Născut la mijlocul anilor `60, am avut şansa să fac parte din generaţia de copii care a crescut cu minunatele benzi desenate de Puiu Manu. Am navigat la bordul goeletei Speranţa, alături de Anton Lupan şi frumoasa Adnana, în căutarea lui Pierre Vaillant. M-am bătut cu cotropitorii turci, alături de Dan Buzdugan. Am fost unul dintre membrii clubului “Cutezătorii”, alături de Dim Dunăreanu, acest James Bond socialist, descoperind împreună comori şi combătând răufăcători.
Aşa încât, la începutul anilor `90, după schimbarea de regim, unul dintre primele lucruri pe care le-am făcut a fost să-l caut pe Puiu Manu. L-am găsit, locuia pe o străduţă liniştită din Bucureşti, cu nume predestinat - Alizeului - potrivit pentru un artist sportiv îndrăgostit de mare şi de navigaţia cu pânze.
Împărtăşind aceeaşi pasiune pentru benzi desenate, ne-am împrietenit instantaneu şi, de 25 de ani, milităm împreună pentru promovarea celei de-a noua arte. Am organizat expoziţii şi am participat amândoi la manifestări şi saloane BD din Bucureşti, Constanţa, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş, Sibiu, Caracal dar şi din Bruxelles, la Muzeul Benzii Desenate. Între timp, Puiu Manu a desenat şi publicat 10 noi albume de benzi desenate. Eu am scris Monografia Puiu Manu - prima ediţie a fost publicată în 2009, iar a doua zece ani mai târziu.
Evident, la manifestările noastre au început să vină şi alţi foşti cititori ai BD-urilor semnate de Puiu Manu în anii `70-`80. Profesorul Adrian Cioroianu, “fan BD cu ştate vechi”, după cum declara într-un articol din Dilema Veche, l-a inventat pe Căpitanul Ro, primul supererou românesc, special pentru Puiu Manu.
Marius Leştaru, profesor la Universitatea din Bucureşti, i-a scris mai multe scenarii BD: Dim - Sarabandă în Golful Aden, Ioniţă Tunsu, haiduc de Bucureşti şi Istoria e cea mai frumoasă poveste în benzi desenate. Ultimul a reprezentat un proiect de mare întindere şi a apărut în serial, între 2014-2018, în paginile noii reviste Cutezătorii.
Ion Manolescu, scriitor şi profesor universitar, a ţinut neapărat ca pe coperta volumului său de exegeză Benzile desenate şi canonul post modern să figureze un desen cu Dim Dunăreanu, personajul emblematic al lui Puiu Manu.
Lucian Ciucu, redactor la Televiziunea Română, şi el mare colecţionar de benzi desenate, foarte exigent în ceea ce priveşte arta BD românească, şi-a schimbat opinia când a văzut planşele originale ale lui Puiu Manu, şi a realizat pentru TVR o emisiune specială dedicată maestrului.
Multă lume îl cunoaşte pe Radu Oltean, cel care de 20 de ani se străduie să reconstituie grafic istoria ţării noastre, prin albumele ilustrate publicate de Humanitas. Puţini sunt însă cei care ştiu că artistul este un colecţionar de BD şi, evident, un bun prieten al lui Puiu Manu.
Cel mai nou sosit în grupul bedefililor este Nicu Pepene, istoric şi director al Muzeului Judeţean de Istorie din Braşov. În cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Benzilor Desenate Istorice de la Braşov, domnia sa a creat o expoziţie nemaivăzută la noi în ţară, reconstituind în trei dimensiuni atelierul şi universul grafic al maestrului Puiu Manu.
De altfel, dânsul este şi editorul unui album BD cum nu s-a mai publicat niciodată în ţara noastră, prin tema aleasă – evenimentele din decembrie 1989, prin numărul de planşe - 220 şi mai ales prin numărul de autori implicaţi în proiect - 39 de desenatori! Printre aceştia, evident, Puiu Manu, care şi-a desenat lucrarea după un scenariu semnat... Nicu Pepene! Toţi aceşti profesori, artişti, scriitori, am devenit devenit prietenii maestrului, şi prieteni între noi, pentru că, aşa cum spunea Adrian Cioroianu, “Puiu Manu este Polul Nord al pasiunii noastre”!
Dodo Niţă, autorul Istoriei Benzii Desenate Româneşti