Doctor Ciprian Popescu. Specialist în medicina tradiţională chineză

Medicul Ciprian Popescu este specialist în medicina tradiţională chineză, cu competenţă în acupunctură, in cadrul clinicii LOTUS Chinese Therapy.

Cu studii de Limbă şi Cultură Chineză la Universitatea Bucureşti, Facultatea de limbi străine, Secţia de sinologie, Dr. Ciprian Popescu a primit o bursă la Universitatea de Medicină Tradiţională Chineză din Beijing şi a terminat un Master în acupunctură şi masaj.

Doctorul Ciprian Popescu este la clinică în fiecare zi, pentru ședințele de acupunctură, terapia prosoapelor cu foc, terapie cu ventuze cu foc și moxibustie.

Lăptăria cu caimac. Produse lactate 100% naturale și integrale

Lăptăria cu caimac este brandul care, din 2018, pune pe masa consumatorilor produse lactate 100% naturale și integrale, cu gust bogat, precum cel din copilărie. Cu propria fermă și cu animale hrănite din culturi proprii, Lăptăria cu caimac dispune atât de mijloacele necesare, și mai ales de dorința de a produce lactate de calitate, fără adaosuri inutile.

Cu o experiență de marketing de peste 10 ani în agenții de publicitate și companii multinaționale, Mădălina și Adrian Cocan, fondatorii brandului Lăptăria cu caimac, au decis să pună pe picioare o fabrică de prelucrare a laptelui unică în Romania, având deja ferma de vaci a părinților Madalinei.

Lăptăria cu caimac a fost proiectul lor de la început, impreună au căutat o sursă de finanțare și aștfel a prins contur fabrica, peste drum de ferma de vaci, în Drăgoiești, Ialomița.  De la idee și până la prima livrare de produs în magazine a durat aproximativ patru ani, ani în care au purtat discuții, au făcut proiectul și au obținut fonduri europene. Acesta a fost unul dintre cele mai mari provocări  de la începutul businessului.

O alta provocare a reprezentat-o găsirea resursei umane. Le-a fost greu să găsească oameni dedicați, care să dorească să își consolideze cariera, să își dorească să avanseze, să muncească. Au apelat la toate mijloacele posibile, de la folosirea unei agenții de recrutare până la site-urile de recrutare online, la cunoștințe, prieteni Când au început afacerea, Mădălina și Adrian nu știau multe despre lumea procesării laptelui, dar își doreau să ducă afacerea familiei la un alt nivel și să dea valoare laptelui din fermă, să construiască produse care să-și respecte clienții, să fie naturale și gustoase, asemănătoare cu cele de la țară și de care să se bucure și copiii lor, dar și ai consumatorilor. Când ne gândim la lactate, acordăm atenție valorilor sale nutritive. Astfel, este important ca laptele să își mențină gustul proaspăt, fin și bogat, să nu-și piardă din proteine și vitamine.

Lăptăria cu caimac readuce în gospodării gustul autentic al laptelui și optează pentru o pasteurizare la o temperatură mai scăzută decât cea obișnuită, pentru calitatea laptelui care astfel nu își pierde din nutrienți și aminoacizii buni, un lapte cu o cantitate de grăsime variabilă între 3,8% și 4,1%, așa cum îl dă vaca, neomogenizat, lăsat, benefic pentru organism, care metabolizează doar cât are nevoie din laptele integral.

Produsele Lăptăria cu caimac (iaurt natural, lapte bătut, sana, smântâna dolofană, caș zvântat, iaurt cu sare, ciocolata-n lapte, etc.) sunt 100% românești, păstrând tradiția consumării și procesării unui lapte proaspăt muls, dar îmbinat cu necesitățile siguranței alimentare. Nu conțin zahăr adăugat, lapte praf sau amidon. Fără alți agenți de îngroșare și stabilizatori, calitatea lactatelor se regăsește în fiecare etapă a procesului de producție. Și pentru că vorbim despre alimente sănătoase și proaspete, un brand transparent, preocupat de mediu, Lăptăria cu caimac a ales doar ambalaje de sticlă pentru produsele sale.

Romanian Chamber Orchestra. Singurul proiect care reunește diaspora acasă

„Muzica a fost și va ramâne modul cel mai direct prin care noi comunicam esența sentimentelor noastre.” Cristian Măcelaru, Dirijor

Romanian Chamber Orchestra este singurul proiect care reunește diaspora acasă. Unicitatea proiectului este redată de structura ansamblului ce reunește 21 de muzicieni români care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Orchestra a fost creată la inițiativa violonist Alexandru Tomescu și a violistului Ladislau Cristian Andriș, directorii artistici ai ansamblului.

Anul acesta, Romanian Chamber Orchestra a devenit prima orchestră digitalizată din România: toți muzicienii au cântat integral de pe suport digital, de pe tablete. De asemenea, Romanian Chamber Orchestra este printre puținele orchestre din lume care a desfășoarat un turneu în contextul pandemiei cu COVID-19.

Romanian Chamber Orchestra a invitat publicul meloman să participe la 3 concerte cu valențe tămăduitoare susținute într-un context în care atipicul cotidian pune la încercare întreaga umanitate. Ansamblul a concertat la Timișoara în 18 august (Grădina de vară „Capitol”),  București (în curtea Ateneului Român) în 19 august și  Cluj în 23 august (Vechiul Casino din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”).

Adițional celor 3 concerte susținute în prezența publicului, în data de 20 august Romanian Chamber Orchestra a susținut un concert inclus în seria „Moștenitorii României Muzicale”, la Sala Radio din București, unul cu porțile închise, care s-a transmis LIVE pe postul Radio România Muzical, precum și pe posturile din rețeaua European Broadcasting Union (56 de țări).

Publicul a avut parte și de o supriză: organizatorii proiectului, Asociația Tribul Artistic din Timișoara, au transmis concertul live pe pagina de Facebook a orchestrei. Orchestra s-a înclinat în fața unei săli goale, în absența aplauzelor, în fața spectactorilor care erau prezenți doar în sala de concerte digitală – un moment teribil de emoționant pentru întreaga orchestră și, desigur, pentru întreaga echipă organizatorică.

Turneul Romanian Chamber Orchestra 2020 a transpus publicul într-un univers plin de emoție: programul debutează într-o notă gravă cu lucrarea lui Franz Schubert („Fata și moartea”) care aduce în fața publicului o temă ce definește contextul actual: lupta pentru viață și constanta prezență a morții; se continuă cu o primă audiție absolută, „IOC”, compusă de Alin Constantin Chelărescu, care trezește spiritul ludic, reamintind de importanța jocului care este prezent în momente-cheie din viața noastră (botez, naștere, căsătorie). Ultimul opus propus, Serenada Op. 22 de Antonín Dvořák,  finalizează periplul emoțional în care a fost antrenat publicul cu o serenadă pentru coarde, o invitație muzicală ce încheie seara sub semnul emoțiilor exuberante: fericire, entuziasm și bucurie.  Lucrarea „IOC” a fost selectată în urma apelului pentru compoziții deschis tinerilor compozitori români, cu vârsta cuprinsă între 18-40 de ani.

Născut la Timișoara în anul 1980, Cristian Măcelaru a studiat vioara la Liceul de Muzică „Ion Vidu” și apoi vioara și dirijatul în America, la Interlochen Arts Academy din Michigan, University of Miami din Florida și la Rice University din Houston. Cariera de dirijor și-a început-o alături de Orchestra din Philadelphia, ansamblu pe care l-a dirijat începând cu anul 2010 de peste 100 de ori. În prezent, Cristian Măcelaru este recunoscut pe plan mondial drept unul dintre cei mai importanți dirijori ai generației sale, fiind dirijorul principal al Orchestrei Radio din Köln și, începând cu 2021, directorul artistic al Orchestrei Naționale a Franței, câștigător al Premiului Grammy (2020).

Filmul documentar „Romanian Chamber Orchestra – Muzica mai aproape de tine”, o producție ce se desfășoară sub semnul emoției și al bucuriei de a fi împreună pe aceeași scenă, a fost lansat în luna aprilie pagina de Facebook a orchestrei. Documentarul, realizat de regizorul Alexandru Condurache și producătoarea de filme Diana Iabrașu, prezintă poveștile muzicienilor care fac parte din această orchestră și urmărește parcursul ansamblului Romanian Chamber Orchestra, începând cu primele repetiții desfășurate la Timișoara, în Sala Barocă a Muzeului de Artă, cursurile de măiestrie interpretativă dedicate tinerilor muzicieni români care sunt incluse în programul educațional al proiectului, și încheind cu concertul de la București (Sala Radio) care a însemnat și finalizarea primei ediții a proiectului.

Crearea pergamentului in cadrul Laboratorului de Cercetari Avansate pentru Patrimoniul Cultural

Crearea pergamentului in cadrul Laboratorului de Cercetari Avansate pentru Patrimoniul Cultural - ARCH Lab, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile si Pielarie ‘Din 2012 mergem împreună pe un drum nemers încă în România. S-au născut astfel primul atelier în care se fabrică pergament și primul laborator mobil, ARCH Lab, pentru analiza si diagnosticul in situ al manuscriselor și cărților vechi, la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, Sucursala Institutul de Cercetare Pielărie – Incălţăminte.

Manuscrise faimoase, documente ale personalitătilor care au marcat istoria omenirii, codexuri miniate ce depun mărturie despre despre epoci indepărtate sunt pentru noi “poveşti” scrise, re-scrise sau nescrise, dar fiecare de neșters, în așteptarea „luminii“ potrivite pentru a le face să renască, cu tainele şi invăţăturile lor.’

Dr. Elena Badea si Dr. Lucretia Miu, Senior Researchers

Daniela Tatu-Chiţoiu și Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu. Aplicația DAHNA

Daniela Tatu-Chiţoiu si Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu sunt antreprenori cu experienţă în domeniul sănătăţii ce au creat o aplicaţie prin care vor să-i ajute pe utilizatori să slăbească şi să ducă o viaţă mai sănătoasă, prin configurarea unui meniu conform profilului metabolic, rețetelor pentru prepararea meniului, dar și o lista de cumpărături cu ingredientele și cantitățile necesare.

DAHNA - Diet According to the Healthy Nutritional Approach a fost ideea antreprenoarei Daniela Tatu-Chițoiu, care a fondat aplicația împreună cu soțul ei, medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu, care lucrează în terapie intensivă de peste 35 de ani.

“Ne folosim smartphone-urile pentru multe lucruri, dar nu atât cât am putea pentru sănătate, în special pentru prevenția sau gestionarea bolilor cronice. Ideea acestei aplicații a apărut spontan, în timpul unei sesiuni de cumpărături, mai precis în timp ce eu și soțul meu ieșeam dintr-un supermarket, neplăcut impresionați de alimentele ultra procesate existente în coșurile colegilor noștri de shopping, gândindu-ne ce util ar fi un instrument care să îți ofere extrem de rapid lista de cumpărături de alimente sănătoase, cu exact cantitățile de care are fiecare nevoie, pe baza unor meniuri sănătoase predefinite și care să ia în considerare un profil propriu metabolic. Așa a apărut DAHNA, o aplicație inspirată din dieta mediteraneeană, care te provoacă să-ți reinventezi relația cu alimentația, să îți ții greutatea și sănătatea sub control și, poate cel mai important, să previi boli care azi reprezintă principala cauză de mortalitate în lume” Daniela Tatu-Chiţoiu, co-fondator și CEO al DAHNA.

În perioada următoare, cei doi fondatori sunt în discuții avansate cu mai mulți retaileri din România pentru a adăuga livrarea la domiciliu a listei de ingrediente necesare preparării meniurilor DAHNA, iar pe viitor iau în calcul integrarea de meniuri gata preparate în aplicație și, în același timp, extinderea peste granițe.

Strict tehnic, aplicația DAHNA are la bază profilul metabolic al utilizatorului, configurat în funcție de vârsta, greutatea, înălțimea și sexul utilizatorului. Imediat după ce este creat contul, aplicația îi calculează utilizatorului indicele de masă corporală și numărul de calorii pe care ar trebui să le consume într-o zi ca să slăbească și să aibă o dietă sănătoasă, și îi selectează meniurile recomandate de specialiști din cele 200 de rețete incluse.

Fiecare meniu zilnic conține câte o variantă pentru mic dejun, prânz și cină, plus două gustări, dar și rețeta, ingredientele necesare și timpul de preparare. În plus, aplicația conține și un modul de activitate fizică, cu exerciții video pentru niveluri de rezistență diferite realizate de antrenoarea de fitness Diana Stejereanu.

“În felul acesta, utilizatorul ajunge să se simtă mai bine și, totodată, să economisească bani și timp, pentru că știe exact de ce ingrediente și ce cantități are nevoie și se poate duce țintit la raioanele din magazin când face cumpărăturile. Practic va dobândi o mai bună înțelegere a modului în care trebuie să arate o alimentație cu adevărat sănătoasă, va scăpa de vechile obiceiuri și va reînvăța să mănânce”.

Aplicația DAHNA este doar una dintre componentele Cardiohealth Cardioscience System, împreună cu platforma de informare și educare axată pe reducerea impactului bolilor cardiovasculare Cardioscience Academy. Alături de alte trei companii de specialitate din domeniul medical, formează Digital Health Network, o rețea de soluții de medicină care își propune să schimbe abordarea în domeniul sănătății prin utilizarea tehnologiei, cu obiectivul de a contribui la minimizarea impactului afecțiunilor din sfera cardiovasculară asupra sănătății oamenilor.