Hotelul IAKI, Un reper al turismului de la Marea Neagra

În centrul stațiunii apărea, în 1957, după circa doi ani de lucrări, primul hotel din Mamaia construit la inițiativa autorităților comuniste. Acesta trebuia să rivalizeze cu „monarhicul“ Hotel Rex, în care își petrecuse vacanțele Regele Carol al II-lea, și care fusese dedicat clasei muncitoare și țăranilor cooperativizați. Denumit inițial Yalta (după faimoasa stațiune din Crimeea, pe atunci sovietică), și ulterior București, noul hotel a fost conceput mai degrabă pentru conducătorii politici, decât pentru turismul de masă. 

Spațiile sunt generoase la interior, iar fațadele dinspre lacul Siutghiol și strada de acces, respectiv dinspre plajă, sunt puse în valoare datorită perspectivelor largi, nefiind obturate de nici o altă construcție. Se poate remarca echilibrul acestor fațade, obținut cu ajutorul succesiunii de arce și forme dreptunghiulare ale logiilor și ferestrelor, a teraselor, coloanelor și cornișelor, nu lipsite de monumentalitate. Este o construcție care continuă, de fapt, tradiția interbelică, fără o conexiune directă cu ideologia momentului. 

Până în anul 1989, Hotelul București a rămas o locație exclusivistă, iar situația s-a păstrat și după 1999, când a fost cumpărat de celebrul fotbalist Gheorghe Hagi și supus unui amplu proces de renovare, preluând denumirea  Iaki. Astfel, în anul 2001, hotelul a fost redeschis  cu noi facilități și finisaje, iar în anul 2009 s-au încheiat alte lucrări de extindere și modernizare, în urma cărora s-a mărit capacitatea de cazare. 

Situat la doar 10 metri de plajă, Hotelul Iaki oferă plajă privată, piscină în aer liber, trei restaurante, baruri, teren de fotbal, SPA Center modern cu piscină acoperită și încălzită, loc de joacă pentru copii, parcare, cofetărie. 

Centrul de conferințe cuprinde 4 săli cu o capacitate totală de 400 de locuri și include toate dotările necesare unui eveniment reușit. Sala de recepții poate găzdui un număr de 150 de persoane. 

Deschis în 2002, IAKI Spa este primul spa de pe litoralul românesc. 

După reamenajarea și modernizarea din 2012, finanțate din fonduri europene, IAKI Spa a devenit unul din reperele turismului de la Marea Neagră.  

Desfășurat pe 1600 mp, Iaki Spa pune la dispoziție o suprafață  destinată exclusiv relaxării și stării de bine, printr-o întreagă gamă de experiențe ce ajută mușchii să se elibereze de tensiune, îndepărtează stresul, îmbunătățesc circulația și sistemul imunitar: piscine, sauna umedă sau uscată, dus emoțional sau cervical, jacuzzi, dus Vichy sau dus subacval. 

Heat Experience & Pool este sanctuarul conceput pentru relaxare, pentru recăpătarea echilibrului și calmarea minții, în piscina cu apa încălzită la 29 grade Celsius se pot lua lecții de înot, se poate participa la ședințele de aqua gym, Wellness Spa-ul oferă o atmosferă intimă și fascinantă, generată de aromele seducătoare ale uleiurilor orientale și de căldură și magia mâinilor terapeuților, iar IAKI Gym este dotat cu aparatură performanță Technogym, eficientă și ușor de folosit, dar și cu antrenori și kinetoterapeuți bine pregătiți. 

Poziția privilegiată a hotelului, deschiderea spre mare sau spre lac, atmosfera relaxanta și exclusivistă , distanța față de Aeroportul Mihail Kogălniceanu (28 km) și de Aeroportul Otopeni (250 km), sunt doar câteva dintre elementele ce transformă Hotelul IAKI într-o locație specială a litoralului românesc. 

Pura Vida Sky Bar, Smârdan 7

photo © Dragoş Lapadatu

photo © Dragoş Lapadatu

Sunt multe lucruri pentru care noi, românii, ar trebui să fim mândri. Destinațiile de vis din România și oamenii capabili care au dezvoltat proiecte de success, ce au adus un plus de valoare imaginii tării noastre, sunt primele motive pentru care merită să ne mândrim. Trebuie doar să ne luăm un mic răgaz și să le observăm. Centrul Vechi al Bucureștiului, de exemplu, arată din ce în ce mai bine și nu trece o săptămană fără să aibă loc vreun eveniment, vreun târg al artiștilor handmade, vreun concert sau vreo expoziție foto.  

Un loc bun din care să privești Centrul Vechi și să te bucuri de el este pe acoperișul clădirii de pe Smârdan nr. 7, la Pura Vida Sky Bar. In fiecare seară, soarele apune peste acoperișul impunător al clădirii Băncii Naționale, iar priveliștea te lasă pur și simplu fără cuvinte. Unii aleg să lucreze de acolo, alții pur și simplu să se relaxeze.  

Din când în când au loc acolo concerte de vioară, chitară, ori ale unor mici trupe locale, iar lumânările și luminițele ambientale completează armonios intreaga atmosferă.  

Localnici și călători din lumea intreagă se adună laolaltă fie pentru evenimente, fie pentru seri liniștite, fac schimb de povești, de impresii, și ajută, fără să-și dea seama, la imbunătățirea imaginii României.  

De fiecare dată când membrii staff-ului îi intreabă pe oaspeții străini care este părerea lor despre România, primesc același răspuns: “It's way better than I expected! I will definitely come back!” 

photo © Dragoş Lapadatu

photo © Dragoş Lapadatu

Galateca, Galeria de arta contemporana si design

Fondata in decembrie 2012, Galeria de arta contemporana si design Galateca, din Bucuresti, situată în inima orașului într-o clădire istorică, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I“,  se defineste ca un spatiu viu si modern, ce a  devenit în scurt timp o referință, o platformă de promovare a proiectelor originale de artă și design.  Premiile obținute la Londra, la London Fashion Week pentru proiectul Untamed Skin, participările la Salonul de arta “Art Safari” și activa prezența în diferite centre culturale europene sunt doar câteva repere sugestive ale evolutiei dinamice, în armonie cu ceea ce se întâmplă în lumea artistică internațională și românească.

Artiști români și străini, precum Simon Henwood, Roberto Coda Zabetta, Alessio Maximilian Schroder, Timon Botez, Frederic Liwer, Predrag Popara, Constantin Flondor, Magda Pelmus, Bogdan Pelmus, Vlad Tenu, Valeriu Mladin, Ioana Sisea, Radu Pop, Cătălin Năstăsoiu, Alexandra Abraham, Albert Sofian, Daniela Fainis, Mircea Roman, Cornel Brad sau Dan Raul Pintea au creat proiecte inedite în colaborare cu Galateca.

Peste 50 de expoziții și proiecte culturale, în țară și străinătate definesc traiectoria acestui adevărat hub cultural a cărui strategie coerentă de promovare a valorilor românești cuprinde și programul „Romanian Art Energy”, organizat impreună cu ONG partener Neo Art, precum și cele două direcții definitorii pentru spiritul Galateca: design-ul și arta contemporană internațională. 

Galateca este o platformă de explorare a multiplelor teritorii și forme de exprimare artistică: de la benzi desenate la artă video, de la tablouri și desene la instalații și „happenings”, workshopuri, cursuri, de la artiști contemporani români ce au succes în străinătate la artiști ce au făcut istorie, de la ie ca simbol identitar și colecții vintage până la couture, de la maeștri clasici la artiști internaționali multidisciplinari. 

O declinare a spaţiului expoziţional este NeoGalateca, gallery shop-ul asociat, în care poţi descoperi tot timpul anului cadouri de artă şi design semnate de artişti şi branduri româneşti şi internaţionale. Pentru a fi mai aproape de consumatorii de artă a fost lansată şi varianta virtuală neogalateca.com. Camerele acestui spaţiu pot găzdui şi proiecte inedite de artă şi design, cel mai nou concept BLACK CUBE fiind lansat la sfârşitul lunii martie.

Galeria de arta contemporana si design Galateca, Str. C. A. Rosetti, nr. 2-4

www.galateca.ro / www.neogalateca.com

 

Florâriile Floria, Furnizor Oficial al Casei Regale a României

"Am început ca o platformă online – floria.ro, în 2010. Iar acum suntem un grup de companii, cu vânzări de aproximativ 1,5 mil. de Euro anual, format din magazinul online Floria, rețeaua de florării Floria în Stradă și Floria la Evenimente.

Ce este Floria? Un business 100% românesc, care crește continuu, pentru că avem încredere și suntem mândri că suntem români. Un business care susține valorile autohtone, care a primit titlul de Furnizor Oficial al Casei Regale a României, dar și, de patru ori, titlul de Florăria Online a Anului, în cadrul Galei E-Commerce din 2010, 2013, 2014 și 2015. Un business care este mereu atent la ce-și doresc clienții lui, care se adaptează în permanență cu produse și servicii noi, care oferă mai mult decât flori.

De aceea, în prima noastră florărie-concept, deschisă în Piața Dorobanți, din Capitală, promovăm nu doar florile (unele dintre ele foarte rare, găsite doar în florăriile noastre), ci și artiștii locali. Toate cadourile unicat, găsite aici, într-o zonă elegantă, special amenajată, sunt recomandate cu drag și dichis de către curatori cunoscuți, din categoriile: literatură, vinuri de lux, delicatese, obiecte handmade de home deco și bijuterie contemporană.

Așa că Floria este, de fapt, mai mult decât o afacere. Este o experiență -pentru români, despre români."

Hummingbird Bike, Petre si Ligia

Hummingbird s-a născut acum câţiva ani în Bucureşti. Ligia locuia la etajul 4 într-un bloc cu un lift minuscul, în care încăpeau două persoane lipite. Petre încerca să îi cumpere o bicicletă pliabilă ca să o introducă în lumea cicliştilor, însă cea mai uşoară bicicletă pe care a găsit-o avea 10 kg, un sfert din greutatea Ligiei. De aici i-a venit ideea să construiască el o bicicletă - avea un atelier şi totul la îndemână, aşa că a început să schiţeze şi să lucreze la concept. Petre a ajuns să construiască o bicicletă pliabilă de 6.5 kg, din fibră de carbon. 

Petre şi Ligia au creat bicicleta Hummingbird pentru că au simţit o nevoie pe piaţă pentru o bicicletă pliabilă uşoară. Momentan, piaţa numeşte “super-uşoară” o bicicletă de 10 kg. Ei au realizat că pot mai bine de atât - aşa că încearcă să găsească acei oameni care consideră importantă greutatea şi lookul unei biciclete, mai mult decat brandul. 

Probabil cel mai interesant lucru la bicicletă este faptul că pivotul este concentric, astfel încât atunci când o pliezi, lanţul este mereu tensionat şi nu cade, ceea ce se întâmplă des cu alte biciclete pliabile. Prin design, atunci când bicicleta este pliată, ghidonul funcţionează ca un sistem de închidere, ţinând-o pliată într-un pachet complet. 

Petre si Ligia au multe idei pentru viitor, de la apărători invizibile pentru bicicletă până la...scaune! Speră să crească business-ul şi să ajungă să poată pune în aplicare toate ideile care nu îi lasă să doarmă noaptea.