proiectulmerito.ro.
Tu ce nume ai scrie cu cretă albă pe o tablă neagră, într-o dimineață de martie?