6 decenii de existență a Teatrului de Comedie. Elena Loreta Popa

Teatrul de Comedie a luat naștere la 5 ianuarie 1961, odată cu premiera spectacolului “Celebrul 702” de Alexandru Mirodan, în regia lui Moni Ghelerter.

Aflat în clădirea mai vechiului teatru Alhambra-Excelsior, sub directoratele lui Radu Beligan, Lucian Giurchescu, Valentin Plătăreanu, Silviu Stănculescu, Vladimir Găitan, Dan Vasiliu și George Mihăiță, instituția a cunoscut ani de glorie, atât pe plan național, cât și internațional, distingându-se prin curaj, inovație și calitate.

Dialogul între scenă și sală este însăși condiția teatrului. “Pentru cine știe să-l mânuiască, teatrul este o limbă caldă și pătimașă prin care te poți înțelege deplin cu mii și mii de spectatori dornici să cunoască, să cugete și să înțeleagă realitatea. E o artă a vieții, mereu creatoare, cu rădăcina pierdută în inima oamenilor. Când în urmă cu ani mi s-a încredințat misiunea de a constitui o echipă artistică, am știut din capul locului că noul ansamblu va beneficia în primele stagiuni de atenția binevoitoare a publicului, că există toate șansele ca Teatrul de Comedie să se impună în țară și peste hotare; dar am știut tot atât de bine că toate acestea riscă, la un moment dat, să nu însemne prea mult. Căci, din păcate, la noi lumea obosește repede, iar elanul se convertește cu timpul în suficiență. Mi-a fost teamă de ziua în care ne-am putea descoperi inferiori posibilităților noastre și ne-am împăca resemnați cu această constatare, intrând «distins» în rândurile «mediocrității superioare». Că vom avea de înfruntat și această clipă sunt încredințat. Sper însă să avem avântul și puterea pentru a o depăși. Idealul nostru nu este să ne retragem după cinci sau zece ani cu un capital onorabil de elogii culese în patrie sau în străinătate, mulțumindu-ne de aici înainte cu stagiuni fără prea mari căderi și fără prea mari succese. Am oroare de echipele teatrale care debutează tumultuos și sfârșesc moderat în tăcere și regret. Aspirația noastră este să afirmăm cu inevitabile eclipse o linie de continuitate”, mărturisea Radu Beligan în cartea sa “Pretexte și subtexte”, apărută la Editura Meridiane în 1968, la șapte ani de la înființarea Teatrului de Comedie, 5 ianuarie 1961.

Sunt aproape de echipa Teatrului de Comedie de mulți ani și marea bucurie a începutului de an a fost întotdeauna sărbătoarea desfășurată în Sala Radu Beligan din Centrul Vechi. Pandemia însă nu ne-a mai lăsat să ne întâlnim, așa că spun “La mulți ani!” de la distanță. Teatrul de Comedie - 60 de ani... La cât mai mulți și mai frumoși ani, tuturor slujitorilor acestei scene!