Nicolle Birta. O viață cu gust e o viață cu sens

Paris, 9 octombrie 2017 — o dimineață însorită, cu aer revigorant de toamnă și emoții la fel de mari ca Turnul Eiffel, care se înalță la orizont, în fața mea, în timp ce străbat cu hotărâre drumul către el. Nu ajung însă până acolo. Mă opresc în fața unei clădiri moderne, marcată de un albastru pe care îl recunosc din poze, dar care în realitate strălucește încă și mai frumos. Este “Le Cordon Bleu”, una dintre cele mai vechi și mai importante instituții din istoria gastronomiei, iar pentru mine începe prima zi din programul Hautes Études du Goût, de la Gastronomie et des Arts de la Table (HEG). Nu știu asta încă, în timp ce urc scările cu bucurie și zâmbet larg, dar sunt pe cale să trăiesc una dintre cele mai efervescente experiențe din viața mea.  

HEG a fost dezvoltat ca un parteneriat între Le Cordon Bleu Paris și Universitatea din Reims, Champagne-Ardenne și oferă o perspectivă 360° asupra gastronomiei, care e studiată sub multiplele ei aspecte: istoric, științific, cultural, economic, sociologic. Programul nu este doar unul foarte complex, ci și unul exclusivist: în el nu sunt selectați anual decât maximum 25 de participanți din întreaga lume. Printre cei din promoția 2017 m-am numărat si eu.

Cursurile, gândite ca un crescendo, s-au desfășurat în două etape: prima, în Paris, la sediul Le Cordon Bleu și o zi la Sorbona, iar a doua în Reims, capitala regiunii Champagne. Una dintre caracteristicile care fac din HEG un program unic este faptul că abordarea interdisciplinară a cursurilor este îmbogățită de workshopuri, vizite de lucru și mese educaționale de excepție, menite să completeze și să rotunjească întreaga experiență – o adevărată imersiune într-un univers al explorării și al descoperirii, în care am respirat, gândit, simțit și trăit gastronomie de la început până la sfârșit.

De la istoria gastronomiei și a restaurantelor, trenduri și inovație în gastronomie, food writing, gastronomie moleculară și cuisine note-by-note (cu însuși inventatorul lor, cercetătorul Hervé This), neurofiziologia gustului sau dinamica bulelor de șampanie și până la experiențe precum cea a unei cine medievale recreate special pentru noi, lunga vizită nocturnă la Rungis – cea mai mare piață de produse proaspete din lume, cina educațională de la Casa Krug, workshopul de șampanie și prânzul educațional de la G.H. Mumm sau memorabila seară de la Domaine Les Crayères, sub îndrumarea reputatului oenolog francez și filosof al gustului, Jacques Puisais – ca să amintesc doar câteva exemple — totul s-a transformat într-un adevărat festin al cunoașterii, pe cât de frumos, pe atât de provocator și de solicitant, căci nivelul deosebit de înalt al cursurilor, volumul mare de informații și ritmul intens întrec orice așteptări.

În octombrie 2018, în cadrul ceremoniei de absolvire de la Reims, am primit, cu mândrie și cu mențiunea “très bien”, Diplôme d'Université du Goût, de la Gastronomie et des Arts de la Table, prima diplomă de acest fel acordată cuiva din România. Iar lucrarea mea de cercetare, Voyage gastronomique de Paris au Petit Paris, s-a clasat între cele mai bune trei lucrări ale promoției. La aproape un an distanță, experiența HEG continuă să mă hrănească în fiecare zi. Am mers acolo cu scopul de a învăța despre gastronomie la cel mai înalt nivel. Dar, în final, am învățat o minunată lecție despre cum viața noastră poate deveni mai bună și mai plină printr-un lucru atât de simplu cum e gustul. Pentru că o viață cu gust e o viață cu sens.

Doctor Mihaela Radu, Embriolog, Wellborn4All, Centru de Excelenta in Reproducere Umana Asistata

‘Cea mai mare satisfactie este atunci cand stiu ca, din embrionul pe care l-am "creat si ingrijit" cu mare atentie timp de cateva zile, a luat nastere zambetul de copil care a umplut golul infertilitatii.

A fi embriolog inseamna pasiune, vocatie, empatie, spirit.

Mi-am dorit sa devin embriolog inca din timpul facultatii, atunci cand am descoperit Biologia dezvoltarii.

Cand am intrat pentru prima data intr-un laborator de fertilizare in vitro am simtit ca aici o sa desavarsesc ca om, ca suflet, ca si cunostinte acumulate in anii de studii.

A fi embriolog inseamna sa constientizezi ca "viata" vazuta prin obiectivull microscopului depinde de tine sa inveti sa gandesti ca un embrion.

Cel mai frumos devine atunci cand, pornind de la doua celule, un ovocit si un spermatozoid, manipulate cu grija, se obtine un embrion, care, mai apoi, devine un vis implinit.

In fiecare zi retraiesc aceleasi sentimente alaturi de viitorii parinti: dorinta, speranta, bucurie, sau, uneori, tristetea esecului si a neputintei.

Cea mai mare satisfactie este atunci cand stiu ca, din embrionul pe care l-am "creat si ingrijit" cu mare atentie timp de cateva zile, a luat nastere zambetul de copil care a umplut golul infertilitatii.’

Doctor Mihaela Radu, Embriolog, Wellborn4All

Magnolia. Florăria pentru care nu există distanțe prea mari

Dacă spui “flori livrate oriunde în lume”, spui Florăria Magnolia.

Povestea Magnolia a început în 1997, iar fondatorii ei, Ioana şi Gabriel Molnar, au visat o florărie în care calitatea produselor și a serviciilor, alături de atenţia faţă de client, să fie principii de neclintit. Lucru care s-a și întâmplat în cei 22 de ani de existență. Azi compania deține cel mai mare lanț de florării din România, depozite proprii, un garden center și florăria online prin intermediul căreia se pot trimite flori în orice colț al lumii.

"Dincolo de faptul că vindem flori, noi credem că, de fapt, menirea noastră este să îi ajutăm pe oameni să transmită mesaje și sentimente. Cu mândrie, spunem că suntem curierii care transportă cea mai prețioasă încărcătură- emoțiile clienților noștri transmise prin intermediul florilor.” Gabriel Molnar, fondator Magnolia.

Magnolia este o confirmare a faptului că atunci când vrei să aduci bucurie, nu există piedici și nici prea mulți kilometri. Nu contează localitatea, țara sau continentul! Comanzi florile online sau în una dintre florării și cadoul tău va ajunge la destinație în doar câteva ore.

Mereu atenți la dorințele fiecărui client și la mesajul pe care acesta vrea să-l transmită, floriștii Magnolia vin cu recomandări și cu soluții personalizate.

"Suntem norocoși să putem fi alături de clienții noștri la evenimentele frumoase din viețile lor și, mai ales, să le fim un sprijin real atunci când vor să facă fericit pe cineva drag. Să aduci emoție celor pe care îi iubești cu ajutorul florilor este unul dintre cele mai frumoase lucruri, iar pentru Magnolia, această emoție este motorul care mișcă întreaga companie” spune Ioana Molnar, fondator Magnolia.

ZAREA. Companie cu traditie de 100 de ani

ZAREA, lider în categorie, reprezintă expresia tradiției și experienței în vinuri spumante şi băuturi distilate în România.

Cu o expertiză de peste 100 de ani, datând încă din 1912, ZAREA este cea mai inovatoare și mai dinamică companie românească de profil. În portofoliul său se regăsesc peste 16 branduri locale şi internaţionale de tradiţie.

La ZAREA lucram intr-o companie cu traditie de 100 de ani si suntem mandri de experienta si reputatia noastra. Misiunea noastra este aceea de a ne incanta consumatorii in fiecare dintre momentele fericite ale vietii, de a le oferi bucuria, suprinderea si oportunitatea de a redescoperi savoarea unica a imbinarii experientei date de traditie cu standardele lumii contemporane.

Avem viziunea de a redeveni cel mai mare jucator de pe piata romaneasca de vinuri spumante si bauturi alcoolice. Avem la baza doi piloni importanti: brandurile noastre si oamenii.

Valorile noastre traseaza modul in care lucram impreuna, iar perpetuarea valorilor ne aduce mai aproape de viziunea noastra.

Atingerea viziunii noastre depinde de contributia si angajamentul tuturor angajatilor. Valorile noastre traseaza modul in care lucram impreuna, iar perpetuarea valorilor ne aduce mai aproape de viziunea noastra.

Artesana. Arta branzeturilor naturale si sanatoase

La Tecuci, oamenii pasionați de la Artesana, o fabrică de procesare a laptelui românească care apreciază calitatea înaintea cantității, brânza este preparată cu grijă prin metode tradiționale, cu scurgerea în voie a zerului, fără folosirea greutăților sau a altor procese mecanice. Brânzeturile conțin numai lapte, fermenți lactici, cheag și sare.

Laptele este pasteurizat la 72 de grade, temperatura optimă la care se distrug germenii periculoși. Prin comparație, brânza tradițională de stână se face cu lapte neasteurizat iar în producția industrială acesta se pasteurizează la 100 de grade distrugând o parte din vitaminele și antioxidanții prezenți în mod natural în lapte.

‘Daca esti la fel de pasionat ca noi de mancarea curata, fara pesticide si aditivi, iaurtul ecologic Artesana este baza de plecare.

Aceleasi calitati specifice iaurturilor Artesana sunt acum completate de laptele provenit doar din agricultura ecologica romaneasca de calitate.

Nu ne sfiim sa spunem ca aproape am atins perfectiunea!’ Alina si Daniel Donici