Proud To Be Romanian

View Original

Teracota Mediaş, 111 ani de tradiţie

Povestea ultimei fabrici de sobe manuale pictate din Romania

Despre cuptorul de cahle se spune ca este unul dintre cele mai reprezentative artefacte din civilizatia romaneasca si, cu precadere, in cea ardeleana, un artefact capabil sa redea evenimente si schimbari petrecute la nivelul societatii din punct de vedere etnic, politic, social, economic.

Cu toate acestea, mestesugul fabricarii manuale a cahlelor de teracota a fost aproape uitat la inceputul sec xx cand, sobele find considerate demodate dupa aparitia unor noi sisteme de incalzire.

Cu toate beneficiile pe care le ofera noile sisteme de incalzire, acestea nu au reusit sa inlocuiasca frumusetea sobelor sau a semineelor de teracota pictata si atmosfera speciala emanata de acestea.

Fabrica de teracota din Mediaş a fost infiintata in anul 1906 de catre sasul Gref Iulius. Timp de aproape 80 de ani (1938 - 2015) a schimbat mai multi proprietari, inclusiv a Statului Roman.
În arhiva fabricii este adunata o colectie ampla de cahle si mulaje de cahle transilvanene, inclusiv reproduceri dupa sobe rare de la Muzeul Astra din Sibiu.

Dupa 111 ani si o multime de schimbari sociale, politice si economice, Teracota Medias produce aceleasi cahle pictate, folosind cuptoarele vechi, reteta originala de amestecuri de pamant, acelasi numar de muncitori si aceeasi tehnologie de glazurare si pictare manuala.

Din 2015, fabrica este din nou in proprietatea unui antreprenor sas, domnul Uwe Draser.

Din 1906, la Teracota Mediaş, fiecare cahla este turnata, finisata, glazurata si pictata manual.

Prin traditia breslelor de mestesugari, la fabrica de Teracota Mediaş s-a transmis generatii la rand procedeul tehnologic de producere manuala a cahlelor de teracota.

Teracota Mediaş ester singura fabrica din Romania care are permanent printre membrii echipei sculptori absolventi ai Unarte Bucuresti si pictori de cahle. Prin intermediul lor, fabrica are capacitatea de a reproduce orice model si de a asigura tiparele necesare productiei in serie, fiind astfel posibile proiecte de restaurari pornind de la piese vechi sau in stare avansata de degradare.

De asemenea lucreaza constant cu restauratori, fundatii si investitori in patromoniu cultural. Printre acestia se numara Muzeul Astra din Sibiu, Fundatia Mihai Eminescu, o serie de case de oaspeti din satele Unesco Viscri, Saschiz si Biertan, conacul Apafi din Malancrav, conacul Banfy, Copsa Mare Guesthouses, Fundatia Michael Schmidt, contele Mikes de la Ozun.