Razvan Romanine Alexandru. Galle Glass si pasiunea pentru arta si traditie.

Domeniul sticlăriei decorative a înflorit la Buzău încă din vremea comunismului. În anii '70, statul român a strămutat din zona Transilvaniei, cu tot cu familii, mai mulţi artişti sticlari care cunoşteau secretele meseriei. Aceştia au reuşit în scurt timp să pună pe picioare la Buzău o fabrică de sticlă, numită Perla, care avea să devină cunoscută în toată lumea.

Faima a crescut după ce un meşter bătrân, Archi Zoltan, de la Perla a început să fabrice sticla multistratificată în trei sau patru culori, procedeu inventat de celebrul artist francez Emile Galle.

Tehnologia are la bază suprapunerea mai multor straturi de sticlă de diverse culori. Prin repetarea unui set de operaţiuni - desenarea cu un lac protector a formelor dorite şi introducerea vasului într-o baie de acid fluorhidric, pentru decopertarea straturilor neprotejate de lac - se obţine un vas de sticlă decorat în relief cu motive florale sau peisaje. La o piesă medie lucra 50 de ore o echipă formată dintr-un pictor, un acidator şi un gravor, plus o altă echipă de sticlari de minimum şase oameni.

În 1990, fabrica de prelucrare a sticlei Perla avea o piaţă de desfacere fabuloasă, cu ramificaţii în toată lumea. Imediat după Revoluţie, câţiva muncitori de la Perla au deschis afaceri pe cont propriu. Pentru că firmele de Galle-uri erau percepute ca fiind cea mai bună reţetă de afacere bănoasă, mulţi întreprinzători au intrat în acest domeniu. Aşa se face că după anul 1995 existau peste o sută de firme, unele cu câte doi, trei pictori, axate pe producerea sticlăriei decorative în tehnica Galle.

Desfacerea produselor s-a făcut la început numai pe pieţele străine, o pondere importantă a exportului fiind direcţionată către Statele Unite ale Americii, Japonia, Franţa, Canada, Israel, Grecia, Liban, Spania şi Italia.

Un deceniu şi jumătate a durat perioada de vârf a sticlăriei decorative, afacere care a dus faima artiştilor sticlari buzoieni peste ocean. Firmele din Buzău erau prezente la expoziţii de profil peste tot în lume, din Japonia, până în Statele Unite ale Americii, pentru a încheia contracte cu noi clienţi. Lămpile şi vazele tip Galle produse în Buzău ajungeau chiar şi în casele unor vedete de la Hollywood.

Galle Glass Buzau se numara astazi printre ultimii producatori ai acestor creatii realizate in totalitate manual, cu respectarea intocmai a tehnicii lui Emile Galle.

Desi are o vechime de 23 de ani, business-ul Galle Glass Buzau a fost reinventat de Razvan Romanine Alexandru, acum 6 ani, cand a preluat afacerea familiei. Razvan a studiat 12 ani muzică - pian instrumental la Liceul de Arte Margareta Sterian Buzau si a absolvit Universitatea Naționala De Muzică din Bucuresti, secția Pedagogie Muzicală.

Din pasiunea sa pentru arta și din dorința de a nu se pierde aceasta valoare, Razvan are ca unul dintre obiectivele de business și extinderea cu o școală de calificare în meseria de sticlar, specialiștii în acest domeniu fiind prea puțini pentru nevoile unei piețe în extindere.

‘Ne dorim ca anul acesta sa ne extindem si pe piata interna, unde consideram ca mai avem de lucrat la consolidarea pozitiei noastre. Sticlaria decorative de tip Galle, Daum, Nancy sau produsele personalizate extrem de appreciate de clientii nostril externi reprezinta atuul nostrum pe piata’ Razvan Romanine Alexandru.