Valeputna, Tradiții din inima Bucovinei
Inginer silvic la bază, Florin Irimescu s-a aventurat să ducă mai departe tradiția locală din inima Bucovinei, de prelucrare a păstrăvului prin afumare.
“Totul a plecat de la cobză în cetină (hârzob), un produsă cărui poveste începe din 1927. Această nu era produsă în niște condiții și standarde sanitare acceptate, iar lucrul acesta mă frustra și mi-am luat misiunea de a o pune primul pe piață. M-am interesat ce trebuie să fac, și primul lucru pe listă a fost o fabrică. Drept urmare, în 2011, cu ajutorul unui prieten, am depus un proiect pentru fonduri europene, iar în 2015 am finalizat construcția”.
Cu o investiție de 550.000 de euro, dintre care 70% fonduri europene nerambursabile, la care s-au adăugat fonduri proprii din credite, acesta a pornit, la finalul lui 2016, activitatea în fabrică, dar și o agropensiune - Bio Valeputna. Volum dublu de pește, de la an la an.
“În Valea Putnei este cea mai veche păstrăvărie, care acum aparține de Romsilva, iar de acolo luăm o parte din pește. Mai avem un furnizor, singurul care a avut capacitatea și calitatea să se certifice bio, pentru că și noi suntem certificați bio, unicii procesatori din țară care facem lucrul acesta. Am călătorit mult, m-am inspirat și am studiat la fel de mult, testând fiecare produs în 5-6 versiuni până să-l scoatem pe piață.
Pentru afumare am combinat metoda locală (afumare cu conuri de brad) cu reperul cel mai înalt în afumare păstrăv întâlnit în Scoția, unde se afumă cu mai multe esențe, stejarul fiind pe primul loc, apoi fagul. De asemenea, de acolo am preluat și metoda de saramurare umedă.
Pornind la drum cu peștele afumat, acesta a reprezentat și punctul de plecare pentru extinderea gamei și crearea celor mai apreciate produse din portofoliu, tartinabilele. Din strategia noastră de comunicare și poziționare, una din direcții a fost să înscriem
produsele în diverse sisteme unde se pot obține și premii, dacăsunt valoroase. Produsul Trutta Dux (pateu din păstrăv afumat, cremăde brânză bio, limes și boabe de ienupăr) s-a întors înțară cu două stele de aur la Superior Taste Award, cel mai prestigios premiu din industria produselor Gourmet, cu sediul în Bruxelles.
Distincția Superior Taste Award cu două stele de Aur pentru singurul produs din păstrăv premiat în 2016 ne onorează. Apoi, peștele afumat l-am înscris la Great Taste Award 2017, unde a obținut o stea de aur. Suntem probabil cel mai tânăr posesor al acestui “Oscar” din industria produselor Gourmet.
În august 2018 și Trutta Dux a câștigat o stea de aur Great Taste.
În ceea ce privește extinderea gamei de produse, Valeputna a lansat recent gama Gourmandise, ce cuprinde patru produse ambalate în borcane: cu trufe, cu sos de șampanie, cu usturoi negru și cărbune și cu piure de castane.
Ne-am promis că vom manufactura numai produse remarcabile, unice prin gust și compoziție. Contribuind zilnic la masa copiilor și clienților noștri, suntem extrem de preocupați ca acestea să fie sănătoase, naturale și curate. Comparativ cu uzanțele pieței, etichetele Valeputna sunt departe de a fi o lecție de chimie. Etichetele noastre sunt o dovadă a respectului pentru client.
Am ales să fim inovativi plecând de la tradiție, să folosim cel mai bun păstrăv, să înotăm contra curentului. Am ales să jucăm cartea calității în detrimentul volumului. Am ales să înaintăm alături de clienții noștri, să comunicăm autentic și să ne lăsăm înfierbântați de frumusețea aventurii și a destinației. Fiind singura entitate din România ce deține o unitate specializată în procesarea păstrăvului și singura entitate din domeniu ce a primit o astfel de distincție, suntem obligați a seta și păstra standardele la nivelul promisiunii făcute nouă și clienților noștri.