DOR de ROST, Orizontul privirilor românești

Fotografie: Razvan Voiculescu

Fotografie: Razvan Voiculescu

‘Se spune că atunci când ne naştem uităm tot ce era esențial de ştiut. Şi apoi ne ia o viaţă întreagă să le-nvăţăm din nou. Albumul ‘DOR de ROST’ - ca şi ‘ROST’, cel dinaintea lui (cu care împarte aceeaşi poveste, dar nu şi aceleaşi poveşti), e o colecţie de căutări.

Am început prin a căuta Rostul românesc. I-am aflat pe păstrătorii lui. Şi cunoscându-i pe ei, am început să mă recunosc pe mine. Câteodată într-o vorbă pe care mi-au spus-o, altădată într-un gest, de multe ori chiar şi într-o tăcere. Şi nu de puţine ori într-un blid aburind…  

Și dacă mi-e îngăduit să-mi doresc ceva, după ce veţi parcurge acest album, e vorba de un singur lucru: porniţi la drum! Cu siguranţă, veţi găsi comori. Esenţe, gusturi şi stări româneşti”.

Acestea sint cuvintele cu care fotograful Razvan Voiculescu îi întâmpină pe cei ce deschid cel mai recent album al său.

‘DOR de ROST’ a fost lansat la sfârșitul lui 2015 - doi ani după prima parte a aceluiași proiect, intitulată “ROST – esențe, gusturi și stări românești”.

Ca si volumul anterior, este impresionant: 320 de pagini în condiţii grafice de excepţie şi o colecţie de ipostaze ale rostului: meşteşuguri, obiceiuri, momente, poveşti de viaţă.

E un album pe care, odată ce îl parcurgi, ajungi sa vezi fragmente ale unei lumi fascinante, pe care în vuietul vieții contemporane, multi o credeam pierdută: satul românesc. E o lume veche, de emoții intense și întinse cât o țară – despre cele bine orânduite, ‘ale noastre’. 

Ambele volume ale proiectului ROST au avut ca punct de început ideea unei lumi aflate la apus. În satele şi oraşele mici ale României, multe dintre meştesugurile tradiționale se pierd, încet-încet. Auzim din ce în ce mai des despre „ultimul fierar”, „ultimul potcovar”, „ultimii rapsozi”. Oamenii aceştia, ce îşi ştiu rostul străvechi, de multe ori tangent cu magia – nu au pe nimeni care să-i urmeze. E posibil ca ideea de ROST – pe care o reprezintă aceşti păstrători de tradiţii, prea puţin cunoscuţi sau chiar complet uitaţi – să nu mai existe mâine.

Răzvan Voiculescu și-a propus ca prin obiectele de artă fotografică pe care e creează să aducă în faţa publicului poveştile şi chipurile acestor oameni. 
Mai mult, albumul este însoțit de o hartă artizanală a „Păstrători de Rost” și de un DVD cu scurtmetraj. 

Dincolo de impactul cultural, beneficiul social al proiectului este acela de a oferi o alternativa de modele, de ‘eroi ‘: autentici, umani, uneori plini de riduri dar și de povești. 

Pachetul ‘Dor de Rost’ (album de fotografie + DVD + harta) poate fi achizițonat prin studioul lui Răzvan Voiculescu. 
Contact: 
razvanav@yahoo.com
facebook.com/ROSTromanesc

În ultimă instanță, proiectul este unul de apropiere și apropriere – de recunoaștere a celor ce păstrează rostul, de recuperare a valorilor pe care ei le reprezintă și de re-însușire de către publicul larg (mai ales cel urban) a unor modele ce țin de identitatea noastră.

Text: Silvia Dogaru

Green Therapy, Centru holistic pentru programe de sanatate

Kornelia Nagy-Bege

Anca Atonela Tene

O abordare integrativă. Totul pentru trup, minte și suflet.

Kornelia Nagy-Bege, de profesie jurist, părăsind managementul unei corporații multinaționale, și Anca Atonela Tene, specialist în nutriție, din pasiunea lor pentru stil de viață sănătos, nutriție, mișcare, estetică și frumusețe, au înființat Green Therapy, pentru a aduce pe piața serviciilor de sănătate din România un nou concept care să îmbine beneficiile terapiilor spa medicale cu metode și terapii naturale pentru prevenirea îmbolnăvirilor, menținerea sănătății și tratarea bolilor și afecțiunilor cu tratamente alternative, complementare, integrative.
 
Obiectivele urmărite de aceste program sunt eliminarea stresului, a toxicității și a efectelor lor nocive asupra organismului, reîntinerirea la nivel celular și întârzierea efectelor îmbătrânirii, educație și consiliere pentru un stil de viață sănătos.
 
Terapiile Green Therapy sunt cuprinse în programe de detoxifiere, programe de anti aging, programe de-stress, programe lifestyle, care sunt supervizate si supravegheate de specialiști , medici din domeniile respective, și care, pe lângă detoxifierea și revitalizarea întregului organism, includ și terapii pentru relaxarea, detoxifierea mentală a sufletului, astfel încât la finalul unui program clientul să poată beneficia de o resetare completă a organismului atât fizic, mental cât și spiritual.
 
Au deschis primul centru de sănătate în stațiunea balneoclimaterică Covasna, la Clermont Hotel Covasna**** , bază de tratament balnear recunoscut pentru excelență, atât pe plan național, cât și internațional, ce dispune de servicii la cele mai înalte standarde, atât în privința serviciilor hoteliere și de sănătate, dar și de înfrumusețare și relaxare.

 

Hotelul IAKI, Un reper al turismului de la Marea Neagra

În centrul stațiunii apărea, în 1957, după circa doi ani de lucrări, primul hotel din Mamaia construit la inițiativa autorităților comuniste. Acesta trebuia să rivalizeze cu „monarhicul“ Hotel Rex, în care își petrecuse vacanțele Regele Carol al II-lea, și care fusese dedicat clasei muncitoare și țăranilor cooperativizați. Denumit inițial Yalta (după faimoasa stațiune din Crimeea, pe atunci sovietică), și ulterior București, noul hotel a fost conceput mai degrabă pentru conducătorii politici, decât pentru turismul de masă. 

Spațiile sunt generoase la interior, iar fațadele dinspre lacul Siutghiol și strada de acces, respectiv dinspre plajă, sunt puse în valoare datorită perspectivelor largi, nefiind obturate de nici o altă construcție. Se poate remarca echilibrul acestor fațade, obținut cu ajutorul succesiunii de arce și forme dreptunghiulare ale logiilor și ferestrelor, a teraselor, coloanelor și cornișelor, nu lipsite de monumentalitate. Este o construcție care continuă, de fapt, tradiția interbelică, fără o conexiune directă cu ideologia momentului. 

Până în anul 1989, Hotelul București a rămas o locație exclusivistă, iar situația s-a păstrat și după 1999, când a fost cumpărat de celebrul fotbalist Gheorghe Hagi și supus unui amplu proces de renovare, preluând denumirea  Iaki. Astfel, în anul 2001, hotelul a fost redeschis  cu noi facilități și finisaje, iar în anul 2009 s-au încheiat alte lucrări de extindere și modernizare, în urma cărora s-a mărit capacitatea de cazare. 

Situat la doar 10 metri de plajă, Hotelul Iaki oferă plajă privată, piscină în aer liber, trei restaurante, baruri, teren de fotbal, SPA Center modern cu piscină acoperită și încălzită, loc de joacă pentru copii, parcare, cofetărie. 

Centrul de conferințe cuprinde 4 săli cu o capacitate totală de 400 de locuri și include toate dotările necesare unui eveniment reușit. Sala de recepții poate găzdui un număr de 150 de persoane. 

Deschis în 2002, IAKI Spa este primul spa de pe litoralul românesc. 

După reamenajarea și modernizarea din 2012, finanțate din fonduri europene, IAKI Spa a devenit unul din reperele turismului de la Marea Neagră.  

Desfășurat pe 1600 mp, Iaki Spa pune la dispoziție o suprafață  destinată exclusiv relaxării și stării de bine, printr-o întreagă gamă de experiențe ce ajută mușchii să se elibereze de tensiune, îndepărtează stresul, îmbunătățesc circulația și sistemul imunitar: piscine, sauna umedă sau uscată, dus emoțional sau cervical, jacuzzi, dus Vichy sau dus subacval. 

Heat Experience & Pool este sanctuarul conceput pentru relaxare, pentru recăpătarea echilibrului și calmarea minții, în piscina cu apa încălzită la 29 grade Celsius se pot lua lecții de înot, se poate participa la ședințele de aqua gym, Wellness Spa-ul oferă o atmosferă intimă și fascinantă, generată de aromele seducătoare ale uleiurilor orientale și de căldură și magia mâinilor terapeuților, iar IAKI Gym este dotat cu aparatură performanță Technogym, eficientă și ușor de folosit, dar și cu antrenori și kinetoterapeuți bine pregătiți. 

Poziția privilegiată a hotelului, deschiderea spre mare sau spre lac, atmosfera relaxanta și exclusivistă , distanța față de Aeroportul Mihail Kogălniceanu (28 km) și de Aeroportul Otopeni (250 km), sunt doar câteva dintre elementele ce transformă Hotelul IAKI într-o locație specială a litoralului românesc. 

Pura Vida Sky Bar, Smârdan 7

photo © Dragoş Lapadatu

photo © Dragoş Lapadatu

Sunt multe lucruri pentru care noi, românii, ar trebui să fim mândri. Destinațiile de vis din România și oamenii capabili care au dezvoltat proiecte de success, ce au adus un plus de valoare imaginii tării noastre, sunt primele motive pentru care merită să ne mândrim. Trebuie doar să ne luăm un mic răgaz și să le observăm. Centrul Vechi al Bucureștiului, de exemplu, arată din ce în ce mai bine și nu trece o săptămană fără să aibă loc vreun eveniment, vreun târg al artiștilor handmade, vreun concert sau vreo expoziție foto.  

Un loc bun din care să privești Centrul Vechi și să te bucuri de el este pe acoperișul clădirii de pe Smârdan nr. 7, la Pura Vida Sky Bar. In fiecare seară, soarele apune peste acoperișul impunător al clădirii Băncii Naționale, iar priveliștea te lasă pur și simplu fără cuvinte. Unii aleg să lucreze de acolo, alții pur și simplu să se relaxeze.  

Din când în când au loc acolo concerte de vioară, chitară, ori ale unor mici trupe locale, iar lumânările și luminițele ambientale completează armonios intreaga atmosferă.  

Localnici și călători din lumea intreagă se adună laolaltă fie pentru evenimente, fie pentru seri liniștite, fac schimb de povești, de impresii, și ajută, fără să-și dea seama, la imbunătățirea imaginii României.  

De fiecare dată când membrii staff-ului îi intreabă pe oaspeții străini care este părerea lor despre România, primesc același răspuns: “It's way better than I expected! I will definitely come back!” 

photo © Dragoş Lapadatu

photo © Dragoş Lapadatu

Hummingbird Bike, Petre si Ligia

Hummingbird s-a născut acum câţiva ani în Bucureşti. Ligia locuia la etajul 4 într-un bloc cu un lift minuscul, în care încăpeau două persoane lipite. Petre încerca să îi cumpere o bicicletă pliabilă ca să o introducă în lumea cicliştilor, însă cea mai uşoară bicicletă pe care a găsit-o avea 10 kg, un sfert din greutatea Ligiei. De aici i-a venit ideea să construiască el o bicicletă - avea un atelier şi totul la îndemână, aşa că a început să schiţeze şi să lucreze la concept. Petre a ajuns să construiască o bicicletă pliabilă de 6.5 kg, din fibră de carbon. 

Petre şi Ligia au creat bicicleta Hummingbird pentru că au simţit o nevoie pe piaţă pentru o bicicletă pliabilă uşoară. Momentan, piaţa numeşte “super-uşoară” o bicicletă de 10 kg. Ei au realizat că pot mai bine de atât - aşa că încearcă să găsească acei oameni care consideră importantă greutatea şi lookul unei biciclete, mai mult decat brandul. 

Probabil cel mai interesant lucru la bicicletă este faptul că pivotul este concentric, astfel încât atunci când o pliezi, lanţul este mereu tensionat şi nu cade, ceea ce se întâmplă des cu alte biciclete pliabile. Prin design, atunci când bicicleta este pliată, ghidonul funcţionează ca un sistem de închidere, ţinând-o pliată într-un pachet complet. 

Petre si Ligia au multe idei pentru viitor, de la apărători invizibile pentru bicicletă până la...scaune! Speră să crească business-ul şi să ajungă să poată pune în aplicare toate ideile care nu îi lasă să doarmă noaptea.