Ştefan Minovici, The King and I

credit foto Jon Gurinsky

L-am cunoscut pe Regele Mihai al României în luna mai a anului 2000. Majestatea Sa și Regina Ana ne onoraseră cu prezența la primul Festival al Românilor pe Broadway, exact acum 16 ani. Când spun că l-am cunoscut, mă refer la numeroase ore petrecute împreună în patru zile,  la Hotelul Lombardi, South Street Seaport, Wall Street, și trei ore de  așteptare în patru, la plecarea de pe aeroportul JFK din New York.  Majestățile Lor Regele și Regina, eu și soția mea.   

Despre Regele Românilor auzisem povestiri de la tatăl meu, colonelul Mihai Minovici, unul dintre șefii gărzii regale de la Palatul Peleș. Pe  vremea aceea, celebrul monarh guverna încă țara, în prag de invazie sovietică. Pe cei doi, Rege și colonel, i-am reunit pe 9 mai 2000 la New York, la Hotelul Regis din Wall Street.  
  
După 54 de ani de la despărtire, cei doi Mihai s-au regăsit în capitala lumii, teferi și emoționați. În ceea ce mă privește, eram total fascinat de ce auzisem de la tata, eu, un puștan total pierdut în Bucureștii decadei 1965-1975. Nicidecum  nu avem cum să-mi imaginez că voi avea onoarea, plăcerea și marele privilegiu de a-l cunoaște pe Rege în persoană.  
  
Acum nu mai ascultam povestirile unui ofițer al armatei regale, ci relatările unui fost Șef al Statului Român, ultimul din lume ce supraviețuia celui de-al doilea Război Mondial.  
  
La înregistrarea în hotelul Lombardi din New York, în anul 2000, receptionistul a întrebat politicos care este numele oaspetelui. “Mihai I”, a răspuns calm și cu modestie Majestatea Sa. “Desigur, dar  numele de familie va rog?”