Odă Patriei. Una dintre tapiseriile cu cele mai mari dimensiuni din lume

Anul 1971, aveam 18 ani, picasem examenul la Arte Plastice și m-am întâlnit cu Gheorghe Iacob , vecin cu mine, pictor monumentalist, pe strada Constantin Sandu – Aldea, strada unde locuiau in acea vreme 20 de artiști plastici, și i-am spus durerea mea. Pe loc am primit o invitație să lucrez la o tapiserie pe care o începuse de puțin timp. Mi-a arătat despre ce e vorba, m-a întrebat dacă o să mă descurc și am răspuns cu entuziasm că da.

Așa a început una din cele mai interesante experiențe din viața mea, participând la transpunerea lucrării unor artiști într-una din tapiseriile cu cele mai mari dimensiuni din lume. Era una dintre cele trei tapiserii care se află și acum la Teatrul Național, “Odă Patriei”.

Am lucrat cu pasiune până la terminarea ei, a fost o experiență unică, irepetabilă și mă bucur că am avut ocazia să fiu o părticică dintr-un grup de lucru care a făcut posibilă transpunerea ei în realitate.

Tapiseria are 100 de metri pătrați, iar pentru că aceasta să fie țesută a fost construit un gherghef dublu, ceva mai lung de 10 metri, pentru care a fost construit un atelier pe măsură. Lucram numai pe lumina de zi, pentru că nuanțele de lână folosite să fie corect alese. Din când în când trebuia să slăbim ghergheful, pentru a rula lucrarea, ca să ajungă din nou într-o poziție bună de lucru, operație care dura o zi întreagă. Nu te întâlnești de două ori cu o asemenea ocazie în viață, iar eu am avut norocul și bucuria asta.

Anca Nazarie Manu

Gheorghe Iacob și Virgil Almășan – autorii proiectului

Viorica Iacob – transpunerea proiectului pe cartonul după care s-a lucrat

Ufuk Tandoğan, CEO Garanti BBVA România. Începuturile sistemului monetar

Elitele din Moldova și Țara Românească visau de ceva vreme la unirea Principatelor, care a avut loc, până la urmă, în 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. De-a lungul timpului, cele două state au împărtășit istorie și valori și, la fel de firesc, au trecut împreună prin schimbări majore, care urmau să ducă la societatea românească modernă. Eforturile de reformă ale lui Cuza s-au concentrat pe construirea capitalismului și deschiderea drumului către industrialism și fiscalitatea modernă.

Cu toate acestea, Domnitorul nu a reușit să-și împlinească visul – acela ca România să aibă propria monedă națională - în timpul guvernării sale. Primul leu românesc a fost adoptat oficial la numai un an de la încheierea domniei sale de 7 ani, atunci când a venit la conducere primul rege al României, Carol I.

În 1867, au fost emise monedele de 1, 2, 5 și 10 bani. Toate din cupru, marcate cu înscrisul “banu”. În 1880, a fost înființată Banca Națională a României, cu scopul principal de a emite această monedă. Deceniile următoare au fost marcate de momente importante, inclusiv de trecerea de la bimetalism la monometalism, în 1890, tranziție care a reprezentat o premieră pentru spectrul financiar de la acea vreme. Până atunci, economia se raporta la monede din mai multe regiuni și / sau țări vecine. Primul leu a fost în circulație până în 1947 și a rezistat până în zilele noastre, trecând prin trei procese de denominare.

Cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea a jucat un rol crucial în dezvoltarea finanțelor moderne, iar Cuza a fost cel care a condus acest proces de schimbare.

Suntem mândri să participăm la această experiență și să marcăm împreună 200 de ani de la nașterea sa!

Alina și Marius Dragne. Stilist și fotograf culinar

Totul a început în anul 2012, când am decis că cel mai simplu răspuns la întrebarea “Tu ce mai gătești?” este un blog culinar. Ideea din spatele blogului a venit din dorința de a le arăta prietenilor că pot găti și ei acasă un preparat “ca în cărți”. Delicii.com este o invitație la experiment și joacă.

Tot din dorința de a crea un adevărat ritual culinar a luat naștere și shop.delicii.com, un magazin online de ceramică handmade care, împreună cu o mâncare gătită cu drag, creează adevărate amintiri în jurul mesei.

Delicii.com a fost primul pas pe care l-am făcut în fotografia culinară și foodstyling. Împreună ne-am transformat această pasiune într-o meserie, lucrăm în echipă cu scopul de a avea fotografii culinare reale și apetisante.

Rezultatele muncii noastre se văd în toate proiectele care au depășit demult universul Delicii. Așa a luat naștere studiocrew57.ro , un proiect inedit între un fotograf culinar și un food stylist, un proiect nou, curios și neliniștit, care nu vrea să se oprească din evoluție.

Pasiunea pentru fotografia culinară ne-a împins să experimentăm zilnic noi tehnici, scopul nostru a fost și va fi întotdeauna să avem o fotografie reală și în același timp apetisantă.

Studio Crew57 este locul unde ne exprimăm vizual, este casa noastră și va așteptăm să ne vizitați.

Medalia comemorativa Alexandru Ioan Cuza

Emisa cu ocazia a 200 de ani de la nasterea primului domnitor al Principatelor Unite.

Casa de Monede, liderul nr. 1 in Romania ca distribuitor de monede si medalii comemorative, se alatura aniversarii a 200 de ani de la nasterea domnitorului Alexandru loan Cuza. Medalia comemorativa pe care am emis-o special cu aceasta ocazie este innobilata cu aur pur 999/1000 si batuta la cea mai inalta calitate numismatica, intr-un numar strict limitatla 10000 de exemplare.

lstoria poporului nostru este intemeiata pe faptele mai multor personalitati insemnate. Invatam despre ele la scoala, le cunoastem din povestiri, literatura sau televiziune si putem fi mandri de acest fapt. Un loc mai insemnat il ocupa marile personalitati care au fost si totodata au ramas un exemplu pentru omenirea zilelor de astazi. Sunt cei pe care ii purtam nu doar in mintea noastra, dar si in inimile noastre. Alexandru loan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite si a statului national Romania, a carui aniversare a 200 de ani de la nastere o vom sarbatori anul acesta, face parte, rara indoiala, din acest grup de elita.

Dubla alegere a lui Alexandru loan Cuza ca domnitor al celor doua principate, a insemnat un succes hotarator in lupta pentru Unire, inceputul procesului de constituire, pe haze moderne, a statului national roman. Dar a fost aproape imposibil de condus sistemul creat prin Conventia de la Paris. Cuza a cautat o solutie in diplomatie si cu sprijinul tacit al Frantei, a reusit, in cele din urma, sa realizeze ca incepand cu 23 decembrie 1861 Principatul Regatului Unit sa fie oficial. De la 3 februarie 1862 a inceput sa functioneze un guvern comun. Doua zile mai tarziu, Cuza a declarat finalizarea procesului de unificare.

Este important sa ne amintim de jubileele si aniversarile semnificative. Nu numai in semn de multumire pentru stramosii nostri, pentru ceea ce au racut, ci si ca o amintire a responsabilitatii noastre fata de mostenirea si motivatia lor de a mentine continuitatea acestor valori pentru generatiile viitoare. Medaliile comemorative sunt pentru valoarea lor de durata si designul artistic original, obiectul conceput in mod traditional, in acest scop.

Numismatica se confrunta cu un adevarat boom in ultimii ani. Oamenii cauta din ce in ce mai multe investitii alternative, iar achizitionarea de monede de aur sau argint este o certitudine dovedita pe termen lung, deoarece pretul in crestere al aurului si al argintului garanteaza o apreciere durabila. Cel mai mare interes este pentru medalii comemorative, dar si pentru bancnote sau artefacte istorice originale. Colectarea este o pasiune si dar se poate transforma intr-o obsesie. Unii vad ca o investitie potentiala, altii vad bucurie si emotie. Emisiunea e:xclusiva a medaliei comemorative este un omagiu demn adus celor 200 de ani de la nasterea uneia dintre cele mai mari personalitati ale poporului roman.

Emisiunea este strict limitata la 10000 de exemplare. De la alegerea motivului, pana la proiectare, productia matritei si a stantei, producerea si controlul calitatii efective, multi experti in acest domeniu au participat la crearea acestei piese exceptionale de colectie.

Portretul lui A. I. Cuza pe aversul medaliei, precum si vulturul decorat cu stema celor cinci regiuni istorice, pe revers, se caracterizeaza printr-o excel en ta maniera artistica si maiestrie. Innobilarea cu aur pur 999/1000 si baterea la cea mai inalta calitate monetara PROOF aduce medalia la un nivel de numismat exclusiv. Medalia comemorativa se livreaza impreuna cu certificatul de autenticitate, ce garanteaza calitatea superioara si originea. Aduceti un omagiu domnitorului Alexandro loan Cuza si comandati medalia exclusiva pe www.aicuza.ro

Informații despre monedă: http://bit.ly/2TS70m6


Prietenii lui Puiu Manu

Născut la mijlocul anilor `60, am avut şansa să fac parte din generaţia de copii care a crescut cu minunatele benzi desenate de Puiu Manu. Am navigat la bordul goeletei Speranţa, alături de Anton Lupan şi frumoasa Adnana, în căutarea lui Pierre Vaillant. M-am bătut cu cotropitorii turci, alături de Dan Buzdugan. Am fost unul dintre membrii clubului “Cutezătorii”, alături de Dim Dunăreanu, acest James Bond socialist, descoperind împreună comori şi combătând răufăcători.

Aşa încât, la începutul anilor `90, după schimbarea de regim, unul dintre primele lucruri pe care le-am făcut a fost să-l caut pe Puiu Manu. L-am găsit, locuia pe o străduţă liniştită din Bucureşti, cu nume predestinat - Alizeului - potrivit pentru un artist sportiv îndrăgostit de mare şi de navigaţia cu pânze.

Împărtăşind aceeaşi pasiune pentru benzi desenate, ne-am împrietenit instantaneu şi, de 25 de ani, milităm împreună pentru promovarea celei de-a noua arte. Am organizat expoziţii şi am participat amândoi la manifestări şi saloane BD din Bucureşti, Constanţa, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş, Sibiu, Caracal dar şi din Bruxelles, la Muzeul Benzii Desenate. Între timp, Puiu Manu a desenat şi publicat 10 noi albume de benzi desenate. Eu am scris Monografia Puiu Manu - prima ediţie a fost publicată în 2009, iar a doua zece ani mai târziu.

Evident, la manifestările noastre au început să vină şi alţi foşti cititori ai BD-urilor semnate de Puiu Manu în anii `70-`80. Profesorul Adrian Cioroianu, “fan BD cu ştate vechi”, după cum declara într-un articol din Dilema Veche, l-a inventat pe Căpitanul Ro, primul supererou românesc, special pentru Puiu Manu.

Marius Leştaru, profesor la Universitatea din Bucureşti, i-a scris mai multe scenarii BD: Dim - Sarabandă în Golful Aden, Ioniţă Tunsu, haiduc de Bucureşti şi Istoria e cea mai frumoasă poveste în benzi desenate. Ultimul a reprezentat un proiect de mare întindere şi a apărut în serial, între 2014-2018, în paginile noii reviste Cutezătorii.

Ion Manolescu, scriitor şi profesor universitar, a ţinut neapărat ca pe coperta volumului său de exegeză Benzile desenate şi canonul post modern să figureze un desen cu Dim Dunăreanu, personajul emblematic al lui Puiu Manu.

Lucian Ciucu, redactor la Televiziunea Română, şi el mare colecţionar de benzi desenate, foarte exigent în ceea ce priveşte arta BD românească, şi-a schimbat opinia când a văzut planşele originale ale lui Puiu Manu, şi a realizat pentru TVR o emisiune specială dedicată maestrului.

Multă lume îl cunoaşte pe Radu Oltean, cel care de 20 de ani se străduie să reconstituie grafic istoria ţării noastre, prin albumele ilustrate publicate de Humanitas. Puţini sunt însă cei care ştiu că artistul este un colecţionar de BD şi, evident, un bun prieten al lui Puiu Manu.

Cel mai nou sosit în grupul bedefililor este Nicu Pepene, istoric şi director al Muzeului Judeţean de Istorie din Braşov. În cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Benzilor Desenate Istorice de la Braşov, domnia sa a creat o expoziţie nemaivăzută la noi în ţară, reconstituind în trei dimensiuni atelierul şi universul grafic al maestrului Puiu Manu.

De altfel, dânsul este şi editorul unui album BD cum nu s-a mai publicat niciodată în ţara noastră, prin tema aleasă – evenimentele din decembrie 1989, prin numărul de planşe - 220 şi mai ales prin numărul de autori implicaţi în proiect - 39 de desenatori! Printre aceştia, evident, Puiu Manu, care şi-a desenat lucrarea după un scenariu semnat... Nicu Pepene! Toţi aceşti profesori, artişti, scriitori, am devenit devenit prietenii maestrului, şi prieteni între noi, pentru că, aşa cum spunea Adrian Cioroianu, “Puiu Manu este Polul Nord al pasiunii noastre”!

Dodo Niţă, autorul Istoriei Benzii Desenate Româneşti