Mocănița, prin ochii unui bancher expat. Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank România

Am venit în România în calitate de CEO al Garanti Bank în urmă cu aproape cinci ani. Să numesc această țară ca fiind doar locul în care lucrez ar fi prea puţin. Ȋn tot acest timp am ajuns să apreciez cultura complexă și fascinantă a României, oamenii muncitori și foarte primitori de aici, dar și peisajele țării.

Ȋn timpul călătoriilor de afaceri, am avut privilegiul de a descoperi mai multe zone, si de a observa obiceiurile și accentele diferite ale oamenilor, îmbogățindu-mi astfel nivelul de cunoștințe și curiozități despre România.

Ar fi greu să compar zonele între ele, dar dacă ar fi să aleg o destinație preferată, aș spune Bucovina sau Maramureș. Un drum cu Mocănița, de exemplu, a fost pentru mine o experiență fascinantă, așa cum cred că ar fi o călătorie în timp – după ce treci de stația de tren Vișeu, rămâi fără semnal la telefon și orice formă de contact cu lumea modernă se pierde, iar peisajul dimprejurul căii ferate îți taie respirația.

Pentru cineva care trăiește în era tehnologiei care se transformă rapid, care pune accent pe rapiditate în viața profesională, care călătorește des cu avionul, această parte a României și această experiență, în mod particular, m-au făcut să mă destind. Sunt convins că românii cunosc bine zona, de aceea i-aș invita pe toți expații care locuiesc aici să facă o plimbare cu Mocănița. Cu siguranță nu vor regreta. 
 

 
 

The Mocănița train, in the eyes of an expat banker

 Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank România

I came to Romania, as CEO of Garanti Bank, almost five years ago now. To just name it the place where I work is an understatement. In this timeframe I came to appreciate the country's complex and fascinating culture, its hard working and warm hearted people, as well as its landscapes. 

During my business travels, I have had the privilege of discovering all the country's areas, experience people's different customs and accents and expand my knowledge and curiosity about Romania. 

It is hard to make comparisons, but if I would have to name a favourite destination, on top of my list would be Bucovina sau Maramureș. A trip with the Mocănița train, for example, is as fascinating as a journey back in time would most probably be – after leaving Viseu train station, you are left with no cell phone signal, any contact with the modern times seems to be lost, and the scenery across the path is breathtaking. 

For someone who lives in a fast moving technological environment, who puts emphasis on the idea of speed in their everyday professional life, who often travels by plane, this part of Romania and this particular experience has always had an unwinding effect on me. I am convinced that native Romanians already know this, so I extend an invitation to all expats living here: make sure you go for a ride on the Mocănița train. You will surely not regret it.

Nunta voastră la casele de oaspeți din Cincşor

NUNTA VOASTRĂ, așa cum v-o doriți, într-o ambianță unică și o atmosferă specială! 

Autenticitate, cultură și natură la Casele de oaspeți din Cincşor.

Casele de oaspeți din Cincşor, situate în centrul Transilvaniei (la aproximativ 70 km de Sibiu și Brașov), oferă o experiență unică tuturor celor care își doresc o ALTFEL DE NUNTĂ, un eveniment foarte special și personal în felul său, ca și nuntă în sine.

Casele de oaspeți din Cincşor fac parte din Ansamblul bisericii fortificate din Cincşor. Clădirile Caselor de oaspeți din Cincşor – fostă parohie (1624), fostă școală (1912) și fostă gospodărie țărănească (1930) – toate restaurate cu mare grijă și pricepere, introduc în atmosfera secolelor trecute, asigurând un confort modern de excepție. Ele sunt înconjurate de curți generoase, de natură bogată. Împreună cu clădirile bisericii fortificate creează o ambianță de vis. Fie că vorbim de „Nunta la șură”, într-o ambianță rustica, fie că ne referim la o nuntă în stil “Garden party”, elegantă și degajată, locațiile își pun amprenta pe eveniment.

O nuntă reușită este o nuntă unde voi doi vă regăsiți cel mai bine împreună cu familia, prietenii și oaspeții!

Noi vă susținem cu experiența echipei noastre, astfel încât evenimentul vostru să vă reprezinte din plin. Pentru că nunta voastră este o experiență foarte personală, noi nu vă oferim pachete standard. ÎMPREUNĂ CU VOI DEZVOLTĂM NUNTA VOASTRĂ, cât mai aproape de dorințele și de ideile voastre. Stabilim împreună modul cum se va desfășura nunta, alegem decorațiunile și meniul de nuntă, inspirându-ne din bucătăria regională transilvăneană, reinterpretată în stil gourmet. Împreună cu somelierul nostru alegeți vinurile care se potrivesc cel mai bine meniului, din bogata gamă de vinuri românești. Sau ne ocupăm de organizarea slujbei de cununie, a muzicii și de multe altele. Și, nu în ultimul rând, suntem alături de voi și găsim soluții pentru toate aspectele care apar pe parcursul evenimentului.

Ne dorim ca în ziua nunții voastre să vă dedicați exclusiv acestui moment special din viața voastră! 

Cât de speciale sunt nunțile oaspeților noștri, vedeți mai jos. Mai multe poze găsiți pe contul nostru de Instagram, accesând linkul următor:

instagram.com/cincsortransylvaniaguesthouses

Evenimente speciale pentru oameni speciali, la Casele de oaspeți Cincşor!

  

Clinica de Sănătate CardioMetabolică, Primul Wellness CardioMetabolic din România

Clinica de Sănătate CardioMetabolică este un wellness cardio care oferă plan de tratament personalizat pentru persoanele cu sindrom metabolic sau antecedente cardiovasculare. Planul combină exercițiul fizic și recomandări de modificare a dietei, în vederea optimizarii stilului de viata si preventiei evenimentelor cardiovasculare. Programul este destinat pacientilor stabili din punct de vedere cardiometabolic si este structurat in 3 parti principale. 

Prima este evaluarea stării de sanatate şi a factorilor de risc CardioMetabolic. Cardiologul clinicii identifică, cu ajutorul echipamentelor de ultima generatie in materie de investigatii cardiologice,  afectiunile  pacientilor și evaluează factorii de risc CardioMetabolic, astfel echipa construieste un program personalizat, sigur și eficient de menținere sau de recuperare a Sănătății CardioMetabolice.
 
Cea de-a doua este activitatea fizică, respectiv crearea şi aplicarea programului personalizat. Fiziokinetoterapeutul, impreuna cu medicul cardiolog, concep un program de exerciții ce pot fi efectuate în siguranță, ținând cont de particularitățile individuale.
 
Cea de-a treia este optimizarea stilului de viaţă si reducerea riscului cardiometabolic. Echipa interdisciplinară individualizează și supervizează activitățile zilnice, pentru  controlul optim al Sănătății CardioMetabolice.
 
Întreg programul clinicii se desfasoara într-un cadru special, într-o locație cu istorie și experiență în prevenție și recuperare, Hotel Palace 4* din Băile Govora. Modelul Govora are la bază încurajarea pacienților pentru automonitorizare și raportare a eventualelor probleme, în cadru organizat și supravegheat. Independența pacienților la finalul programului este definiția noastră că programul a fost completat cu succes.
 
Clinica de Sănătate CardioMetabolică este membra a  Forumului National de Preventie, iar Băile Govora este oraș participant in proiectului național “Promenada Inimilor”.

Cincşor. Transilvania. Case de oaspeţi. Cultură, natură si autenticitate săsească în centrul Transilvaniei

foto credit Silvia Ciungu

foto credit Silvia Ciungu

"M-am născut în acest loc şi am experienţa tradiţiilor lui. Aici tradiţiile săseşti se împletesc cu cele româneşti sau maghiare. Ele reflectă experienţa europeană din aceasta zonă. De aceea, Proud To Be Romanian înseamnă pentru mine mai mult decât ancorarea într-un spaţiu geografic. Înseamnă sădescoperi cu pasiune şi deschidere istoria şi valorile locului, să imbrăţişezi tradiţiile multiculturale ale Transilvaniei şi ale României şi să oferi oaspetilor un spatiu de cultură, natură si de relaxare deopotrivă. Şi mai înseamnăşi responsabilitate pentru păstrarea acestui patrimoniu.", Dr. Carmen Schuster.

Cincşor se află în centrul Transilvaniei, intre Brașov si Sibiu. Biserica fortificată a fost pentru prima oară menționată în 1421. Vechea Parohie Evanghelică datează din 1624. Frescele interioare sunt un exemplu reuşit de Renaştere transilvăneană rurală. Fosta Şcoala Evanghelică a fost construita în stil Art Nouveau în 1910. Ambele clădiri, renovate cu grijă, fac parte astăzi din complexul Caselor de oaspeţi din Cincşor.  

Păstrăm tradiţiile locului, dar suntem şi inovativi – atat in confortul oaspeţilor, cât şi în preparatele bucătăriei. Preluăm vechi reţete şi, pe baza lor, dezvoltăm altele noi, îmbinăm experienta locală cu cea internaţională, în folosul unui stil de viaţă sănătos.  Credem în oameni şi în puterea lor de a schimba lucrurile în bine.

Credem într-o Românie modernăcu valori cetăţeneşti autentice, deschisă, europeană– în acest sens suntem Proud to Be Romanian.

Dr. Carmen Schuster & Dr. Michael Lisske, proprietari

Ştefan Minovici, The King and I

credit foto Jon Gurinsky

L-am cunoscut pe Regele Mihai al României în luna mai a anului 2000. Majestatea Sa și Regina Ana ne onoraseră cu prezența la primul Festival al Românilor pe Broadway, exact acum 16 ani. Când spun că l-am cunoscut, mă refer la numeroase ore petrecute împreună în patru zile,  la Hotelul Lombardi, South Street Seaport, Wall Street, și trei ore de  așteptare în patru, la plecarea de pe aeroportul JFK din New York.  Majestățile Lor Regele și Regina, eu și soția mea.   

Despre Regele Românilor auzisem povestiri de la tatăl meu, colonelul Mihai Minovici, unul dintre șefii gărzii regale de la Palatul Peleș. Pe  vremea aceea, celebrul monarh guverna încă țara, în prag de invazie sovietică. Pe cei doi, Rege și colonel, i-am reunit pe 9 mai 2000 la New York, la Hotelul Regis din Wall Street.  
  
După 54 de ani de la despărtire, cei doi Mihai s-au regăsit în capitala lumii, teferi și emoționați. În ceea ce mă privește, eram total fascinat de ce auzisem de la tata, eu, un puștan total pierdut în Bucureștii decadei 1965-1975. Nicidecum  nu avem cum să-mi imaginez că voi avea onoarea, plăcerea și marele privilegiu de a-l cunoaște pe Rege în persoană.  
  
Acum nu mai ascultam povestirile unui ofițer al armatei regale, ci relatările unui fost Șef al Statului Român, ultimul din lume ce supraviețuia celui de-al doilea Război Mondial.  
  
La înregistrarea în hotelul Lombardi din New York, în anul 2000, receptionistul a întrebat politicos care este numele oaspetelui. “Mihai I”, a răspuns calm și cu modestie Majestatea Sa. “Desigur, dar  numele de familie va rog?”