Manolo Manufaktura. Plăcuțe unicat din ciment

Ideea producerii plăcuțelor de ciment a apărut în 2010, după ce am văzut, într-un restaurant din Centrul Istoric, o pardoseală din plăcute de ciment colorat, ce fuseseră aduse din Franța.

Vânzarea plăcuțelor am început-o în anul 2012, după un an și jumătate de pregătiri.

La început am gândit-o ca o afacere cu bani europeni, dar am abandonat această idee, deoarece utilajele noi (cerință pentru accesarea fondurilor europene) erau prea costisitoare. Așadar am împrumutat bani de la familie și am realizat utilajele pe comandă, iar pe unele le-am achiziționat second-hand.

La început provocarea cea mai mare a fost aflarea rețetelor de producție, care a consumat mult timp și resurse financiare, deoarece aveam pierderi foarte mari.

Aveam zile când, la sfârșitul orelor de muncă, aveam o hală plină cu moloz, dar nici o plăcuță bună. După începerea producției, cea mai mare provocare a fost găsirea și pregătirea artizanilor, pentru că așa îi numim noi pe muncitorii care realizează aceste plăcuțe. Producerea plăcuțelor de ciment este o meserie rară, care necesită dăruire, atenție și talent.

Pe lângă modelele din catalog, putem realiza și modele personalizate. Plăcuțele de ciment se manufactureaza prin procedee tradiționale și cu materialele originale, ceea ce le recomandă pentru utilizarea lor în proiectele de restaurare și amenajare a clădirilor vechi. Această tehnologie bazată pe lucru manual conferă o frumusețe și un farmec aparte acestui tip de finisaj, iar, odată cu trecerea anilor, plăcuțele devin mai frumoase, capătănd o patină minunată.

După un an 2018 plin de provocări, a existat o perioada de 6 luni în care am realizat producția simultan în România și în Maroc. În acest moment, toată producția o realizăm în Maroc.

www.manolo-manufaktura.ro