Lemn Aur Lumină: povestea Maitec continuă la Muzeul Național de Artă al României până pe 31 martie

Expoziția Lemn Aur Lumină, inaugurată în octombrie 2019, continuă la Muzeul Național de Artă al României până pe 31 martie: cea mai amplă retrospectivă din ultimul deceniu dedicată Sultanei și lui Ovidiu Maitec, într-un dialog vizual inedit cu Dana și Stéphane Maitec.

Dacă Ovidiu și Sultana Maitec sunt două repere incontestabile de care se leagă evoluția și inovația în sculptura și pictura românească de după 1950, expoziția propune o perspectivă contemporană asupra creației lor, în dialog cu un nou limbaj artistic: fotografia. Stéphane Maitec, fiul celor doi artiști, lucrează, din 2002, alături de Dana Maitec: un duo care și-a construit o impresionantă carieră internațională în fotografia artistică. Două generații de artiști din aceeași familie, trei limbaje artistice diferite – pictură, sculptură, fotografie –, 4 destine care s-au format în proximitate, în căutarea unui drum propriu în artă: aceasta este povestea Maitec, care se suprapune și interferează cu parcursul artei românești din ultima jumătate de veac. Peste 70 de sculpturi de Ovidiu Maitec și peste 50 de picturi de Sultana Maitec formează nucleul expoziției în oglindă a cuplului, iar Dana & Stéphane Maitec prezintă peste 30 de lucrări din cea mai recentă serie a lor, Reflections.

Recunoscut astăzi ca unul dintre cei mai importanți sculptori români după Brâncuși, Ovidiu Maitec s-a născut în 1925, iar la începutul anilor 60 va avea revelația formei perforate care îl va consacra ca „sculptorul care a introdus lumina în lemn”, potrivit lui Mircea Eliade. Ovidiu Maitec a avut șansa unor călătorii, întâlniri și expoziții revelatoare: îi va cunoaște pe celebrul galerist Richard Demarco și pe colecționarul britanic Jim Ede, grație căruia lucrările sale se află astăzi la Tate Gallery si alte prestigioase colecții internaționale. Perforațiile ritmice ale lemnului, unice în arta europeană a vremii, vor rămâne marca sa vizuală dominantă și principala sa inovație tehnică. În mod paradoxal, Revoluția a însemnat pentru Ovidiu Maitec o tragedie fără egal: în decembrie 1989, în urma schimburilor de focuri din zona Televiziunii Române, atelierul lui Ovidiu Maitec a ars complet. Artistul a pierdut în incendiu peste 70 de lucrări, arhiva și corespondența, iar acest moment avea să-i marcheze profund ultimele decenii de viață.

Expoziția prezintă, în același timp, destinul de excepție al unei artiste – Sultana Maitec – care a decis o spectaculoasă ruptură față de trendul figurativ dominant al epocii în care s-a format. După o fază figurativă inițială, începând de la finele anilor ’60, Sultana Maitec va opta pentru o pictură nonfigurativă construită în tehnica foiței de aur, desprinzându-se progresiv de figurativ și de descriptivul cromatic, pentru a ajunge, în perioada maturității artistice, în seria Sorilor și a Pomonelor, la o metafizică și o puritate exemplară a formei, derivată din însăși natura aurului care devine materialul esențial și marca vizuală dominantă a Sultanei Maitec.

Lemn Aur Lumină aduce, în premieră în România, seria Reflections, realizată de Dana & Stéphane Maitec. Într-o epocă a manipulării fără precedent a imaginii, cei doi artiști propun o experiență genuină a lucrului cu fotografia, în care intervenția tehnică este aproape zero. Lucrările din această serie pot părea, la o primă vedere, similare picturii, sau, prin iluzia de tridimensionalitate, sculpturii: ele sunt însă fotografie pură. Cum au ajuns Dana & Stephane Maitec la acest rezultat? Publicul este invitat să fie parte activă în chiar procesul facerii imaginii, într-o instalație interactivă – surpriză.

Lemn Aur Lumină, 30 octombrie 2019 – 31 martie 2020, Muzeul Național de Artă al României

Curator: Irina Ungureanu

Organizatori: Primăria Capitalei, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic si Expo Arte, MNaR si Asociația Maitec

Parteneri media: TVR 3, Radio România

Merry Music. Mariana Iancu

Numele meu este Mariana Iancu si sunt fericita ca pot impartasi cu voi iubirea pentru muzica.

Sunt initiatorul acestui proiect, avand sustinerea multor oameni frumosi. Dorim ca impreuna cu voi sa reusim sa fim un model pentru viitoarele generatii, pastrand un echilibru intre tehnologie si arta.

Din 2014 incurajam tinerele talente, prin nenumarate proiecte de sponsorizare in cadrul concursurilor cu tematica muzicala si nu numai.

Ce este Merry Music? Singurul magazin de cadouri din București dedicat exclusiv iubitorilor de muzica. Atunci cand iubesti muzica, iti doresti sa fii inconjurat de elemente muzicale in fiecare moment, prin diferite moduri.

Pe scurt am dat start noului concept MERRY MUSIC - MUZICA VESELA.

Povestea a inceput timid in anii de facultate, pe cand obisnuiam sa realizez caiete studentesti pentru colegi, urmand ca, treptat, sa simt dorinta de a ma exprima muzical. nu numai cu ajutorul pianului, ci si prin crearea produselor cu tematica muzicala.

MERRY MUSIC este locul perfect pentru a gasi cadoul special pe care il cauti de mult timp.

DP Dental. Credem în zâmbete care nu doar arată bine, ci se simt bine

DP Dental Group este mai mult decât o clinică de stomatologie. Este locul în care zi de zi, venim să schimbăm, așa cum putem, puțin câte puțin, lumea. Lumea pacienților noștri. La DP Dental au învățat să nu se mai teamă de durere, să zâmbească fără emoții, cu toți dinții, să aibă încredere în ei.

Trăim într-un secol al vitezei și al tehnologiei, în care tratamentul stomatologic nu doar că nu trebuie să doară, trebuie să fie eficient, să dea încredere și să-i readucă pe pacienți cu entuziasm și, mai ales, cu regularitate la controlul de rutină. Este mult mai ușor să prevenim, decât să tratăm.

Lucrăm cu frici, amintiri neplăcute de pe scaunul de dentist, cu miniatacuri de panică ale pacienților. Lucrăm cu oameni, nu cu molari și măsele. Un zâmbet e ca un CV. E important să arate bine, dar e și mai important să fie “sănătos”, să fie real, să ne descrie așa cum suntem.

Credem în zâmbete care nu doar arată bine, ci se simt bine. Perfect sănătoase și naturale. Acesta este crezul nostru.

Avem medici specializați în toate ramurile stomatologiei, de la  Stomatologie Generală, Protetică și Estetică Dentară, Ortodonție, Endodonție, Stomatologie Pediatrică, Odontologie, Chirugie. Credem în tratamente complete, cu rezultate care rezistă în timp. Insistăm pe ideea de “natural”.

Într-o lume un pic superficială și artificială, credem că zâmbetele trebuie să rămână reale, naturale. Să ni se așeze pe față într-un mod firesc, pe o bază solidă și sănătoasă, cu încredere în medici și mai ales în propria persoană.

Brandul românesc de bijuterii din aur IONA anunță o premieră în producția bijuteriilor fine din România

Brandul românesc IONA lansează prima colecție de bijuterii fine cu email colorat, o premieră pentru bijuteriile de serie produse în România.

Bijuteriile IONA din colecția ART NOUVEAU combină aurul cu tehnica emailului, folosită în bijuterie în perioada Art Nouveau pentru a da culoare și a evidenția forme complexe de plante, păsări și insecte.

Emailul este un material format dintr-o pudră fină de cuarț, siliciu, borax și alte elemente chimice, iar în bijuteriile IONA se folosește tehnica Champlevé, aceasta presupunând umplerea spațiilor din interiorul bijuteriilor cu email colorat.

Bijuteriile din colecția ART NOUVEAU sunt inspirate de mișcarea culturală cu același nume, care s-a bucurat de un succes incredibil la finalul secolului XIX și care i-a avut ca protagoniști pe René Lalique în bijuterie, pe Alphonse Mucha, Toulouse-Lautrec în pictură și pe Antonio Gaudi în arhitectură.

În colecția ART NOUVEAU de la IONA regăsim cercei, coliere și brățări cu simboluri stilizate specifice perioadei Art Nouveau: elemente organice, insecte și păsări în culori vii și cu forme ondulate.

“Când ne gândim la Art Nouveau, ne amintim prima dată de ilustrațiile complexe realizate de Alphonse Mucha, cu femeia simbol al frumuseții și senzualității, înconjurată de flori în culori calde. În colecția noastră aducem aceste motive în secolul XXI și le facem mai accesibile femeilor din România prin design, preț și disponibilitatea bijuteriilor de serie.

Tehnica emailului este una foarte complexă și ne mândrim cu faptul că suntem primii din România care produc aici bijuterii fine din aur cu email. Am ales să folosim această tehnică la lansarea colecției Art Nouveau deoarece în bijuterie emailul este strâns legat de această perioadă culturală” Simona Telteu, Managing Partner IONA.

Una din piesele la care se lucrează cel mai mult este colierul PEACOCK, fiind necesare cel puțin 12 ore de muncă numai pentru realizarea pandantivului. De altfel simbolul păunului este unul dintre cele mai îndrăgite motive Art Nouveau, fiind asociat bogăției și frumuseții, și păstrându-se încă în ilustrații, țesături și obiecte de mobilier specifice vremii.

IONA este primul brand din România care folosește tehnica emailului în bijuterii din aur cu producție de serie.

Csiszar Barna – Romanian Fairy Tales. Produse realizate manual cu un strop de fler Transilvănean

Fotografii © Csiszar Barna

Pasiunile mele pentru fotografie, natură și tradiții au prins formă, contur și s-au îmbinat perfect la Romanian Fairy Tales, loc unde împreună cu Nicoleta - Claudia Toma încercăm să îmbinam tradiția si autenticul românesc cu liniile moderne pe care acestea le-au adoptat odată cu trecerea timpului, ancorându-le astfel în cotidian.

Fotografia m-a invatat sa acord atentie detaliior, astfel fascinat fiind de modul în care simbolurile universale au fost preluate în ornamentica noastră populară, au fost adaptate diferit de la o zonă la alta, îmbogățite cu diverse influențe și îmbinate atât de frumos în purul nostru stil românesc, am simțit că pot readuce aceste simboluri în viețile noastre de zi cu zi sub diverse forme și că nu mă pot opri doar asupra uneia dintre ele. In timp ochiul format al fotografulului si-a dorit mai mult Si-a dorit să surprindă ceva creat de mine, creat în lumina pe care eu am decis sa o dau obiectului realizat. Astfel aici la Romanian Fairy Tales ® vă invit să regăsiți pasiunea mea pentru tradiție, însuflețită în obiectele de decor sau de iluminat pe care le realizeaz din ceramică și lemn recuperat, obiecte ce poartă pecetea amestecului Transilvănean așa cum îmi place mie să-l denumesc datorită influențelor maghiare și săsești ce completează și îmbogățesc specificul zonei în care m-am născut si trăiesc, Brașov.

Împreună ne propunem să creăm schimbări pozitive prin realizarea manuală de accesorii cu tâlc frumoase și unice din materiale prietenoase cu mediul înconjurător și cu noi oamenii, alese din surse locale ecologice și durabile, care să aducă bucurie în casele și în viețile clienților noștri.

Toate produsele Romanian Fairy Tales sunt realizate manual, investim în fiecare din ele cea mai de preț resursă: Timpul, ore bune care nu se mai întorc. O mică investiție comparativ cu ceea ce câștigă tradiția românească și anume : Viață.

Vă invit să le descoperiti!

Fotografii © Csiszar Barna