Puiu Manu. Cel mai longeviv creator de bandă desenată din lume şi al său ‘Căpitanul RO’, un supererou 100% românesc

Cel mai longeviv creator de bandă desenată din lume este un roman, Puiu Manu, astăzi în vârstă de 90 de ani, cel care a fost nelipsit din copilaria multor generatii prin revistele şi cartile pe care le-a ilustrat.

Puiu Manu, cel care ne-a stimulat fantezia prin paginile colorate din revistele Luminita, Arici Pogonici, albumele pentru copii, carti de colorat si materiale didactice, a realizat prima sa bandă desenată în 1955 şi a fost prezent în paginile vechii reviste „Cutezătorii“ de la primul număr şi până la ultimul. Prolificul grafician lucrează şi astăzi cu acelaşi pasiune la benzile desenate găzduite de noile publicaţii.

"Ca desenator de bandă desenată, aveam o oarecare invidie pe confrații mei din America ce puteau să jongleze cu minunatul "Superman", implicându-l în cele mai fantastice aventuri! Am trăit însă într-o perioadă în care acest «fantastic» era interzis! Dar, din fericire, am apucat și vremuri permisive la acest superb zbor (la propriu și la figurat!). Bucuria a fost și mai mare când acest povestitor de istorie, Adrian Cioroianu, mi-a propus să imaginez acest supererou român, asemănător celui american și care este înzestrat cu mult mai multe calități (firește, este român!) decât confratele său de peste ocean!" Puiu Manu.

Adrian Cioroianu își amintește despre momentul în care s-a născut ideea personajului Căpitanul RO: "Într-o seară de decembrie 2013, în acele zile pline de pace dintre Crăciun și Anul Nou, câțiva pasionați de bandă desenată – Dodo, Marius, Ștefan, Lucian, Octav și subsemnatul – se adunaseră în casa din București, mereu primitoare, a maestrului Puiu Manu. La un moment dat, cursul discuției a mers către întrebarea, pusă în joacă, "de ce nu avem și noi, românii, un supererou BD?", "l-aș vedea însoțit mereu de un urs și de o acvilă, ca simboluri ale Daciei și Romei!", am spus. "Cred că mi-ar plăcea să desenez așa ceva!", a spus Puiu Manu. A doua zi, deja schițam primele replici.

Ligia Stan si Petre Craciun, creatorii Hummingbird, cea mai usoara bicicleta pliabila din lume, colaborează cu Paul Smith pentru o ediție limitată de 50 de biciclete

Absolvent al liceului de arte Tonitza din Bucureşti, Petre Crăciun a lucrat la designul bicicletei Hummingbird în timp ce studia la universitatea de design din Bournemouth, în Marea Britanie. ‘Am încercat să cumpăr o bicicletă pliabilă uşoară, dar nu am putut să găsesc nimic în magazine. Apoi m-am gândit că aş putea să construiesc eu o bicicleta - aşa s-a născut Hummingbird.’

Hummingbird a început cu Petre și Ligia în 2015. Cu cel puțin 5 biciclete în apartament în orice moment, Petre a avut mereu curiozitatea de a-și modifica bicicletele pentru a deveni cât mai ușoare. După ce a studiat Modelmaking în Marea Britanie, i-a venit ideea de a crea cea mai ușoară bicicletă din lume.

Hummingbird a aparut din încercarea lui Petre de a o face pe Ligia să fie pasionată de ciclism. Având o garsonieră foarte mică în București, singura opțiune era o bicicletă pliabilă. ‘Toate de pe piață erau fie prea scumpe, fie prea grele (peste 10-12 kg) - asta ne-a dat de gândit. Există o nevoie pe piața pe care nimeni nu pare să o „atace”, așa că Petre a început să lucreze la designul unei biciclete pliabile ultralight - 6.9 kg. ‘Am studiat toate bicicletele pliabile, am petrecut zile în șir citind forumuri, părerile celor care au deja biciclete pliabile, ce lipsește, ce ar putea fi îmbunătățit. Așa a început Hummingbird!’

Ligia are un background în publicitate, așa că tot ce le-a rămas de făcut a fost să puna cap la cap experiența și să transforme Hummingbird dintr-o idee într-un prototip, iar apoi într-un business.

Prima bicicleta Hummingbird s-a materializat destul de rapid - Petre avea la îndemână un atelier la facultate și a fost destul de rapid în a crea primul prototip.

‘Campania de Kickstarter a urmat în mod natural, ajutându-ne să obținem investitori și un partener de producție, Prodrive. De aici a început partea mai dificila - să ne adaptăm unui mediu business, să înțelegem cine este consumatorul, să adaptăm produsul și să obținem certificările necesare unei biciclete în Marea Britanie.

Cred că cel mai emoționant moment a fost să ne plimbăm pe stradă într-o zi obișnuită și să vedem un Hummingbird „în sălbăticie”, pe Oxford Street!

Deci, călătoria a fost de la prima bicicletă pe care am pedalat noi, până la prima bicicletă pe care a pedalat primul client - un sentiment destul de plăcut.’

Bicicletele Hummingbird x Paul Smith sunt Single-Speed, cântăresc sub 7 kg (6.9kg mai precis) și prezintă un cadru din fibră de carbon și un mecanism de pliere unic. Bicicletele sunt pictate în faimosul pattern Paul Smith, aplicat de către Silverstone Paint Technology (SPT) - pionieri în noile tehnologii de vopsea de performanță, ce pot fi găsite adesea pe mașini de Formula 1.

Artesana. Sustinatorii unei alimentatii sanatoase 

Artesana este producator de lactate si branzeturi traditionale si ecologice, ce sustin prin calitatea lor o alimentatie sanatoasa. 

‘Familia este nucleul in care copilul va deprinde obiceiurile alimentare corecte, pe care le va avea si ca adult, de aceea este foarte important ca parintii sa ofere educatia necesara si in aceasta privinta. Pentru ca o familie echilibrata si armonioasa va creste copii echilibrati. 

Linia de producție a iaurtului este locul unde se întâmplă magia - asa ar spune cei care iubesc produsul nostru. Fanii înrăiți se laudă că ar recunoaște iaurtul Artesana din 100 de iaurturi neetichetate, dacă ar fi puși să guste.’ Alina Donici.

 

Razvan Romanine Alexandru. Galle Glass si pasiunea pentru arta si traditie.

Domeniul sticlăriei decorative a înflorit la Buzău încă din vremea comunismului. În anii '70, statul român a strămutat din zona Transilvaniei, cu tot cu familii, mai mulţi artişti sticlari care cunoşteau secretele meseriei. Aceştia au reuşit în scurt timp să pună pe picioare la Buzău o fabrică de sticlă, numită Perla, care avea să devină cunoscută în toată lumea.

Faima a crescut după ce un meşter bătrân, Archi Zoltan, de la Perla a început să fabrice sticla multistratificată în trei sau patru culori, procedeu inventat de celebrul artist francez Emile Galle.

Tehnologia are la bază suprapunerea mai multor straturi de sticlă de diverse culori. Prin repetarea unui set de operaţiuni - desenarea cu un lac protector a formelor dorite şi introducerea vasului într-o baie de acid fluorhidric, pentru decopertarea straturilor neprotejate de lac - se obţine un vas de sticlă decorat în relief cu motive florale sau peisaje. La o piesă medie lucra 50 de ore o echipă formată dintr-un pictor, un acidator şi un gravor, plus o altă echipă de sticlari de minimum şase oameni.

În 1990, fabrica de prelucrare a sticlei Perla avea o piaţă de desfacere fabuloasă, cu ramificaţii în toată lumea. Imediat după Revoluţie, câţiva muncitori de la Perla au deschis afaceri pe cont propriu. Pentru că firmele de Galle-uri erau percepute ca fiind cea mai bună reţetă de afacere bănoasă, mulţi întreprinzători au intrat în acest domeniu. Aşa se face că după anul 1995 existau peste o sută de firme, unele cu câte doi, trei pictori, axate pe producerea sticlăriei decorative în tehnica Galle.

Desfacerea produselor s-a făcut la început numai pe pieţele străine, o pondere importantă a exportului fiind direcţionată către Statele Unite ale Americii, Japonia, Franţa, Canada, Israel, Grecia, Liban, Spania şi Italia.

Un deceniu şi jumătate a durat perioada de vârf a sticlăriei decorative, afacere care a dus faima artiştilor sticlari buzoieni peste ocean. Firmele din Buzău erau prezente la expoziţii de profil peste tot în lume, din Japonia, până în Statele Unite ale Americii, pentru a încheia contracte cu noi clienţi. Lămpile şi vazele tip Galle produse în Buzău ajungeau chiar şi în casele unor vedete de la Hollywood.

Galle Glass Buzau se numara astazi printre ultimii producatori ai acestor creatii realizate in totalitate manual, cu respectarea intocmai a tehnicii lui Emile Galle.

Desi are o vechime de 23 de ani, business-ul Galle Glass Buzau a fost reinventat de Razvan Romanine Alexandru, acum 6 ani, cand a preluat afacerea familiei. Razvan a studiat 12 ani muzică - pian instrumental la Liceul de Arte Margareta Sterian Buzau si a absolvit Universitatea Naționala De Muzică din Bucuresti, secția Pedagogie Muzicală.

Din pasiunea sa pentru arta și din dorința de a nu se pierde aceasta valoare, Razvan are ca unul dintre obiectivele de business și extinderea cu o școală de calificare în meseria de sticlar, specialiștii în acest domeniu fiind prea puțini pentru nevoile unei piețe în extindere.

‘Ne dorim ca anul acesta sa ne extindem si pe piata interna, unde consideram ca mai avem de lucrat la consolidarea pozitiei noastre. Sticlaria decorative de tip Galle, Daum, Nancy sau produsele personalizate extrem de appreciate de clientii nostril externi reprezinta atuul nostrum pe piata’ Razvan Romanine Alexandru.

Columna Medical Center. Cea mai experimentata echipa specializata in reproducere umana asistata din Romania.

De peste 8 ani de zile, Columna Medical Center este locul in care excelenta specialistilor in reproducere umana asistata se intalneste cu tehnologia de ultima generatie, pentru a putea oferi tuturor celor care se confrunta cu probleme de infertilitate servicii profesioniste, accentul fiind pus pe calitatea actului medical, pe experienta traita in cadrul clinicii, dar mai ales pe rezultatele obtinute, rezultate comparabile cu cele ale clinicilor de renume din Europa.

Misiunea noastra principala este de a transforma cuplurile infertile in familii si de a sprijini neconditionat pacientii pe parcursul diagnosticarii si solutionarii tuturor problemelor legate de infertilitate.

La Columna Medical Center stim ca reproducerea umana asistata este o procedura complexa, ce presupune munca in echipa, de aceea, pe langa clinicieni de top cu experienta vasta in acest domeniu, suntem singura clinica din Romania in a carei echipa medicala se regasesc 4 senior embriologi.

Inca de la infiintare, abordarea pacientului Columna a fost una pluridisciplinara, astfel ca aria de specialitati existente s-a completat cu medici de prestigiu din urmatoarele domenii: obstetrica-ginecologie, endocrinologie, urologie, anestezie si terapie intensiva, genetica, cardiologie, neurologie, boli infectioase, hematologie, psihologie, diabet si boli de nutritie.

Echipamente moderne de ultima generatie, laborator de FIV ultra modern, incluzand investigatii de top prin tehnologie laser, abordare pluridisciplinara centrata pe pacient, tratamente individualizate, cea mai mare si cea mai experimentata echipa specializata in reproducere umana asistata din Romania - sunt doar cateva elementele care ne recomanda ca partener de incredere in drumul pe care un cuplu il are de parcurs de la infertilitate la familie.