Doctor Ciprian Popescu. Medic specialist în acupunctură

Medicina occidentală este o medicină aplicată bazată pe realizările științei și tehnologiei moderne, în timp ce rădăcinile medicinii chinezești se află în filozofia și cultura chineză clasică, de exemplu în școala daoistă, și astfel se apropie de științele umaniste. Dar ambele urmăresc să vindece aceeași Ființă, care este compusă din corp, minte sau inimă și spirit

Sunt Doctor Ciprian Popescu, medic specialist în acupunctură, absolvent al UMF “Carol Davila” și masterand al Universității de medicină tradițională chineză Beijing.

Clinica Lotus Chinese Therapy a fost înființată în 2018, acum trei ani, prin concretizarea unei pasiuni vechi de 20 de ani legată de lumea chineză, privită atât în ansamblul ei cultural și economic, cât și, în mod particular, vizând medicina tradițională chineză. Deținătoarea clinicii, având experiența unei lungi conlucrări cu partea chineză, a sesizat abordarea diferită a conceptului de sănătate și de profilaxie sau tratament de către medicina orientală și modul în care “acest altfel“ poate fi folosit în sprijinul pacienților români, dar și a medicilor interesați de o lărgire a cunoștințelor despre tehnicile și metodele verificate de practica medicală chinezească.

Ideea de la care s-a plecat a fost de conlucrare între medici și terapeuți din China și România pentru promovarea unui sistem unitar vizând Omul, în cele trei aspecte ale sale : corp, energie (emoții, mental) și spirit, sau, cum spun chinezii : jing, qi, shen.

Au mai existat în țară încercări în acest domeniu, dar factori obiectivi (diferențele lingvistice, culturale, financiare) sau subiectivi au împiedicat materializarea lor. Pasiunea și tenacitatea antreprenoarei au fost decisive în depășirea obstacolelor apărute în procesul formării unei echipe, sau în cazul rezolvării problemelor puse de o legislație depașită de o evoluție internațională rapidă, mai ales într-un domeniu medical de nișă.

Dacă inițial clinica a avut trei angajați, un medic chinez cu tradiție familială în arta medicală și un terapeut român, în afara de mine, după 1 an am reușit să mai aducem un specialist chinez în Zheng Gu, termen tradus prin osteopatie și chiropractică în occident, o terapie unică în acel moment în România .

Experiența unei burse de studii masterale în acupunctură și Tuina (masajul terapeutic chinezesc) în Beijing și cea a studiilor de limba și cultura chineză la Universitatea București mi-au permis consolidarea unei legături de prietenie cu membrii echipei clinicii.

Medicina chineză pornește de la o serie de concepte cu aplicabilitate universală, de la noțiunile de Yin și Yang. Prin tehnici de anamneză, medicul sau terapeutul încearcă să găsească răspuns la întrebarea :  Sunt yin și yang într-o stare de echilibru în organism? Este omul în armonie cu ritmurile universului? Se consideră că omul cu un mediu intern în echilibru nu se poate îmbolnăvi ușor, în chineză : Zheng Qi zai nei, xie Qi bu gan. Este pus în prim plan rolul sistemului imunitar, cu extraordinarele și încă incomplet descifrate mecanisme de luptă și adaptare. Sistemul tradițional chinezesc vorbește despre 6 axe sau niveluri energetice care intervin în menținerea stării de sănătate, boala apărând după depășirea barierelor de protecție.

Pentru momentul actual, în care stresul este din ce în ce mai mare și noua patologie medicală produsă de viruși noi afectează o lume întreagă, conceptul chinezesc “Tian Ren He Yi“  天人合一 (unity of heaven and human) care descrie unitatea omului cu tot mediul în care trăiește se conturează ca o cale de urmat.

În prezent, clinica are ca metode de tratament acupunctura, Zheng gu, masaj cu ventuze, osteopatie, reflexoterapie, moxibustie, terapia cu foc, terapia prin sângerare (o metoda nouă în Romania) și, ca metode de profilaxie sau întreținere, masajul visceral, terapia cu ozon, consultanța în nutriție și dietoterapie, și, în curând, cursuri de qigong și de meditație (Yangsheng). Toate tehnicile sunt realizate de medici și terapeuți, fiecare cu  o pregătire deosebită în domeniu.

Ne dorim să extindem activitatea clinicii prin colaborarea cu spitale și clinici din China, dar și din alte țări, pentru dezvoltarea conceptului de “Zhong yi – Xi yi jie he” 中西医结合, unificare a medicinii tradiționale chinezești cu cea occidental.