Norina Alinta Gâvan, Paseste cu incredere! Quo vadis Podiatria in România

Sunt mândră ca sunt româncă! Pentru istoria pe care o avem și din care fac parte, pentru numele pe care îl port, pentru puterea cu care ne ridicăm atunci când ne aflăm într-o situație dificilă, pentru zestrea moștenită de la prestigioși scriitori, pictori, personalități de cultură și de știință ai vremurilor, pentru puterea de a spera, pentru puterea de a nu renunța, pentru determinarea de a realiza ceea ce ne propunem.

Ghidată, la fel ca savanta poloneză Marie Curie - de altfel și singurul savant care a primit două Premii Nobel în două domenii științifice diferite - de principiul „(...) să nu te dai bătut în faţa oamenilor sau a întâmplărilor” Marie Curie. Dr. Norina Alinta Gâvan își leagă numele de introducerea noțiunii, a specialității de podiatrie si a meseriei de podiatru în România, dar și de dorința puternică de a veni în sprijinul celor aflați în suferință,  a persoanelor cu afecțiuni din sfera diabetului,  a persoanelor cu neuropatie diabetica și picior diabetic. 

Dr. Norina Alinta Gâvan este persoana care a luptat și luptă pentru dezvoltarea și promovarea podiatriei în România, înființând, în aprilie 2015, Asociația de Podiatrie, a cărei președinte este.

Numele Dr. Norina Alinta Gâvan se leagă și de dorința de a instrui, de a educa - mai ales tinerii implicati în viața persoanelor cu diabet. Ea a înțeles că, fără un program de îngrijire a piciorului diabetic, destinat asistenților medicali, nu se pot face progrese în implementarea podiatriei în România, în imbunătățirea calitații vieții persoanelor cu diabet, în reducerea numarului de amputații in România.

Dr. Norina Alinta Gâvan poate fi sinonimul dorinței aprige de a crește nivelul științific al tinerilor specialiști români implicați în managementul piciorului diabetic. Astfel, Dr. Norina Alinta Gâvan este inițiatorul proiectului NeuRODiab în România în anul 2002, este secretarul general al Societății de Neuropatie Diabetică – NeuRODiab și unul dintre fondatorii Societății, în 2012.

Dr. Norina Alinta Gâvan - omul care știe că lucrul în echipă și colaborarea, atât la nivel național, cât si internațional, nu poate da greș niciodată.  Ca dovadă a implicării active, Dr. Norina Alinta Gâvan a fost aleasă în Grupul de Studiu al Neuropatiei Diabetice al Societății Europene pentru Studiul Diabetului, și totodată cooptată în Grupul Internațional de Lucru pe Picior Diabetic, în vederea elaborării programului de educație destinat asistentelor medicale. 

Dr. Norina Alinta Gâvan - femeia care iubește viața, dreptatea, lucrurile bine făcute, respectul, inteligența, provocările.

Dr. Norina Alinta Gâvan - femeia de succes care nu a ignorat niciodată faptul că, în viața de zi cu zi, este și mamă.

Dr. Norina Alinta Gâvan - omul care, înainte de toate, nu uită niciodată că trebuie să fii OM.

Castelul Cantacuzino, Bijuteria arhitecturala incarcata de istorie

photo © arhivă personală Castelul Cantacuzino

photo © arhivă personală Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino din Buşteni, de o mare valoare arhitectonică, istorică, documentară şi artistică, a fost construit în 1911 la cererea prinţului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost ministru al României între 1899-1900, 1904-1907.

Castelul Cantacuzino este amplasat pe locul unei vechi case de vânătoare, ce dăinuia încă din sec. XVIII şi care servea ca popas familiei Cantacuzino în drumul său spre Braşov şi este înconjurat de un parc ale cărui alei te poartă spre grotă, cascade şi fântâni arteziene.

Castelul este construit în stil neoromânesc, singurul stil din istoria arhitecturii româneşti care a reînviat tradiţia, a întărit originile şi le-a conectat la prezent.

Sala de primire adăposteşte o colecţie de heraldică unică în România. Edificiul realizat în piatră şi cărămidă după planurile arhitectului Grigore Cerchez, se întindepe o suprafaţă de 3148 mp.

Castelul Cantacuzino, cu împrejurimile sale unice şi farmecul aristocratic , este locul ideal pentru orice tip de eveniment, atât pe terasă cât şi în interior.

Mai multe saloane sunt disponibile la parterul castelului şi la etaj, iar în lunile de vară corturile montate în grădina castelului pot găzdui evenimente fastuoase.

 

Atra Doftana, Un petic de rai

photo credit Vlad Eftenie / Atra Doftana

photo credit Vlad Eftenie / Atra Doftana

Inconjurata de Muntii Baiului si Bratocea - Grohotisu, Valea Doftanei este o bijuterie verde, cu case vechi si stane rustice.

Barajul de la Paltinu aduna toate raurile Doftanei intr-un impresionant lac Paltinoasa. Toate acestea fac din Valea Doftanei un ic petic de rai pe pamant, si asta fara sa mentionam ca valea are cel mai mare numar de zile insorite pe an.

In mijlocul vaii se afla Atra, locul in care fiecare usa are in fata ei vedere catre lac. Atra este una dintre locatiile arhitecturale de top din Romania, decorata de nenumarate ori cu Ordinul Uniunii Arhitectilor.

Avand toate camerele ascunse pe deal, cu vedere catre lac si padure, acesta este locul unde lasi orasul la intrare si te incarci cu frumusete. Si frumusete gasesti aici peste tot, incepand cu arhitectura, continuand cu peisajele si cu design-ul de interior.

Pentru cei carora le place sa exploreze si sa invete noi lucruri, ATRA este destinatia perfecta.

photo credit Vlad Eftenie / Atra Doftana

photo credit Vlad Eftenie / Atra Doftana

Domeniul Coroanei Segarcea, Furnizor al Casei Regale a Romaniei

În anul 1884, Parlamentul României lua o măsură extrem de modernă pentru acele vremuri: pentru a nu mai suporta cheltuielile Casei Regale din bugetul de Stat, Regelui Carol I i s-au acordat – în administrare, nu în proprietate – douăsprezece dintre cele 12.000 de domenii ale statului. Până după cel de-al doilea război mondial, aceste Domenii ale Coroanei au reprezentat adevărate centre de performanţă în agricultură, contribuind decisiv la alinierea României la standardele epocii industriale.
 
Domeniul din Segarcea, evaluat de către  cei mai importanţi specialişti ai momentului, a fost considerat singurul potrivit pentru cultura viţei-de-vie. În primii ani, mai exact până la construcţia cramei (1906-1908), aici a funcţionat prima şcoală de viţă-de-vie, dedicată înmulţirii butaşilor de vie nobilă, cu o contribuţie importantă la repopularea podgoriilor româneşti afectate de atacurile repetate ale filoxerei.

După mai bine de jumătate de veac de exploatare necorespunzătoare, Domeniul Coroanei Segarcea şi-a reînceput drumul spre statutul de odinioară: suprafaţa, fărâmiţată în urma retrocedărilor, a fost recoagulată, întreaga vie a fost replantată cu vie de calitate, după specificaţiile iniţiale din secolul al XIX-lea (70% soiuri roşii, 30% soiuri albe), iar crama a fost extinsă şi modernizată. 

Vinurile născute aici au crescut în calitate de la an la an, fapt dovedit de sutele de medalii obţinute la concursurile internaţionale. Mai important de atât, însă, creşterea constantă în calitate a atras aprecierea Casei Regale a României, căreia Domeniul Coroanei Segarcea i-a redevenit furnizor oficial în septembrie 2010, reluându-şi astfel rolul istoric predestinat.

La scurt timp după intrarea în noul mileniu, gama Prestige atrăgea pentru prima oară atenţia consumatorilor de vin de calitate din România, cu o Tâmâioasă Românească vinificată sec, într-o piaţă monopolizată de variante demiseci şi demidulci ale acestui soi. 

Alături de ea Feteasca Albă, care redefinea drept elegant şi rafinat un soi cunoscut mai degrabă drept “popular”. Au urmat Feteasca Neagră 2008, produs al unui an excepţional, care a contribuit semnificativ la înţelegerea potenţialului acestui strugure.

După revenirea în matca istorică, la sfârşitul anului 2011, Domeniul Coroanei Segarcea lansa oficial colecţia Principesa Margareta, creată la sugestia Alteţei Sale.  Un experiment în care s-au strâns istorie,  adaptare, poezie, evoluţie.

Am ales doi struguri – Marselan şi Viognier – care deveniseră “de-ai locului” cu o viteză incredibilă, pentru a surprinde imaginea Principesei Margareta, care a ajuns în România, pentru prima oară, în primele zile de după 1989, devenind imediat unul dintre cele mai importante modele ale ţării.

Din vinurile excepţionale  născute între 2008 şi 2011 s-a născut apoi colecţia Minima Moralia, lansată oficial pe piaţă în decembrie 2012. Cele şase etichete – Onoare, Sinceritate, Speranţă, Dăruire, Respect şi Recunoştinţă – au apărut în ediţii limitate.

Ca o întoarcere la spiritul ludic, la pofta de viaţă şi la tradiţia dionisiacă, a fost lansată recent gama Vardo – un simbol al călătoriei şi al învăţării, al spiritului explorator, reunind struguri-simbol al marilor regiuni viticole din Europa, alături de strugurele-fanion al României, Feteasca Neagră.

 

Valea cu Pești, o locație unică în România

Amplasat la o altitudine de 875 m pe malul Lacului Vidraru, la numai 7 km de Barajul Vidraru, la doar 30 de minute de Bălea Lac, la 12 km de Cetatea Poienari și la mai puțin de 38 km de Curtea de Argeș, pe celebrul drum Transfăgărășan, Valea cu Pești este o locație unică în România. 

Unicitatea este dată și de multitudinea de facilități create în mijlocul naturii, ideale pentru vacanțe de vis, team-building-uri, seminarii și conferințe, evenimente – piscină interioară, saună, jacuzzi, bowling, biliard, ping-pong, teren de tenis, organizarea de drumeții montane sau plimbări cu barca pe lacul Vidraru. 

Transfăgărăsanul, cea mai înaltă șosea din România, construită între anii 1970 – 1974, este situată la 2055 m altitudine și străpunge creasta Munților Făgăraș printr-un tunel lung de 850m. 

Cetatea Poienari, situată la 12 km de Hotelul Valea cu Pești, a fost fortificată de Vlad Tepeș în secolul XV și se află în vârful Muntelui Cetățuia, la o altitudine de 850 m, protejată de pante abrupte. Pentru a ajunge la cetate, “cuib de vulturi al vitejilor de demult”, se urcă 1480 de trepte din beton, care șerpuiesc printr-o pădure deasă de fag.

Barajul Vidraru, situat la 7 km de Hotelul Valea cu Pești, este o construcție gigantică, primul din țară de acest gen, al șaselea în Europa și al nouălea în lume ca înălțime (165 m) la momentul inaugurării, care formează Lacul Vidraru, cu o suprafață de aproape 900 de hectare..