Dose Café, Alex Răduca și Alex Frosin

credit foto Elena Cornila / credit galeria foto Dan Gecui

credit foto Elena Cornila / credit galeria foto Dan Gecui

Înainte de a intra în business-ul cu cafea de specialitate, am profesat ca Ofițeri Maritimi Punte. Am studiat la Universitatea Maritimă din Constanța, după care ne-am obținut brevetul de ofițer și am început să ne angajăm în voiaje internaționale, pe nave comerciale. Așa am învățat să fim organizați și disciplinați în modul de lucru, datorită legilor și regulamentelor stricte, dar bine puse la punct.  
  
Pentru că este o pasiune și o plăcere pe care o avem de mult timp și care a crescut odată cu noi am decis, într-o zi de vară a anului 2015, să punem la punct un proiect prin care să putem oferi o cafea bună și accesibilă câtor mai mulți oameni, influențați fiind de modelele de business mici cu care am luat contact în diverse tări. 

Dose reprezintă răsfățul de zi cu zi pe care toți îl merităm. Cafeaua, fiind mai mult decât o simplă bautură, trebuie să vină însoțită de o experiență completă. Dose oferă această experiență în Coffee Shop-ul nostru complet, unde poți savura o cafea de specialitate alături de alte produse ce urmează aceeași linie de artizanal,  

Avem 6 tipuri de cafea pe care le deosebim după culoarea pungii și după nume, însă ceea ce se află în interior se schimbă constant. Pentru băuturile pe bază de espresso, blend-ul pe care îl folosim este cel mai apreciat, acesta fiind foarte echilibrat și care impacă o gamă foarte mare de gusturi.  

În zilele de weekend ne transformăm într-un mic wine bar, și, pe lângă cafea, oferim vinuri locale, bere artizanală și cocktailuri în ton cu anotimpul, cât și gustări de la furnizori atent selecționați. 

Mocănița, prin ochii unui bancher expat. Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank România

Am venit în România în calitate de CEO al Garanti Bank în urmă cu aproape cinci ani. Să numesc această țară ca fiind doar locul în care lucrez ar fi prea puţin. Ȋn tot acest timp am ajuns să apreciez cultura complexă și fascinantă a României, oamenii muncitori și foarte primitori de aici, dar și peisajele țării.

Ȋn timpul călătoriilor de afaceri, am avut privilegiul de a descoperi mai multe zone, si de a observa obiceiurile și accentele diferite ale oamenilor, îmbogățindu-mi astfel nivelul de cunoștințe și curiozități despre România.

Ar fi greu să compar zonele între ele, dar dacă ar fi să aleg o destinație preferată, aș spune Bucovina sau Maramureș. Un drum cu Mocănița, de exemplu, a fost pentru mine o experiență fascinantă, așa cum cred că ar fi o călătorie în timp – după ce treci de stația de tren Vișeu, rămâi fără semnal la telefon și orice formă de contact cu lumea modernă se pierde, iar peisajul dimprejurul căii ferate îți taie respirația.

Pentru cineva care trăiește în era tehnologiei care se transformă rapid, care pune accent pe rapiditate în viața profesională, care călătorește des cu avionul, această parte a României și această experiență, în mod particular, m-au făcut să mă destind. Sunt convins că românii cunosc bine zona, de aceea i-aș invita pe toți expații care locuiesc aici să facă o plimbare cu Mocănița. Cu siguranță nu vor regreta. 
 

 
 

The Mocănița train, in the eyes of an expat banker

 Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank România

I came to Romania, as CEO of Garanti Bank, almost five years ago now. To just name it the place where I work is an understatement. In this timeframe I came to appreciate the country's complex and fascinating culture, its hard working and warm hearted people, as well as its landscapes. 

During my business travels, I have had the privilege of discovering all the country's areas, experience people's different customs and accents and expand my knowledge and curiosity about Romania. 

It is hard to make comparisons, but if I would have to name a favourite destination, on top of my list would be Bucovina sau Maramureș. A trip with the Mocănița train, for example, is as fascinating as a journey back in time would most probably be – after leaving Viseu train station, you are left with no cell phone signal, any contact with the modern times seems to be lost, and the scenery across the path is breathtaking. 

For someone who lives in a fast moving technological environment, who puts emphasis on the idea of speed in their everyday professional life, who often travels by plane, this part of Romania and this particular experience has always had an unwinding effect on me. I am convinced that native Romanians already know this, so I extend an invitation to all expats living here: make sure you go for a ride on the Mocănița train. You will surely not regret it.

Adina Zorzini, Zorzini Gallery

Galeria Zorzini a fost fondată în martie 2012 în București, capitala României, la inițiativa Adinei Zorzini, critic de artă și curator. Galeria Zorzini este focusată pe artă contemporană și expune regulat inițiative românești sau internaționale, colaborând deopotrivă cu artiști faimoși sau la început de drum, ce corespund agendei estetice a galeriei, punând la dispoziție o platformă puternică pentru proiecte ambițioase, focusate pe trend-urile și stilurile contemporane. 
  
Cu un simț special de expertiză și profesionalism, coroborat cu o abordare experimentală, Galeria Zorzini promovează o largă deschidere către proiectele ce au ceva serios de comunicat, în contextul evoluției actuale a artei. 
  
Situată în centrul istoric al Bucureștiului, galeria Zorzini este prima din oraș situată într-un spațiu industrial, spațiu adăpostit în cadrul fostei fabrici de blană construită în secolul 19. 
 
Adina Zorzini este critic de artă şi curator. Din 2005 până în prezent a publicat peste 100 de articole de specialitate, atât în presa scrisă locală, cât şi în cea internaţională. In 2006 a absolvit Facultatea de Istoria şi Teoria Artei din cadrul Universitaţii Naţionale de Artă Bucureşti, iar, începând cu anul 2010, a iniţiat şi organizat seria de întalniri publice dedicate artelor vizuale Arta La Perete. In 2012 a deschis la Bucureşti propria galerie de artă contemporană, Zorzini Gallery. Din 2013 până în prezent este membră a comisiei de profesionişti a Târgului Internaţional de Artă Contemporană, Art Market Budapest din Ungaria. In 2015 a publicat prima carte de interviuri cu artisti vizuali din istoria artei românesti, iar în 2016 a lansat emisiunea în format radio Arta La Perete, la Radio ART 7.

Oana Pellea, Împreună

photo © arhivă personală Oana Pellea

Ne am întâlnit pentru prima dată cand eu aveam 52 de ani si ea avea 52 de ani. Ne-am privit printr-un ecran. Curioase amândouă.Timidă eu. Am avut senzația că o știu dintotdeauna, deși e prima dată când o vedeam. Mi s-a parut că o cunosc,  dar habar n-am cine e. Era plină de mister. Am o imagine vagă despre ea. Cred ca vom fi un timp impreună. Am văzut-o muncind pentru mine.M-a impresionat puterea și determinarea ei. Seriozitatea si încrâncenarea ei.

Ar fi frumos să ne împrietenim. Eu cu inima mea ce mă privea curioasă, de după ecranul monitorului, când mi s-a facut coronografie. Nu-mi este încă foarte clar, cine pe cine conține..

Câteodată am senzația că straturi de inimă mi se decojesc și cad subțiri ca niște pergamente.Le înșir pe funie la uscat în soare. E scris ceva pe ele. N- am înțeles niciodata ce... le păstrez... inutil... dar le păstrez, poate cineva le va descifra cândva.

Câteodată când merg pe stradă cu inima la vedere, și vântul bate tare, bucăți mici de inimă mi se imprăștie, plutind peste bulevard.

Institutul Dermato-Estetic, Dr. Irinel Nedelcu. Elita implantului de păr și dermato esteticii românești

Institutul Dermato Estetic Dr. Irinel Nedelcu încununează 20 de ani de activitate în domeniul sănătății și frumuseții umane. 
   
Doctor Irinel Nedelcu este un reprezentant al elitei dermatologiei românești, el reușește să asocieze activitatea clinică din cadrul spitalului Colentina cu domeniul dermato-estetic și al tratamentelor antiaging din cadrul Institutului Dermato Estetic Dr. Irinel Nedelcu.

În activitatea științifică și de cercetare din domeniu, el a elaborat  lucrarea de doctorat cu tema afecțiunilor părului, este membru în comitetul de conducere a Societății Române de Dermatologie, membru al Academiei Europene de Dermato Venerologie și al Societății Internaționale de chirurgie pentru restaurarea părului. 

Din anul 1997, în clinica de tricologie Hairclinic by Dr. Irinel Nedelcu, acesta dezvoltă tehnici de diagnostic și tratament al afecțiunilor părului, complexe și precise. 
  
Implantul de păr propriu, efectuat în urmă evaluării pacientului și stabilirii prognosticului pe termen lung, se efectuează prin metoda unităților foliculare și asigură rezultate excelente și durabile. 

Această metodă,în care părul implantat are aspectul identic cu cel natural, este cea mai avansată tehnică în domeniul implantului de păr propriu. 

În cadrul institutului se asociază armonios tratamentele medicale și dermato chirurgicale cu metodele de estetică paramedicală, de îngrijire și înfrumusețare, puse în practică de Ana Maria Nedelcu, dublu licențiată, care îmbină cu succes tehnicile de îngrijire facială și corporală cu aplicarea tehnologiei moderne de regenerare și remodelare . 
  
În cadrul unui diagnostic corect și complet se aplică tratamente adecvate, prin stimularea mecanismelor fiziologice de regenerare tisulară. Sunt folosite metode complexe de tratament, asociind mezoterapie, PRP, peelinguri chimice, intervenții chirurgicale, aparatură modernă tip platforme laser, Ulthera, Vela Shape 3, Dermapen, Oxy Jet, Cryolift, stimulare LED, microdermabraziune, precum și laborator Universkin.