Asociația Lumea lui Iannis a fost inființată în anul 2017 după o experiență tragică a noastră, doi părinți cărora le-a fost diagnosticat copilul cu leucemie limfoblastică acută cu celula T, și a trebuit să plecăm la Roma la Spitalul Bambino Gesu pentru transplantul de celule stem salvator. Acolo, în timpul tratamentului care a durat un an am observat atât aspecte pozitive legate de atmosfera din spital, condiții, act medical, servicii suport pentru părinți și copii, de genul cazare, transport, etc, dar și negative, în sensul că stăteam de vorbă cu mame românce care mărturiseau probleme cu care se confruntă ele cât și copiii oncologici la întoarcerea în țară: lipsa banilor pentru ședinte de kinetoterapie, una dintre complicațiile tratamentului fiind afecțiunile locomotorii, lipsa banilor pentru asigurarea unei nutriții adecvate, accesul îngreunat datorită costurilor la nutriționiști specializați care să recomande diete pentru aceștia, lipsa resurselor financiare pentru pentru traduceri autorizate, lipsa unor locuri de joacă special amenajate pentru copii cu probleme oncologice, unde să nu se contamineze cu virusuri, bacterii.
Reîntorcându-ne în țară cu Iannis în stare bună am vrut pe de-o parte să dăm o mână de ajutor celorlalți părinți care nu erau atât de norocoși ca și noi și pe de alta să ne arătăm și noi în acest mod recunoștința față de Dumnezeu care l-a vindecat, făcând ceva concret pentru cei suferinzi.
Din motivația arătată s-a născut ideea ca această asociație să ofere gratuit pacienților mici și mari cazare gratuită, mese gratuite, ședinte de kinetoterapie, psihoterapie gratuite, ore de nutriție gratuite, suport medical, suport de intermediere între beneficiarii serviciilor noastre și centrele medicale din Europa, centru de zi cu activități educaționale pentru copiii oncologici.
La debutul activității, structurând nevoile în funcție de urgentă am constatat că necesitatea de cazare este primordială. Am concentrat toate resursele în acest sens și am ajuns, astăzi, la șase ani de atunci, să oferim cazare gratuită în patru locații diferite din Oradea. Așa s-a născut proiectul Casa de lângă Spital, de atunci avem peste 300 de pacienți cazați, peste 3000 de nopți acoperite, peste 500 de porții de mâncare servită. Beneficiarii sunt pacienții clinicilor cu profil oncologic din Oradea, oameni care vin din Judetul Bihor de la distanță, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Arad, Caraș, Olt, Prahova, pentru radioterapie, branhiterapie, evaluări periodice.
Acum, urmează să ne concentrăm atenția și resursele către Centrul de servicii suport în oncologie - ALI CITY CAMP, un centru care va deservi beneficiari la nivel național. Astfel, orice pacient oncologic adult sau de vârstă pediatrică din România va beneficia în cadrul centrului din strada Mihail Kogălniceanu, nr.25, de asistență și consiliere psihologică gratuită, consiliere în aspecte de nutriție în boală oncologică, centru de supraveghere și activități copii oncologici și copii de pacienți oncologici de vârstă preșcolară, after school pentru copii oncologici și copiii pacienților oncologici de vârstă școlară, sală de gaming, ședințe de kinetoterapie individuale și de grup, bibliotecă, asistență juridică, asistență și suport pentru turism medical în oncologie, acces la second opinion, ședințe de wellnes și wellbeing, cazare la Oradea, diverse activități, excursii, evenimente.
Toate cele de mai sus sunt gândite cu costuri 0 pentru pacient și aparținători, tocmai pentru a înlesni accesul unui număr mare de beneficiari.
Activitățile au rolul de a atrage atenția pacientului și familiei de la boală, de a oferi suport psihologic, toate într-un mediu dedicat care să îndeplinească rigorile unui spațiu folosit de persoane cu imunitatea compromisă.