Lemn Aur Lumină: povestea Maitec continuă la Muzeul Național de Artă al României până pe 31 martie

Expoziția Lemn Aur Lumină, inaugurată în octombrie 2019, continuă la Muzeul Național de Artă al României până pe 31 martie: cea mai amplă retrospectivă din ultimul deceniu dedicată Sultanei și lui Ovidiu Maitec, într-un dialog vizual inedit cu Dana și Stéphane Maitec.

Dacă Ovidiu și Sultana Maitec sunt două repere incontestabile de care se leagă evoluția și inovația în sculptura și pictura românească de după 1950, expoziția propune o perspectivă contemporană asupra creației lor, în dialog cu un nou limbaj artistic: fotografia. Stéphane Maitec, fiul celor doi artiști, lucrează, din 2002, alături de Dana Maitec: un duo care și-a construit o impresionantă carieră internațională în fotografia artistică. Două generații de artiști din aceeași familie, trei limbaje artistice diferite – pictură, sculptură, fotografie –, 4 destine care s-au format în proximitate, în căutarea unui drum propriu în artă: aceasta este povestea Maitec, care se suprapune și interferează cu parcursul artei românești din ultima jumătate de veac. Peste 70 de sculpturi de Ovidiu Maitec și peste 50 de picturi de Sultana Maitec formează nucleul expoziției în oglindă a cuplului, iar Dana & Stéphane Maitec prezintă peste 30 de lucrări din cea mai recentă serie a lor, Reflections.

Recunoscut astăzi ca unul dintre cei mai importanți sculptori români după Brâncuși, Ovidiu Maitec s-a născut în 1925, iar la începutul anilor 60 va avea revelația formei perforate care îl va consacra ca „sculptorul care a introdus lumina în lemn”, potrivit lui Mircea Eliade. Ovidiu Maitec a avut șansa unor călătorii, întâlniri și expoziții revelatoare: îi va cunoaște pe celebrul galerist Richard Demarco și pe colecționarul britanic Jim Ede, grație căruia lucrările sale se află astăzi la Tate Gallery si alte prestigioase colecții internaționale. Perforațiile ritmice ale lemnului, unice în arta europeană a vremii, vor rămâne marca sa vizuală dominantă și principala sa inovație tehnică. În mod paradoxal, Revoluția a însemnat pentru Ovidiu Maitec o tragedie fără egal: în decembrie 1989, în urma schimburilor de focuri din zona Televiziunii Române, atelierul lui Ovidiu Maitec a ars complet. Artistul a pierdut în incendiu peste 70 de lucrări, arhiva și corespondența, iar acest moment avea să-i marcheze profund ultimele decenii de viață.

Expoziția prezintă, în același timp, destinul de excepție al unei artiste – Sultana Maitec – care a decis o spectaculoasă ruptură față de trendul figurativ dominant al epocii în care s-a format. După o fază figurativă inițială, începând de la finele anilor ’60, Sultana Maitec va opta pentru o pictură nonfigurativă construită în tehnica foiței de aur, desprinzându-se progresiv de figurativ și de descriptivul cromatic, pentru a ajunge, în perioada maturității artistice, în seria Sorilor și a Pomonelor, la o metafizică și o puritate exemplară a formei, derivată din însăși natura aurului care devine materialul esențial și marca vizuală dominantă a Sultanei Maitec.

Lemn Aur Lumină aduce, în premieră în România, seria Reflections, realizată de Dana & Stéphane Maitec. Într-o epocă a manipulării fără precedent a imaginii, cei doi artiști propun o experiență genuină a lucrului cu fotografia, în care intervenția tehnică este aproape zero. Lucrările din această serie pot părea, la o primă vedere, similare picturii, sau, prin iluzia de tridimensionalitate, sculpturii: ele sunt însă fotografie pură. Cum au ajuns Dana & Stephane Maitec la acest rezultat? Publicul este invitat să fie parte activă în chiar procesul facerii imaginii, într-o instalație interactivă – surpriză.

Lemn Aur Lumină, 30 octombrie 2019 – 31 martie 2020, Muzeul Național de Artă al României

Curator: Irina Ungureanu

Organizatori: Primăria Capitalei, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic si Expo Arte, MNaR si Asociația Maitec

Parteneri media: TVR 3, Radio România