DOR de ROST, Orizontul privirilor românești

Fotografie: Razvan Voiculescu

Fotografie: Razvan Voiculescu

‘Se spune că atunci când ne naştem uităm tot ce era esențial de ştiut. Şi apoi ne ia o viaţă întreagă să le-nvăţăm din nou. Albumul ‘DOR de ROST’ - ca şi ‘ROST’, cel dinaintea lui (cu care împarte aceeaşi poveste, dar nu şi aceleaşi poveşti), e o colecţie de căutări.

Am început prin a căuta Rostul românesc. I-am aflat pe păstrătorii lui. Şi cunoscându-i pe ei, am început să mă recunosc pe mine. Câteodată într-o vorbă pe care mi-au spus-o, altădată într-un gest, de multe ori chiar şi într-o tăcere. Şi nu de puţine ori într-un blid aburind…  

Și dacă mi-e îngăduit să-mi doresc ceva, după ce veţi parcurge acest album, e vorba de un singur lucru: porniţi la drum! Cu siguranţă, veţi găsi comori. Esenţe, gusturi şi stări româneşti”.

Acestea sint cuvintele cu care fotograful Razvan Voiculescu îi întâmpină pe cei ce deschid cel mai recent album al său.

‘DOR de ROST’ a fost lansat la sfârșitul lui 2015 - doi ani după prima parte a aceluiași proiect, intitulată “ROST – esențe, gusturi și stări românești”.

Ca si volumul anterior, este impresionant: 320 de pagini în condiţii grafice de excepţie şi o colecţie de ipostaze ale rostului: meşteşuguri, obiceiuri, momente, poveşti de viaţă.

E un album pe care, odată ce îl parcurgi, ajungi sa vezi fragmente ale unei lumi fascinante, pe care în vuietul vieții contemporane, multi o credeam pierdută: satul românesc. E o lume veche, de emoții intense și întinse cât o țară – despre cele bine orânduite, ‘ale noastre’. 

Ambele volume ale proiectului ROST au avut ca punct de început ideea unei lumi aflate la apus. În satele şi oraşele mici ale României, multe dintre meştesugurile tradiționale se pierd, încet-încet. Auzim din ce în ce mai des despre „ultimul fierar”, „ultimul potcovar”, „ultimii rapsozi”. Oamenii aceştia, ce îşi ştiu rostul străvechi, de multe ori tangent cu magia – nu au pe nimeni care să-i urmeze. E posibil ca ideea de ROST – pe care o reprezintă aceşti păstrători de tradiţii, prea puţin cunoscuţi sau chiar complet uitaţi – să nu mai existe mâine.

Răzvan Voiculescu și-a propus ca prin obiectele de artă fotografică pe care e creează să aducă în faţa publicului poveştile şi chipurile acestor oameni. 
Mai mult, albumul este însoțit de o hartă artizanală a „Păstrători de Rost” și de un DVD cu scurtmetraj. 

Dincolo de impactul cultural, beneficiul social al proiectului este acela de a oferi o alternativa de modele, de ‘eroi ‘: autentici, umani, uneori plini de riduri dar și de povești. 

Pachetul ‘Dor de Rost’ (album de fotografie + DVD + harta) poate fi achizițonat prin studioul lui Răzvan Voiculescu. 
Contact: 
razvanav@yahoo.com
facebook.com/ROSTromanesc

În ultimă instanță, proiectul este unul de apropiere și apropriere – de recunoaștere a celor ce păstrează rostul, de recuperare a valorilor pe care ei le reprezintă și de re-însușire de către publicul larg (mai ales cel urban) a unor modele ce țin de identitatea noastră.

Text: Silvia Dogaru