‘Branza este aspiratia laptelui la eternitate, dar branza este raiul pe pamant.
Povestea Atelierului de branza Narcheese din judetul Cluj, comuna Garbau, sat Cornesti, este un vis devenit realitate in iulie 2019, cand am inceput sa pun in practica cunostintele dobandite la scoala agricola din Elvetia, ca primul roman care a urmat cursurile acestei scoli, si cand am obtinut prima branza provenita din laptele de la Ferma "Fratii Pintea".
Specializarea mea in momentul de fata este branza maturata Raclette. Acest tip de branza provine din zona Valais (Elvetia) si se produce in special in timpul verii, cand vacile ies la pascut.
Laptele se proceseaza crud, timpul de prelucrare este de 24 de ore, dupa care urmeaza procesul de maturare (minim 4 luni), in conditiile favorabile dezvoltarii bacterilor de care aceasta are nevoie, aceste bacterii favorizand gustul intens pe care aceasta branza il are.
Ferma "Fratii Pintea" are aproximativ 30 bivolite si 20 vaci de Baltata Romaneasca, 100 capre alpin francez , carpatin si 500 oi.
In jurul fermei noastre se afla terenuri cositor (terenuri care produc fan), arabil si pasune, pe care noi le lucram bio. In timpul iernii, pe aceste pamanturi se imprastie ingrasamant natural care provine de la animalele din ferma. Acest ingrasamant are rolul de a imbogati si de a fertiliza solul. In timpul verii de pe aceste pamanturi producem fan, lucerna si siloz pe care animalele le mananca in timpul iernii. In timpul verii animalele pasc libere pe pasune. Nu folosim concentrate care sa forteze animalele sa produca mai mult lapte decat produc ele in mod natural.
Narcheese produce astazi trei feluri de branza maturate: Cas traditional simplu maturat minim 1 luna, Raclette si Branza Tom. In viitor urmeaza sa produca Brie, Gruyere si Gorgonzola.’ Narcis Pintea