Vin dintr-o familie cu vocație pentru educație. Spun asta pentru că mama și sora mea sunt amândouă profesoare și puțin a lipsit să apuc și eu pe drumul acesta frumos, dar extrem de anevoios, al modelării spiritelor și minților tinere.
Drumul profesional pe care l-am ales are de-a face, într-o bună măsură, cu educația, întrucât, atâta vreme cât etica profesională și valorile după care te ghidezi sunt curate, fiecare comunicator contribuie prin ceea ce face la actul educațional. Pentru că spațiul din care vorbim nu este unul eminamente personal. Ba dimpotrivă, aș putea spune, latura personală este acolo pentru a oferi ghidaj și o anume igienă a demersurilor, fără de care nu se poate. Întrucât ajungem să exprimăm perspectiva, viziunea, valorile companiilor din care facem parte.
Iar din acest punct de vedere, mă bucur să fiu parte a unei companii pentru care educația a fost, este și va rămâne un pilon extrem de important. Și nu la nivel declarativ, pentru că dă bine să vorbești despre educație, ci la nivelul acțiunilor abordate cu coerență, consistență și constanță.
Jidvei este una dintre companiile care a recunoscut mereu valoarea educației, importanța acesteia pentru generațiile tinere și cele care le vor urma acestora, considerând că singurul mod în care putem vorbi despre viitor este prin prisma educației. Prioritizând-o, făcând din susținerea concretă a actului educațional o constantă, incluzând-o în agenda acțiunilor tale, fiind un pilon important al oricărui plan de dezvoltare. Pe termen scurt, pe termen mediu și, fără îndoială, pe termen lung. Pentru că educația este singura moștenire a cărei valoare nu se pierde, dimpotrivă, sporește, oferind generațiilor tinere rod bun peste timp.
Cel mai important salt pe care îl putem face, saltul calitativ, dacă vreți, se întâmplă atunci când depășim stadiul teoretic, al vorbelor. Educația nu se înfăptuiește vorbind despre educație, oricât de frumos și de înălțător ar putea părea acest lucru. Educația se înfăptuiește, de multe ori, prin puterea exemplului, prin demersuri concrete și pline de rost care vorbesc de la sine și, mai ales, sunt mult mai ușor de înțeles pentru mințile fragede, dar atât de dornice să cunoască, să descopere, să înțeleagă.
De ani buni, prin intermediul Asociației Jidvei Viitor prin Educație, Grupul Jidvei dă sens unei viziuni conform căreia informația, cunoștințele sunt unele dintre cele mai puternice instrumente, un fundament absolut necesar care vine la pachet cu o viziune de ansamblu mai amplă, dar și cu încredere și motivare. Acest lucru pornește de la certitudinea că una dintre cele mai importante și solide investiții pe care le putem face este în oameni. Iar implicarea și acțiunile companiei au depășit granițele comunităților în care ne desfășurăm activitatea, încercând prin demersurile și proiectele în care ne implicăm să ajungem la cât mia mulți copii și tineri, să ducem mesajul nostru cât mai departe.
Rolul liderilor, al oamenilor și al companiilor cu viziune este să se implice activ in educație, să contribui activ la sporirea acestei moșteniri pe care o lăsăm copiilor si tinerilor noștri. Jidvei s-a alăturat cu multă bucurie proiectului creat de Proud To Be Romanian, Romanian Excellence, o echipă care schimbă prin acțiunile și demersurile sale perspectiva asupra modului in care fiecare dintre noi putem, prin puterea exemplului, oferi repere minților tinere care au atât de multă nevoie de povesti care sa inspire, de modele valoroase, de valoare si de sens. Aceasta este de altfel ceea ce facem și prin intermediul proiectului pe care l-am dezvoltat împreună.
Taberele-atelier desfășurate anul trecut într-un loc plin de istorie și de tradiție, Castelul Bethlen-Haller, au pornit tocmai de la convingerea de nestrămutat că fiecare pas pe care îl facem înaintea celuilalt pornește de la încredere. Acesta este ingredientul esențial al progresului, iar încrederea este indisolubil legată de educație și de multe alte valori și lucruri pe care le putem dărui copiilor noștri. Pentru că atunci când vine vorba despre a ne împlini visurile, de a face tot ce ne stă în putință pentru a le materializa, avem nevoie, fără doar și poate, de cunoștinte – instrumentele absolut necesare pentru a ști încotro și cum – și de încrederea pe care acestea o sădesc în noi. Pentru că fără oricare dintre acestea, ne-am împiedica la cea mai mică pală de obstacol care se ivește. Pentru că tinerii noștri, copiii noștri merită un viitor mai bun, ne străduim să contribuim în felul nostru la materializarea acestui viitor.
Programul taberelor desfășurate împreună cu Proud To Be Romanian a inclus ateliere de creație, prezentări și discuții deschise despre visuri, hobby-uri, carieră, vocație. La aceste ateliere au participat invitați din zona culturală, academică, antreprenorială din România, oameni care inspiră prin realizările și prin conduita, oameni credibili tocmai prin faptul că nu vorbesc despre succes, ei l-au trăit, i-au dat formă, asumându-și deopotrivă provocările și înălțimile lui. Oameni în măsură să vorbească tinerilor noștri despre ce înseamnă să-ți urmezi visurile, să ai valori, să privești spre repere solide, consistente, să-ți descoperi și să-ți cultivi pasiunile, reușind să faci din ele o carieră.
Bucuria, energia și emoția care învăluie zilele acestor tabere sunt greu de redat în cuvinte. Sunt copii din cadrul acestor comunități care continuă să țină legătura cu unii dintre invitații noștri, să le scrie, să le spună, din proprie inițiativă, că abia așteaptă să îi reîntâlnească. Iar când un copil, un tânăr face acest lucru din proprie inițiativă, ce dovadă mai grăitoare că ceea ce ai făcut a fost bine, că ai contribuit, modest, într-o mică măsură, dar poate importantă, la parcursul lui, la devenirea lui? Că i-ai arătat și o altă față a acestei lumi, una despre care, poate, află mult prea puțin la școală sau în alte medii. O față a lumii în care pasiunea, perseverența, dedicarea, munca, devin ACELE VALORI care nu pot fi tranzacționate. Cel puțin, nu fără a plăti un preț prea mare.
Într-o societate în care majoritatea tinerilor noștri cresc mai degrabă gândindu-se cum să facă bani decât căutând să afle care le sunt pasiunile, abilitățile, talente care i-ar putea ajuta în acest demers, ne străduim să facem acel puțin de care suntem în stare pentru a-i încuraja să caute, să afle, să descopere, să înțeleagă și să învețe. Privindu-i pe alții și apoi privind înapoi spre ei.