Călin-Andrei Stan, Drumul către National Geographic

photo © Călin-Andrei Stan

Îmi plac aventurile, provocările și ador să descopăr locuri noi. Într-o zi am decis să renunț la viața de programator și să aleg calea artei, dedicându-mă în totalitate proiectelor fotografice.  
  
Pasionat de fotografie încă de pe băncile școlii, am avut primul interviu într-o revistă de specialitate în anul în care mă pregăteam de admiterea la o facultate cu profil informatic. Mi-am făcut “intrarea” în fotografia comercială în timpul facultății, iar de acolo și până a mă dedica full-time fotografiei nu a mai fost decât “un pas” - care a durat câțiva ani buni – dar care mi-a schimbat viața. 
Astăzi, am 30 de ani și o companie care se ocupă de proiecte foto-video, care îmi permite să fac ce mi-am dorit de la început: să fiu liber, să călătoresc, să nu stau “intre patru pereti”. 

Acum un an am decis că am nevoie de o schimbare de perspectivă și am lansat proiectul TheDrone.ro, un brand dedicat fotografiilor și filmărilor aeriene. Odată cu el am lansat proiectul “Infinite road to Transylvania”- o radiografie aeriană a șoselelor României. 

După ce imaginile mele cu șoselele din România au fost publicate în ediții Național Geographic din SUA până în Australia, după ce “Romania” a ajuns în CNN, BBC, Time, Business Insider, Frankfurter Allgemeine, CN Traveler și Washington Post, pot spune că proiectul meu a primit și prima recunoaștere “oficiala” internațională. Fotografia pe care am făcut-o, cu drona, la Cheia, a câștigat locul al II-lea în cadrul celui mai mare concurs internațional de fotografii din dronă, organizat anual de comunitatea Dronestagram împreună cu Național Geographic. Aceste apariții mi-au deschis drumul și spre o colaborare cu Național Geographic România, pe care am început-o în luna Ianuarie.  

Aventura cu drona prin România continuă! Uneori e suficientă o idee simplă, de efect, pentru a ajunge departe.  
 

Cetatea Sighișoarei, locul legendelor medievale de Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank

Sighișoara, orașul medieval situat în județul Mureș, pe valea râului Târnava Mare, a fost unul dintre primele locuri care mi-au fost recomandate să le vizitez, atunci când am venit în România, în urmă cu 4 ani.

Atunci când am ajuns acolo, am înțeles cu ușurință de ce. Sighișoara este un portal în timp, un oraș care respiră istorie cu fiecare clădire și fiecare stradă.

Istoria scrisă a Sighișoarei începe în 1280, deși începuturile ei se duc mult în timp, în secolul al II-lea i.e.n., pe vremea când zona era o așezare dacică. Odată cu venirea saxonilor în Sighișoara, pe la 1191, locul a evoluat treptat de la rural la urban, a supraviețuit invaziilor, devenind un apreciat centru pentru meșteșugari și Burg (oraș).

Până în secolele XV-XVI, Sighișoara devenise deja unul dintre cele mai importante orașe din Transilvania. Munca artizanilor și meșteșugarilor de origine germană reprezenta baza economiei locale. Se estimează că pe atunci, orașul găzduia în jur de 15 ghilde și 25 de bresle meșteșugărești. 

Pe lângă istoria complexă pe care o are, Sighișoara este și o sursă bogată de povești. Orașul este locul unde, legendele spun, că Vlad Țepeș – sau “Dracula”, așa cum este cunoscut în cultura populară – s-ar fi născut. Adevărat sau nu, cert este că Sighișoara este orașul în care tatăl lui Dracula, prințul valah Vlad Dracul a trăit în exil.

Sighișoara are o structură de poveste, împărțită între centrul istoric, care este parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, și Orașul de Jos. În fiecare an, în luna iulie, în centrul istoric are loc Festivalul Medieval. Dacă vreți să vedeți orașul cât se poate de viu și energic, vă recomand cu căldură să îl vizitați în iulie. Pentru oameni ca mine, care sunt obișnuiți să trăiască în fiecare zi în freamătul urban, înconjurați de tehnologie, Festivalul Medieval poate fi o lecție fascinantă de istorie. 

În centrul istoric poate fi vizitat Turnul cu Ceas, construit în 1360, cu o panoramă deosebită, unde unde pot fi văzute și direcțiile către cele mai importante orașe din lume; Biserica Mănăstirii, o biserică luterană a cărei construcție a fost inițiată în 1291 de Ordinul Dominican și Muzeul de Arme, unde există o colecție interesantă de arme medievale. 

Nu puteți vizita Sighișoara fără să urcați Scara Școlarilor, o scară veche cu acoperiș de lemn, care vă va duce către alte locuri incredibile: Biserica din Deal, Cimitirul și Liceul Teoretic Joseph Haltrich. 

Orașul de Jos este perfect pentru plimbări lungi. Priveliștea și străzile nu vă vor plictisi. Și dacă timpul nu este o problemă, atunci vă recomand să vă luați o zi să vizitați satele șăsești din jurul Sighișoarei. Acolo veți descoperi o altă cultură frumoasă.

Se spune că “lumea este ca o carte, iar cei care nu călătoresc citesc doar o singură pagină”. Sighișoara, vă pot asigura, este un roman întreg pe care trebuie să îl citiți până la ultima literă.

Ligia Pop. Minte, trup și suflet sănătos

Ligia Pop este jumătate româncă, jumătate grecoaică, cetățean român și american, însă, pe lângă toate, este un nume recunoscut în domeniul alimentației sănătoase, național și internațional, din 2009 fiind liderul în materie de raw food din România.

Este autorul a nouă cărți publicate în România, printre care opt cărți de specialitate și o metodă de pian.

Despre Ligia Pop mai știm că este consultant în nutriție raw chef, și singurul raw chef din lume care a primit, în anul 2011, distincția mondială YouTube Next Chef. 

Cărțile scrise de Ligia sunt: Rețete vegane fără foc (care a câștigat, în 2014, cel mai prestigios premiu la etapa națională Gourmand World Cookbook Awards, categoria „Best Vegan Cookbook“), Germeni și vlăstari: surse de sănătate și energie, Deserturi raw pentru copii și părinți sănătoși, Jurnal de sarcină, Diversificarea raw și vegană: sfaturi și rețete pentru bebeluși și copii mai mari, Sfaturi pentru o viață mai sănătoasă, Un ghid al detoxifierii în 15 zile, Jurnalul unei mame și Pași în lumea muzicii. 

Prin promovarea intensă a acestui stil de viață, prin evenimente naționale de amploare și peste 1000 de apariții în mass media, a reușit să readucă aminte publicului importanța crudităților din alimentația zilnică, indiferent dacă aceștia consumă o alimentație tradițională sau vegetariană. Astfel, curentul a luat o amploare foarte mare prin intermediul acțiunilor susținute de ea, iar la ora actuală, un rezultat indirect al activității ei este creerea unei piețe în acest domeniu, existența multor magazine bio, restaurante/cofetarii raw food și centre de sănătate.

Pe lângă numeroasele sale activități, ea organizează în toată țara ediții anuale ale evenimentelor Raw Generation Conference, eveniment care are ca motto: "Minte, trup și suflet sănătos".

ligiapop.com
 

Cutia cu Poze, Drumul de la un simplu job la un business de success

Cutia cu Poze a inceput in anul 2014, astazi aflandu-se printre primele trei companii din domeniu cu o cifra de afaceri in 2016 de 100.000 de euro si deja 8 cabine foto. Dar lucrurile nu au inceput chiar asa, totul a fost cladit cu multa munca si pasiune.

Catalin Melinte, owner-ul business-ului Cutia cu Poze, a lucrat inainte in telecomunicatii, iar in paralel cu job-ul de zi, s-a apucat de antreprenoriat. A inceput, cu un job de noapte in facea fotografii in cluburi si apoi oferea oamenilor magneti de frigider, drept amintire. Treptat, a vrut sa transforme totul intr-un business de fotografie pentru evenimente corporate sau pentru evenimente personale. Si chiar i-a iesit!

Astfel, Catalin Melinte a dezvoltat o cabina foto personalizata ce realizeaza fotografii care pot fi modificate si printate pe loc pentru a fi pastrate ca amintire.

Cutia cu Poze poate fi folosita in orice loc e rost de distractie: party-uri, nunti, botezuri, onomastici, evenimente de corporate – targuri, lansari, etc. Cu siguranta, cu un astfel de dispozitiv, orice eveniment are sansa sa ramana in amintirea participantilor multa vreme. Se pot crea diferite sabloane pentru a marca momentul de fotografie, in functie de tematica evenimentului. De exemplu, in cazul unei nunti, se poate adauga pe fotografie o urare din partea mirilor.

Exista mai multe categorii de a tarifa acest serviciu, insa cea mai des intalnita si ceruta de catre organizatorii de evenimente este cea platita la ora, pentru faptul ca nu exista nicio limita la numarul de fotografii printate. Respectiv, daca in fotografie apar 8 persoane, toata lumea va primi cate o fotografie.

In acest moment exista colaborari in desfasurare cu mai multe firme si agentii, iar in trecut au reusit sa se ridice la nivelul asteptarilor urmatoarelor agentii de evenimente: Conviv media, BBTR (Best Business Travel), Eventika, Koon, Innovation experience, Rainbow Idea, CV30, de asemenea au colaborat cu clienti importanti precum: Samsung, Microsoft, HP, ING, Vodafone, Auchan, Siemens, DB Schenker, Intessa Sao Paolo, etc.

Anul 2017 va aduce pentru Cutia cu Poze o extindere cu noi servicii.  In acest moment detin 8 cabine foto, toate dotate cu imprimante foto, profesionale, ultrabook-uri si camere foto profesionale. De asemenea, echipa e formata din trei oameni in echipa de management si 5-6 fotografi cu care colaboreaza pe partea de evenimente.

Totodata in acest moment exista trei tipuri de servicii de fotografie neconventionala: cabine foto pentru evenimente, magneti de frigider si un serviciu ce permite printarea pozelor uploadate pe Instagram cu un anumit hashtag.

In plus, pentru ca au devenit deja un brand printre companiile care au nevoie de servicii de fotografie, cei de la Cutia cu Poze vor lansa si sistemul de francizare - un model de afacere la cheie cu know-how complet si cu toate intrumentele necesare.
 

Fetal Care, Medicină materno-fetală și reproducere umană asistată

Povestea centrului de medicină materno-fetală și reproducere umană asistată, Fetal Care, începe în 2015, atunci când Dr. Adela Șerban, medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în medicina materno-fetală, a identificat necesitatea de a ridica standardul de abordare al pacienților, în conformitate cu practicile internaționale. 

Supraspecializările urmate de Dr. Adela Șerban la Londra, Paris și Tel Aviv precum și colaborarea cu medici de renume, cum este și profesorul israelian Dr. Amit Ami, au determinat înființarea unui centru cu o nouă viziune pentru comunitatea de pacienți din România. În prezent, Fetal Care oferă servicii premium integrate, prin intermediul unei echipe multidisciplinare, formată din 15 medici cu 10 supraspecializări diferite, care au misiunea de a împărtăși experiența și expertiza profesională în beneficiul sănătății pacienților. 

Fetal Care este mai mult decât o clinică destinată viitoarelor mămici. Pe lângă urmărimea pre și post-natală a mamei și a fătului din perspectiva medicinii materno-fetale, centrul oferă sprijin cuplurilor odată cu procesul de fertilizare in vitro, preocupându-se și de problemele partenerului. Totodată, în cadrul clinicii, cuplurile beneficiază de consiliere pshihologică de specialitate în situațiile patologice, o premieră pentru România.

O altă noutate absolută implementată de clinica Fetal Care este tehnologia 3D, o tehnică inovatoare prin care ecografiile de sarcină pot fi însoțite de imaginea 3D a bebelușului.

Alături de grija față de pacienți, clinica acordă o importanță deosebită și comunității medicale. Din dorința de a împărtăși experiențele, Fetal Care organiează cursuri de cunoaștere hands-on, care se bucură de un real succes în rândul colegilor de breaslă.