"Delta din Carpaţi", Doripesco

"Doripesco este o afacere de familie dezvoltată cu pasiune și devotament, cu dragoste pentru profesiune și respect pentru natură. Ne-am străduit și am reușit cu succes să îmbinăm producția de pește cu turismul de profil (pescuitul sportiv, birdwatchingul). Datorită începuturilor, creșterea și prelucrarea peștilor reprezintă partea sentimentală a afacerii. În timp, am reușit să ne extindem aria de activitate a companiei spre alte activități cum ar fi turismul, construcțiile, producția de betoane.” Dorin Crizbășan, Director General.

Continuând activitatea fostei Intreprinderi Piscicole Braşov şi bazându-se pe experienţa de peste 30 de ani a angajaţilor săi, Doripesco a devenit în timp unul dintre cei mai importanţi producători şi procesatori de peşte din ţară.

Centrul activității sale este conceptul de piscicultură multifuncțională, ce presupune realizarea întregului lanț comercial, respectiv fermele piscicole, procesarea peștelui si comercializarea și distribuția produselor finite, prin restaurantele Doripesco, magazinele proprii  rețelele de distribuție tradiționale si prin canalele aferente pescuitului recreativ.

Delta din Carpaţi reuneşte anual peste 200 de specii de păsări, specifice doar acestei zone şi Deltei Dunării. Diversitatea avi-faunistică şi animală a făcut ca această zonă să intre sub protecţie europeană, prin clasificarea sa ca arie naturală protejată.

O deltă între munţi, o oază de relaxare şi de linişte întinsă pe 400 de hectare, Delta din Carpaţi este cea mai importantă zonă de concentrare a păsărilor de apă din judeţul Braşov, dar şi un rai al pescarilor.

Produsele Doripesco, realizate după reţete tradiţionale din Ţara Bârsei, beneficiază de peste de primă prospeţime, provenit din acest mediu natural. Ramura de piscicultură cuprinde doua ferme piscicole de crap, o fermă de sturioni (nisetru) si doua păstrăvării.Din cele peste 60 de specialități pescărești aflate în portofoliul Doripesco, 6 produse dețin atestat de Produs Tradițional, iar produsul Novac afumat din Tara Barsei detine cel mai inalt standard de calitate al Uniunii Europene, si anume IGP - Indicatie Geografica Protejata.

In cadrul rezervaţiei naturale de la Dumbraviţa se promovează turismul prietenos faţă de natură, cu rol educativ şi de recreere pentru toate vârstele. Copiii sunt fascinaţi de poveştile pescăreşti, de istoria deltei şi de exemplarele rare de păsări.
 
Dat fiind faptul ca aici se găsesc peste 200 specii de păsări, unele dintre ele fiind incluse în directivele şi convenţiile internaţionale privind protecţia faunei, precum buhaiul de baltă, stârcul roşu, raţa roşie, cârstelul de câmp, iar, pentru câteva specii, este zona cu cele mai mari efective observate în Transilvania, precum barza neagră, egreta mare, gârliţa mare, călifarul alb, chirighiţa neagră, Doripesco a creat, in scopul promovarii turismului, programe special destinate  pescuitului si pentru birdwatching.